ZGODOVINSKI SPUST Z LEDENIŠKEGA VELIKANA

Aniol Serrasolses in njegova ekipa so se odpravili na zahtevno odpravo na arhipelag Svalbard, na enega najbolj oddaljenih krajev na svetu, ki se je začela s 36-urnim potovanjem po morju iz Longyearbyena do ledenika Bråsvellbreen. Ekipa, v kateri so bili kajakaši David Sodomka, Aleix Salvat in Mikel Sarasola, se je podala na 11-kilometrski pohod po arktičnem ledenem prostranstvu, da bi prišla do reke, ki vodi k ledeniškemu slapu.

  

Ekipa se je med potjo soočala s številnimi ovirami, med drugim s plezanjem po zahrbtnih ledenih stenah, premagovanjem potokov in razpok ter obvladovanjem nepredvidljivih belih rek, ki jih je izklesal arktični led. Pred 20-metrskim ledeniškim slapom je Aniol Serrasolses začel spust, ki mu je zagotovil mesto v zgodovini kajakaštva. Ko je razmišljal o spustu brez primere, je Serrasolses izrazil svoje začudenje: “Težko najdem besede, s katerimi bi pojasnil ta občutek. To je, kot da bi kajakašili na drugem planetu. Brez dvoma je to najbolj edinstven spust s kajakom, kar sem jih kdajkoli v življenju opravil.” Ob soočenju s tako nepredvidljivim arktičnim okoljem je Serrasolses zapisal: “Bili smo v nenehno spreminjajočem se okolju, popolnoma nepredvidljivem kraju. Zavedali smo se, kako tvegano je, a ko se ozreš okoli sebe, je vse skupaj dobilo smisel.” Spust, poimenovan “Philip’s Ladder” (Filipova lestev), je v čast trdnemu tovarištvu in kolektivnemu duhu ekipe. To ime simbolizira bistveno podporo in enotnost, ki sta bili ključni pri doseganju tega izjemnega podviga.

Še en ključni element za uspeh tega podviga je bilo sodelovanje s podjetjem Prada Linea Rossa, izdelovalcem tehnične opreme, ki jo je Serrasolses uporabil za spopadanje s težkimi arktičnimi razmerami. Oblačila, ki jih je izbral športnik, spadajo v novo kolekcijo italijanske znamke za jesen/zimo 2023. Ta izjemen podvig bo prikazan v dokumentarnem filmu Ledeni slapovi, ki bo predvajan na Red Bull TV. Film obljublja, da bo ujel Serrasolsesovo zgodovinsko potovanje ter ponudil vpogled v preizkušnje in zmagoslavja te kajakaške pustolovščine brez primere.