ZNANOST JE TEMELJ NAŠEGA DELOVANJA

Simpatični Francoz, ki sem ga spoznal na dobrodelnem projektu v Piranu, ob čiščenju plaže sliši na ime Sebastien Colon in skrbi prav za najbolj luksuzni segment podjetja L’oréal Luxe Adria, v katerem deluje že skorajda vso svojo karierno pot. Znanost je temelj, na katerem je bilo pred več kot 115 leti ustanovljeno eno najuspešnejših podjetij na svetu L’Oréal. In tudi o tem je tekla beseda pogovora, saj številne blagovne znamke od Giorgio Armani do Biotherm v njihovem bogatem portfelju svoje aktivnosti usmerjajo v vedno bolj družbeno odgovorne aktivnosti, z lastnim zgledom tudi spreminjajo bolj trajnostno naravnanost embalaž in uporabe sestavin, ki so naši koži najbolj prijazne. Ker sem velik ljubitelj kozmetične parfumske industrije, me je jasno zanimalo tudi kako je v kateri od tovarn, kjer ustvarjajo eksperti za razvoj novih formulacij, tako ličil, parfumov, krem in kako sestavine izbirajo tudi v izjemnih lastnih vrtovih znamk po vsem svetu. S Sebastienom sva se tokrat srečala v Ljubljani na podelitvi nagrad Programa Loreala skupaj z Unescom za prihodnost žensk v znanosti, kjer so trem štipendistkam podelili nagrado za izjemno odkritje na področju raziskovanja, kar je tudi mene priznam iskreno povsem navdušilo. Kaj vse odkrivajo naše mlade raziskovalke in kako se bo razvijal svet v prihodnje. Ja, res je znanost lahko izjemen temelj delovanja. Tudi kozmetično parfumskega sveta. Odkrivajte ga skupaj z nami.

  

DAVID: Kot revija za moške s stilom vas moramo vprašati, kako pomemben je za vas v skupini L’Oréal Adria segment moške kozmetike?

SC: Kot kozmetično podjetje številka 1 na svetu in v regiji želimo poskrbeti za potrebe vseh potrošnikov. V nekaterih segmentih, kot so dišave, higiena, nega ali nega obraza, obstaja potreba po posebej za moške oblikovanih formulah in ciljnih blagovnih znamkah. Pri L’Oreal Luxe so moške dišave del naših najbolje prodajanih franšiz, ki so dosegle velike uspehe, kot so na primer Armani Code, YSL Y, Prada Luna Rossa, Valentino Born In Roma, Emporio Armani Stronger With You in od lanskega septembra YSL MYSLF.

DAVID: Zdi se, da so moški kozmetični izdelki danes vse bolj prisotni na policah klasičnih moških kopalnic? Se strinjate z mano?

SC: Kozmetična kategorija je vse bolj prisotna v življenju vseh moških, z bolj izpopolnjenimi rutinami in več uporabljenimi kategorijami kot v preteklosti. V naši regiji se uporaba še naprej povečuje, zlasti med mlajšo moško populacijo (GenZ), vendar ne samo med njimi! Stvari se premikajo in ne gre za to, da zaradi tega, ker se imenujemo moški, ne bi smeli skrbeti zase!

DAVID: Katere izdelke za nego kože in las vsak dan uporabljate vi osebno?

SC: Imam svojo rutino, ki je opredeljena z dejstvom, da se dnevno brijem za službo. Po čiščenju obraza s peno za globinsko čiščenje z ognjičem Kiehl’s, se obrijem s peno za britje Biotherm Homme, nato uporabim serum Kiehl’s Ultra Pure High Potency ali serum Lancôme Genifique, ki ga dopolnjuje Kiehl’s Super Multi Corrective Cream SPF30, deodorant Biotherm in dišava, ki mi ustreza glede na priložnost in razpoloženje.

DAVID; Dišava ima lahko velik vpliv na našo samozavest, veliko bolje se počutim na sestanku, če imam ob sebi svoj srečni vonj. Imate svoj srečni vonj ali jih je morda več za različne priložnosti?

SC: Vsekakor imam več kot en srečni vonj in če sem iskren, jih veliko vstopi v mojo kuratorijo, vendar jih veliko ne ostane v moji top 10. Moram priznati, da sem se zelo zaljubila v YSL MYSLF, ki končno združuje moč moškega parfumskega soka z nežnostjo finih dišav. Alternativno uporabljam tudi Armani Code Le Parfum in veliko različnih dišav Maison Margiela Replica.

DAVID: Kar nekaj regulatorjev je spremenilo številne formulacije, koliko je to otežilo proizvodnjo priljubljenih prodajnih izdelkov v vašem portfelju L’Oréal?

