ZVOK NAJVIŠJE KAKOVOSTI V MAJHNEM PAKIRANJU

Zakaj je dušenje hrupa velik izziv?

Večina slušalk oblike ušesnih čepov nima sposobnosti dušenja hrupa, saj je funkcijo pri tej t. i. odprti konstrukciji težje doseči. Če uporabnik želi uživati v glasbi, mora drastično povečati jakost zvoka, s čimer preglasi okoliški hrup. Dušenje sicer običajno poteka na dveh ravneh. Na pasivni, kjer čepek s tesnjenjem v notranjosti ušesnega kanala izolira čutilo sluha od okolice in na aktivni, kjer sistem s pomočjo mikrofonov zaznava zvoke, medtem ko zvočnika v čepkih oddajata proti zvok, ki izniči hrup. Ušesni čepki so zračnejši in udobnejši kot pri slušalkah, kjer notranji del sega globoko v slušni kanal. Lažje se prilagajajo slogu nošenja in različno velikim ušesom, toda zvočno okolje, s katerim se mora spopasti tehnologija aktivnega odpravljanja hrupa, je veliko bolj nagnjeno k spremembam. Uporaba enakih parametrov dušenja pri uporabnikih z različno velikimi ušesi zato različno vpliva na učinkovitost. Glavni izziv pri tej konstrukciji je torej zagotoviti, da lega čepkov v ušesu ne ogrozi stabilnega in učinkovitega odpravljanja hrupa.

Sredi maja je tehnološko podjetje Huawei predstavilo brezžične slušalke odprtega tipa z drugo generacijo tehnologije aktivnega dušenja hrupa (ANC). So udobnejše za nošenje in v primerjavi s predhodniki nudijo učinkovitejše odpravljanje hrupa, kakovosten zvok visoke ločljivosti in pametnejšo izkušnjo povezljivosti.

Prilagodljivo odpravljanje hrupa za prilagojeno izkušnjo rabe

Med snovanjem novih slušalk so inženirji za zvok podjetja Huawei najprej zbrali obsežne podatke o akustični impedanci človeških ušes. V naslednjem koraku so na osnovi analize velikih podatkov zasnovali več sklopov parametrov za optimalno odpravljanje hrupa v različnih pogojih. Kljub raznolikim parametrom se učinkovitost dušenja močno spreminja zaradi različnih oblik ušes in kako tesno se jim slušalke prilagajajo. To predstavlja za slušalke odprtega tipa dodaten izziv. Da bi težavo premagali, je Huawei uvedel tehnologijo prilagajanje ušesom (AEM). S spremljanjem odboja zvočnih valov, slušalke FreeBuds 4 zaznajo obliko slušnega kanala in pogoje nošenja. Nato na podlagi vgrajenega algoritma umetne inteligence določijo najboljše parametre za optimalno delovanje dušenja hrupa. Na starejših slušalkah Huawei FreeBuds 3 morate ročno prilagajati parametre dušenja, nove pa to počnejo samodejno, da nudijo optimalno zvočno izkušnjo v vseh razmerah. Hkrati te pametne in preprosto povezljive slušalke tehtajo le 4,1 grama (teža posameznega ušesnega čepka), s čimer zagotavljajo udobno in prav nič utrudljivo nošenje. Poleg tega je ohišje slušalk ukrivljeno za boljše prilagajanje. Posledica niza optimizacij pa nista le boljše udobje pri nošenju in večja togost, temveč so vplivale tudi na izboljšano delovanje aktivnega dušenja hrupa. Majhna (21,2 mm) in lahka (38 g) je tudi polnilna škatlica, kar še poveča preprostost rokovanja.

Kompozitna membrana iz tekočega kristala (LCP), ki podpira frekvenčno območje do 40 kHz in zagotavlja zvok visoke ločljivosti. Zaradi reprodukcije visokih tonov praktično brez izgube kakovosti, ti zvenijo bogatejše in polnejše, medtem ko so nizki boljši zaradi boljših zvočnih gonilnikov.

Slušalke Huawei FreeBuds 4 s pomočjo ekosistema naprav Huawei in pridobljenega strokovnega znanja s področja brezžične povezljivosti, prinašajo več načinov povezovanja, vključno z bližinskim seznanjanjem, seznanjanjem prek izmenjave informacij v oblaku, sočasne povezave z dvema napravama in središča za zvočno povezljivost (Audio Connectivity Centre). Posebej pomembna je funkcija povezave z dvema napravama. Ne glede ali gre za napravo Huaweia ali katero od pametnih naprav s sistemi Android, iOS in Microsoft, vse lahko povežete s slušalkami Huawei FreeBuds 4. Na ta način lahko uživate v najljubši glasbi, filmu ali seriji, ne da bi zamudili klic, saj slušalke v tem primeru samodejno zaustavijo predvajanje in se preklopijo na pametni telefon.