ZMOGLJIVA NAPRAVA SREDNJEGA RAZREDA

Vivo Y76 5G predstavlja enega najnovejših prizadevanj proizvajalca pri prenosu zmogljivosti 5G v napravo srednjega razreda. Eleganten mobilni telefon ponuja dostojen nabor funkcij z MediaTek Dimensity 700 5G, 6,58-palčnim zaslonom FullHD+ IPS in trojno kamero na zadnji strani z glavnim objektivom 50 MP f/1,8. Y76 5G sicer uporablja klasično zasnovo naprav vivo srednjega razreda: tanko ohišje, gladki robovi in velik modul kamere. Njegovo ohišje je izdelano iz plastike, zaradi česar se ob močnem pritisku na sredini hrbtne strani rahlo »upogne«, a to med uporabo ni moteče, prav tako pa ni ogrožena varnost naprave. Zadnji del ponuja mat prevleko za različico Midnight Space s skromno odbojnostjo – prstni odtisi zaradi ne bodo vidni. Robovi naprave so zaradi povečanja udobja ukrivljeni, gumb za glasnost in gumb za vklop pa sta združena drug ob drugem na desni strani. Prvi je malce manj občutljiv, medtem ko je drugi ob pritisku nekoliko mehkejši. Hibridni »pladenj za kartico SIM« se odpre na vrhu in lahko hrani dve kartici SIM ali eno kartico SIM v kombinaciji kartico MicroSD. Na dnu seveda najdemo pričakovan nabor vhodov in zvočniških ter mikrofonskih odprtin, na na voljo pa sta tudi 3,5 mm avdio priključek za tiste, ki imajo radi žične slušalke in seveda vhod USB Type-C s podporo za 44 W polnjenje.

  

ZASLON

Vivo Y76 5G kot rečeno ponuja 6,58-palčni zaslon IPS z ločljivostjo 2408 x 1080. Na papirju gre za povsem zadovoljivo specifikacijo, vendar smo pogrešali nekatere glavne funkcije, kot je hitrost osveževanja 90 Hz ali tehnologija AMOLED, čeprav pri proizvajalcu pravijo, da lahko ustvari približno 420 nit svetlosti. Zaslon ima presenetljivo širok barvni razpon za napravo srednjega razreda, barve so dobro reproducirane, vendar ne tako nasičene, kot bi si želeli, manjka pa mu nekaj zelenih odtenkov. Kontrastno razmerje je sicer zaradi IPS panela nekoliko nižje. Kljub temu telefon kljub, na primer sončni svetlobi, ustvarja precej  impresivno sliko.

ZVOK

Naprava se za zunanji zvok zanaša samo na svoje spodnje zvočnike, namesto da bi ojačala zvok svoje prednje slušalke, da bi ustvarila stereo zvok. Zvok zato ni nič posebnega, vendar dobro opravi svoje delo. Zvočna kulisa je napeta, visoki toni lahko postanejo razdrobljeni pri največji glasnosti, basom pa manjka nekoliko tiste surove moči. Na srečo vokal ostaja jasen tako pri glasbi kot pri splošni zabavi.

KAMERA

V velikem predelu za kamero na zadnji strani se skrivajo tri kamere: glavni objektiv 50 MP f/1,8, makro 2 MP f/2,4 in senzor globine 2 MP f/2,4. Manjše razočaranje je, da vivo ni vključil ultraširoke leče, saj ta po novem predstavlja osnovni element za napravo srednjega razreda. Aplikacija za kamero ponuja vse standardne možnosti, vključno z dodatki, kot so fotografija, video, nočni način, fotografija v živo, profesionalni način, dvojna osvetlitev, panorama, časovni zamik, dokumenti, počasni posnetek, nalepke AR in dvojni pogled. Video vključuje podporo za 720p in 1080p pri 60fps, vendar brez možnosti 4K30fps. Ponuja tudi stabilizacijo, ki dobro umiri posnetke, vendar je pri premikanju naprave moč opaziti malce zamika. Glavna kamera vivo Y76 5G zajame fotografije z ločljivostjo 12,5 MP, čeprav lahko posname fotografije pri 50 MP z uporabo načina 50 MP. Kakovost fotografij ohrani veliko večino podrobnosti, vendar so barve nekoliko nizke v nasičenosti. S programsko opremo ni moč opaziti očitnega povečanja ostrine, zaradi česar je vse videti naravno, čeprav bi lahko bil dinamični razpon pri posnetkih z visokim kontrastom širši.

BATERIJA

4.100 mAh baterija zagotavlja precej energije za poganjanje vivo Y76 5G. Naprava lahko zdrži približno en dan ob srednji uporabi pri pisarniškem delu, gledanju filmov na Netflixu in občasnem igranju iger. Kot že omenjeno, njegov vhod USB Type-C na dnu 44W omogoča hitro polnjenje in čeprav ne gre za polnilni sistem najvišje zmogljivosti, še vedno precej hitro napolni baterijo v približno eni uri in pol od prazne do polne.

ZAKLJUČEK

Vivo Y76 5G za svojo ceno ponuja nekaj res lepih funkcij. Na voljo je z dostojnim zaslonom in zmogljivostjo, relativno dolgo življenjsko dobo baterije, tanko zasnovo in solidnim naborom kamer. V preveč konkurenčnem srednjem segmentu pa mu manjka nekaj dragocenih funkcij. Pomanjkanje hitrosti osveževanja 90 Hz je še posebej opazno pri splošni uporabi in v aplikacijah, ki jo podpirajo. En sam zvočnik spodaj prav tako zmanjša splošno zabavno izkušnjo ob uporabljanju naprave. Manjka tudi ultraširoka kamera, ki je dan danes pri uporabnikih precej iskana. Kljub svojim napakam in nekaterim manjkajočim bistvenim elementom je vivo Y76 5G še vedno popolnoma kompetenten pametni telefon. Tisti, ki imajo radi funkcije vivo in njihov ekosistem, bodo tudi s to napravo dobili enako izkušnjo.