SC: Ker imamo pri L’Oréalu poleg uporabnih raziskav in inovacij v lasti tudi temeljne raziskave, so naše ekipe najnaprednejše v kozmetični industriji. Imamo tudi namenske regulativne ekipe, ki si vsak dan prizadevajo predvideti te spremembe in vedno iščejo boljše, čistejše formulacije z bolj trajnostnimi sestavinami. To je eden glavnih delov našega programa L’Oreal za prihodnost.

DAVID: Pri vaši skupini L’Oreal in linijah parfumov opažamo močan trend aktivne trajnosti, saj so polnila postala precej obvezen del vaših novih lansiranj?

SC: Dišave so luksuzni predmeti in v njih združujemo umetnost oblikovalcev z znanostjo steklarjev. Zakaj bi ob vseh naporih, vloženih v te predmete, le-te zavrgli, če so še vedno uporabni? Zato si pri L’Oreal Luxe vsekakor prizadevamo za pospešitev sistema polnjenja, širimo del portfelja, ki ga je mogoče ponovno napolniti, predlagamo vse več polnjenj naših najboljših parfumov, v prihodnosti pa si bomo prizadevali še za drugačne rešitve. Danes iščemo maloprodajne partnerje, ki bodo to nujnost in priložnost za polnjenje sprejeli kot novo kategorijo v svojih parfumerijah in na spletnih straneh!

DAVID: Če imam prave podatke, v Sloveniji že 18 let spodbujate tudi pojav znanstvenic v gospodarstvu. Čudovita dejavnost družbeno odgovornega podjetja. Ali je katera od nagrajenk našla tudi zaposlitev v vaši skupini L’Oréal?

SC: Prepričani smo, da znanost potrebuje ženske, ta potreba pa presega naše poslovne potrebe. Zato sta fundacijo For Women in Science leta 1998 skupaj ustanovila fundacija L’Oreal in UNESCO, da bi priznala in sponzorirala znanstvenice po vsem svetu ne glede na njihovo strokovno področje. Cilj naše fundacije je spodbuditi ženske iz Slovenije in vseh preostalih 110 sodelujočih držav, da nadaljujejo svoje raziskave, si prizadevajo za velike pozitivne učinke in dobijo priznanje znanstvenega odbora, kot je Nobelova skupščina tudi za

področje, ki sploh ni povezano s poslovnimi dejavnostmi skupine L’Oreal.

DAVID: Predstavljam si, da je z logističnega vidika izredno težko usklajevati vse prodajne kanale v celotni regiji Adria, kako vam to uspeva kot skupini ?

SC: Skupina L’Oreal je bila v preteklosti poslovno organizirana v 4 oddelke, po 1 na zgodovinski distribucijski kanal (hipermarketi in drogerije, lekarne, parfumerije in veleblagovnice, saloni in kozmetični inštituti). To nam je omogočilo, da smo postali prvo svetovno lepotno podjetje, in nam pomagalo pri skupni rasti z našimi najmočnejšimi partnerji na področju maloprodaje. Od pojava in pospeševanja e-trgovine prek podjetja tudi med obdobjem Covid-a nam je uspelo deliti zmogljivosti več divizij in strokovno znanje s področja e-trgovine ter hkrati oblikovati poseben izraz spletne blagovne znamke, ki sledi strategijam distribucije naših divizij (tržnice, e-lekarne, e-parfumerije, eD2C, čiste igralce, e-salone).

DAVID: V kolikšni meri pri tem upoštevate tudi nove omejitve vpliva na okolje?

SC: V okviru našega programa L’Oreal za prihodnost, ki vključuje celoten življenjski cikel naših izdelkov, od oblikovanja in pridobivanja do obdobja po porabi, imamo poseben akcijski načrt za vstop na trg, ki temelji na štirih stebrih:

1/ Neposredno zmanjšanje našega vpliva na končne izdelke (brez vračil/razgradnje), trgovsko blago (trajnostno oblikovanje, recikliranje), prevoz (razogljičenje) in poslovna potovanja (zmanjšanje);

2/ Zeleni skupni poslovni načrti z našimi zrelejšimi trgovci na drobno, da bi celotna dobavna veriga postala bolj zelena in da bi v trgovinah uveljavili bolj trajnostne kategorije;

3/ Povečanje našega pozitivnega vpliva na družbo in naravo z uvajanjem naših blagovnih znamk, kot je Biotherm WaterLover;

4/ Pokažimo pot vsem konkurentom s širjenjem naših praks zunaj našega podjetja in še naprej soustvarjamo nove zamisli in potencialne ukrepe.

DAVID: Raba vode je izjemno pomembna, zato me je pobuda podjetja Biotherm še posebej navdušila in z veseljem sem se udeležil dogodka za zaščito bolj čiste obale v Piranu, kjer smo se srečali? Ali nameravate nadaljevati s tovrstnimi projekti?

SC: Zelo smo veseli, da smo lahko z Biotherm WaterLover Slovenija in Hrvaška ponovno sodelovali pri ohranjanju Jadranskega morja. Ta program je globalen in povezuje vse zaveze naših blagovnih znamk. Do leta 2030 bo naš proizvodni obrat Biotherm v Caudryju (Francija) v celoti deloval po sistemu Waterloop (stalna ponovna uporaba vode za proizvodnjo). Do takrat bo 100 % naših formul preoblikovanih tako, da bodo bolj spoštljive do vodnih organizmov in bodo vsebovale 95 % sestavin iz bioloških virov. Nenehno iščemo priložnosti za večji vpliv, zato bodite pripravljeni na nove, drugačne ideje v prihodnosti!

DAVID: Izdelki za ličenje po obdobju Covid-a spet postajajo izjemno pomembni, na našem trgu smo opazili čudovito izpostavljenost izdelkov Armani Beauty, katere novosti so za vas v tem letu najpomembnejše na področju ličil? 

SC: Leto 2023 je pokazalo pravi pospešek na trgu ličil in veseli nas, da so k temu pospešku pozitivno prispevale vse naše tri luksuzne blagovne znamke, Lancôme, YSL in Armani. Končno smo lahko mednarodno prepoznali talent naših lokalnih adrijsko-balkanskih umetnikov ličenja in ponastavili izvajanje naših izkušenj na prodajnih mestih. V letu 2024 smo pripravljeni na še močnejši nastop v vseh segmentih, saj bodo vse naše blagovne znamke predstavile pomembne izdelke v vseh segmentih ličil. Po tem, ko smo ta mesec ponovno lansirali maskaro Lancôme Hypnôse Drama, lahko v prihodnjih mesecih pričakujete Shine & Light od YSL in številne novosti Armanija.

DAVID: Nasilje je danes pogosto del naših življenj, če si to želimo priznati ali ne. Kako je z vašo pobudo skupine YSL Beauty “Zloraba ni ljubezen” v regiji?

SC: Program Abuse is not Love smo začeli leta 2021 z našimi internimi sodelavci, ki so se izpopolnjevali o znakih zlorabe, preden smo se odločili, da bomo od leta 2022 pomagali nevladni organizaciji Solidarna na Hrvaškem. Hkrati smo veseli predanosti ekip organizacije Solidarna v zadnjih dveh letih pri pomoči in spremljanju žrtev zlorab. V letu 2023 povečano število klicev na Solidarno kaže, da večja ozaveščenost NVO omogoča žrtvam, da najdejo pot do pomoči.

DAVID: Ali lahko letos pričakujemo kakšne posebne predstavitve za moške? Pravkar ste izpostavili napoved novega globalnega ambasadorja, izjemnega igralca Aarona Taylorja Johnsona, ki sem ga spoznala in z njim pred leti opravila intervju in je neverjetno energična oseba?

SC: Zelo smo veseli, da je gospod Giorgio Armani skupaj z našimi ekipami Armani Beauty kuriral Aarona Taylorja Johnsona, ki bo utelešal novo dišavo Acqua di Gio. Njegov lik je kot nalašč za utelešenje nove komunikacije franšize, ki je usmerjena v svetlejšo in bolj trajnostno prihodnost. Tako kot Aaron si želimo pri polnilih izvesti skok nove smeri in postati vodilni na tej poti! Pri YSL bo glavni poudarek leta na moških dišavah MYSLF, saj je uspeh v zadnjem četrtletju leta 2023 v vseh naših regijah zelo obetaven. Parfum Le Parfum, ki prihaja septembra, nam bo omogočil, da izrazimo drugačen vidik te nove moškosti. Pri Pradi vam lahko samo priporočam, da odkrijete naš novi parfum Luna Rossa Ocean le Parfum in IRL izkušnjo Jakea Gyllenhaala na ladji Luna Rossa!

DAVID: Ne smemo biti brez okvirja, v katerem živimo in kako gledati na svoj položaj v svetu. Menite, da vaši izdelki vsaj za trenutek, kot je dejal gospod Giorgio Armani, spremenijo naš vsakodnevni pogled in pričarajo upanje na prerojeni svet ali trenutek z več optimizma?

SC: Na področju luksuzne kozmetike mi je všeč, da se poleg izdelkov s potrošniki povezujemo tudi čustveno, od občutkov do povezave z resničnimi življenjskimi trenutki. Pomagajo vam lahko povezati se z notranjo samozavestjo in ugodno vplivajo na vaš prehod od namernosti k dejanjem.

DAVID: Slovenija je po velikosti ena od manjših držav v regiji, a kako bi ocenili zrelost trga? Smo močni potrošniki, kako ocenjujete naš prihodnji potencial?

SC: Slovenija je čudovita dežela in resnično prispeva ne le k prodaji luksuzne lepote, temveč tudi k rasti regionalnega trga. Kljub zrelejšemu trgu po porabi na prebivalca prodornost ključnih kategorij luksuzne lepote še vedno kaže potencial, na področju dišav, nege kože in ličil! Zato smo zelo prepričani o prihodnji rasti na slovenskem trgu.

DAVID: Menim, da je izjemno pomembno dobro svetovanje na prodajnem mestu, in tu ste vodilni v regiji z dobro usposobljenimi svetovalci, odlična je bila tudi predstavitev nege Lancôme v ljubljanskem Maximarketu s kapsulo Lancôme, boste s tovrstnimi projekti nadaljevali?

SC: Najlepša hvala za vaše spoštovanje vsakodnevnega dela naših lepotnih svetovalcev (in naših prodajalcev). Zaradi njihove predanosti vedno več potrošnikov odkriva naše blagovne znamke in izdelke po vsej Sloveniji. Želimo še naprej povečevati kakovost naših storitev na slovenskih top prodajnih mestih in predlagati posebne ciljno usmerjene projekte s pristopom “preizkusi in se nauči”. Kabina Lancôme Absolue v Maxiju je bila uspešna, vendar izzivam našo marketinško ekipo, da najde najboljšo izkušnjo za predstavitev naših blagovnih znamk, lepotne tehnologije in najmočnejših formul na nove različne načine.

DAVID: Velike svetovne prestolnice so pogosto del moje delovne rutine, prav tako obiski velikih kozmetičnih trgovin, kjer sem vedno znova presenečena, kako zelo so storitve v tujini nadgrajene. Kako težko jih je izvajati v regiji Adria, kaj je vaš največji izziv pri prodaji ali razumevanju izdelkov končnim potrošnikom?

SC: Imate prav glede dejstva, da kultura storitev ni enaka v vseh državah. Povezana je tudi s tem, kje je podjetje nastalo, in v naših državah veleblagovnice in blagovne znamke niso zelo prisotne. Tesno sodelujemo z našimi maloprodajnimi partnerji, da bi njihove kozmetične svetovalce usposobili tako kot naše, in vsakodnevno usmerjamo naša prizadevanja v empatično poslušanje, da bodo vaše potrebe v ospredju pogovora v prodajalnah. Prav tako vlagamo v orodja za diagnosticiranje lepotne tehnike, da bi povečali ekskluzivnost storitev brez povezave v primerjavi s spletnimi.

DAVID: Imate v mislih tudi nekaj za velike zbiratelje dišav? Ali zakaj ste morda pri nišnih dišavah v naši regiji še vedno zelo previdni, čeprav lahko odkrijemo prisotnost nekaj zelo znanih blagovnih znamk, kot je Amouage, Roja Dove, Clive Christian in podobne. Ali lahko v Sloveniji kmalu pričakujemo tudi Armani Privé dišave?

SC: Vemo, da so kolekcije luksuznih nišnih dišav segment s potencialom v regiji, ki pa je za zdaj precej omejen v smislu ponudbe, izkustvenih točk in prepoznavnosti. Trenutno izbiramo potencialna mesta, kjer bi lahko ponudili izkušnjo Armani Privé v Sloveniji.

DAVID: Kdaj ste prvič prejeli ali kupili dišavo in če se spomnite, katera je bila takrat?

SC: Moji prvi dišavni spominki so seveda povezani z mojimi starši, pri katerih so s svojimi izbirami že zgradili vonjalni DNK. Ko sem bil otrok, je bila moja mama uporabnica YSL Rive Gauche in ikonični črno-modri predmeti so me vedno privlačili. Moj oče je bil od nekdaj ljubitelj citrusov, pri čemer je skozi leta uporabljal veliko različnih dišav, a vedno s svežino. Moram reči, da sem pozabil svoj prvi nakup, a kot najstnik sem imela dolgo obdobje z dišavo Azzaro Chrome.

DAVID: Ni tako dolgo, odkar ste odkrili delček Jadrana, kje pa je za vas najboljši kraj za sprostitev ali uživanje v prostem času, po do zdaj odkritih krajih? Kje vas lahko srečamo ali kje bi radi preživeli nekaj več časa?

SC: Vesel sem, da se mi je septembra lani v Zagrebu končno pridružila moja družina, in v njihovi bližini je kraj, kjer želim preživeti več časa proti letu 2024. Poleg Zagreba in hrvaške obale smo od takrat začeli odkrivati sosednje države in različne regije. Radi obiskujemo zgodovinska mesta, gradove (moji otroci obožujejo viteze) in pred poletjem smo že načrtovali obisk Ljubjane. Pravkar smo začeli naš seznam in zelo veseli smo, da bomo odkrili še več!

DAVID: Ima L’Oréal kot podjetje tudi veliko pomembnih pobud, ki pomagajo krepiti položaj žensk ali skrbijo za okolje? Katera vam je najbližja oziroma vam je najbolj všeč, če je to mogoče reči?

SC: Kot L’Oréalovec sem zelo ponosen na to, da je naš program L’Oreal za prihodnost zdaj ključni element naše dolgoročne strategije in vsakodnevnih razprav. Vem, da lahko vedno delamo bolje, vendar smo načrt sprožili na toliko vidikih našega poslovanja, tako široko, da bomo zagotovo dosegli naše cilje za leto 2024 glede preoblikovanja sebe in opolnomočenja našega poslovnega ekosistema.

DAVID: Kako vi osebno gledate na to, da lokalni vplivneži posredujejo informacije? Ali jim ne primanjkuje znanja, ali ga imajo? So te predstavitve res to, kar si blagovne znamke želijo, ali so v skladu z vizijo blagovnih znamk, ali pa so trenutno le del hypa?

SC: Vplivneži so postali ključni del našega lepotnega ekosistema. Za nas kot blagovne znamke in za potrošnike kot njihovo občinstvo je zelo pomembno, da sodelujemo s pravimi profili ali jim sledimo. To ni lahka naloga za našo ekipo za zagovorništvo in vplivnost! Danes sodelujemo s številnimi različnimi profili, strokovnjaki za nego kože, odvisniki od ličil, filmskimi igralkami, medijskimi modeli, pevci, umetniki ličenja … Toliko raznolikosti! Želimo spoštovati, kdo so, in jim pomagati, da bolje spoznajo naše blagovne znamke, izdelke in znanost, da bodo lahko delili najbolj relevantne informacije s svojimi sledilci. Hkrati krepimo svoje notranje zmogljivosti za hitrejše, temeljitejše ocenjevanje profilov in z dejanskimi dosežki o pristnosti občinstva.

DAVID: Podjetje L’Oréal si vedno predstavljamo kot eno od največjih podjetij/tovarn na svetu. Ste v svojem življenju že kdaj odkrili tovarno ali več njih iz podjetja L’Oréal? Kakšen je bil vaš vtis v tistem trenutku? Ko lahko vidite možgane, ki se skrivajo za velikim imenom skupine?

SC: V svoji 18-letni karieri sem imel priložnost obiskati številne tovarne L’Oreal v Franciji iz naših različnih oddelkov, vključno s tovarno L’Oreal Luxe Fragrances v Aulnayu. Med tem obiskom me je najbolj navdušila resnična povezava umetnosti in znanosti pri ustvarjanju dišav, od oblikovanja vonja do opredelitve najboljših trajnostnih sestavin, znanstveno podprte metode ekstrakcije, ustvarjalnosti naših oblikovalcev, domiselnih inovacij naših partnerskih proizvajalcev stekla … Vsi ti vložki in prizadevanja skupaj ustvarjajo predmete poželenja, ki jih predstavljamo v skupini.

DAVID: Kaj pa v Parizu? Katerih 5 dišečih ali umetniških gurmanskih kotičkov v Parizu je Sebastien Colon izbral kot tiste, ki jih je treba obiskati ob našem naslednjem obisku Pariza?

SC: V Parizu lahko najdete veliko kotičkov za obisk, odvisno od vašega okusa, moram reči, da veliko uživam, ko sem tam, ko se ponovno povezujem z umetnostjo in glasbo v živo, zato lahko najdete nekaj odličnih programov okoli centra sodobne umetnosti in elektronike v Palais de Tokyo + Yoyo, odlične koncerte s preprosto lahkostjo v Café de la Danse blizu Bastille ali se odločite za urbano (če je sonce) v Hasard Ludique v 18. okrožju. Če se raje odločite za klasiko, bi bil zagotovo Orsay moja najprimernejša možnost ob kratkem bivanju v mestu, saj bi za Le Louvre zagotovo potrebovali skoraj en dan!