ZGODBA ZA PRENOVO ŠTIRIH PRSTANOV

Audi si prizadeva za Vorsprung durch Technik, za inovativno mobilnost. In to je obljuba, ki jo ikonični štirje »prstani« odražajo v naprednem, a nenehno razvijajočem se dizajnu. Takšnem, ki je sposoben spremembe, a kljub temu lahko ohrani tisti svoj pravi jaz. V tem intervjuju oblikovalec André Georgi in strateg znamke Frederik Kalisch pojasnjujeta, kaj za Audi pomenjo novi »prstani« in kako pomemben je ta simbol za celoten koncept avtomobila.

  

Štirje prstani so eden izmed najpomembnejših identifikatorjev znamke Audi. Zakaj sprememba ravno zdaj, prav na samem vozilu?

Frederik Kalisch: Kot progresivna premijska znamka Audi cilja na sodobne kupce, ki cenijo visokokakovosten dizajn in pozornost do podrobnosti. V resnici obstajata samo dva osnovna trenda v predstavitvi blagovne znamke in oblikovanju izdelkov, ki danes izražata ravno to vrhunsko kakovost: na eni strani je glasno in zelo drzno, na drugi strani pa zadržano, čisto in prefinjeno.

André Georgi: Puristični pristop je bolj v skladu z našo filozofijo. Ena takoj očitna stvar je to, da močne blagovne znamke pridobijo kupce predvsem z vsebino svojih izdelkov in diskretnimi prepoznavnimi elementi. Pri Audiju je bilo vedno tako, zdaj pa se tega lotevamo le še bolj dosledno. Naša filozofija je, da mora vsaka podrobnost prenašati pomen ali služiti namenu. Pri nas so to predvsem naši štirje obroči, ki jih ni mogoče spregledati na sprednji in zadnji strani vsakega Audijevega modela, zaradi česar je Audi Audi. Želimo, da naša kakovost govori skozi dizajn in sam izdelek. Nov dvodimenzionalni videz daje našim prstanom bistveno bolj moderno in še bolj grafično preobrazbo, čeprav je njihova geometrija skoraj enaka prejšnjim različicam.

Moderno, a ne modno – tako trdi Audi. Vendar se zdi, da so dvodimenzionalni logotipi trenutni trend. Kakšno vlogo igra zeitgeist (duh časa) pri oblikovanju?

Frederik Kalisch: Dvodimenzionalni prstani so pri Audiju nastali leta 2016 kot posledica digitalizacije, v bistvu za prikaz prstanov na način, ki ustreza digitalnemu mediju. Tridimenzionalnost na dvodimenzionalnih zaslonih namreč ne bi zadostila našim tehničnim in estetskim zahtevam. Tako smo se odločili za 3D-videz. Naš logotip blagovne znamke pa je zelo grafičen – kar je prednost, saj je videti odlično v dveh dimenzijah. Da bi zagotovili dosledno prisotnost blagovne znamke na vseh točkah stika s strankami, smo se uskladili z oblikovalsko skupino, da bi začeli proces preoblikovanja obročev na naših vozilih.

André Georgi: Uporaba dvodimenzionalnega logotipa na zunanjosti naših vozil se je prvič pojavila leta 2019, nakar so se stvari zares začele razvijati v začetku leta 2020. Naša vizija je premakniti celostno grafično podobo iz digitalnega področja, ki smo ga pravkar opisali, na naša vozila, pri čemer si prizadevamo tudi za standardizacijo identifikacije vozil pri vseh modelih. Želimo, da bi bili štirje obroči v prihodnosti videti povsod enako: v reviji, na vašem pametnem telefonu ali reklamnem panoju in na avtu ali v njem.

Kaj natanko se je oblikovalsko spremenilo?

André Georgi: Naš logotip vozila je sestavljen iz treh komponent. Ohranjamo pravilo, da je izvedba dosledna, brez kroma s črno-belim videzom in visokim kontrastom. Kot da bi bili osupljivi beli elementi vdelani v črno stekleno telo za še večji sijaj. Z optično osvetlitvijo logotipa daje bela barva prstanom ploščat videz vrhunske kakovosti, ki je še vedno v podrobnostih videti tridimenzionalen.

Vendar ne gre le za barvno shemo; nova je tudi t. i. materialnost. Lahko to podrobneje pojasnite?

André Georgi: Današnji kromirani prstani pomenijo visoko kakovost; sam material prenaša to sporočilo. Kljub temu hkrati verjamemo, da smo našli »novi krom«: jasnost novih črno-belih prstanov naredi našo celostno podobo nezamenljivo. Tanka črna obroba okoli obročev zagotavlja dosleden videz vrhunske kakovosti, ne glede na barvo avtomobila ali rešetke hladilnika. Stranke se ob tem lahko kljub vsemu še naprej odločajo za naše nove prstane v črni barvi, saj ta različica nadomešča belo s temno sivo, ki je videti kot črna z visokim sijajem.

Vsi novi modeli Audi bodo odslej imeli ne le nove obroče, ampak tudi posodobljeno identifikacijsko shemo vozila. Zakaj?

Frederik Kalisch: Leta 2020 je naša ekipa predelala strategijo blagovne znamke in celostno podobo. Ta predelava je vodila do naše nove strategije identifikacije vozil, vključno z vizijo dvodimenzionalnih obročev na njih. Posodobljena identifikacijska shema se sedaj ujema z našo novo strategijo blagovne znamke. To pomeni več subtilnosti, več prefinjenosti.

André Georgi: Ne gre le za to, da je identifikacija vozil postala bolj vrhunska; standardizirali smo tudi pisave v in na vozilu. V prihodnosti bodo naši modeli uporabljali samo Audijevo edinstveno pisavo, znano kot »Audi Type«. Hkrati je osnovni ton bistveno bolj zadržan in brez kompromisov pri razpoznavnosti ali kakovosti. B-stebriček smo zdaj okategorizirali kot podroben identifikator modela, izpeljanke in tehnologije. Ta oznaka je posebna zato, ker ima enak dizajn v vseh vozilih: vedno v črni barvi visokega sijaja in v vidnem polju potnikov pri vstopu in izstopu. Napis na stebričku B je bil pri tem namenoma upodobljen v tehniki ton na ton.

Frederik Kalisch: Poleg tega, da bi preveč vpadljivi identifikatorji odvrnili pozornost od dizajna naših avtomobilov, tudi našim sodobnim naprednim strankam verjetno ne bi bili všeč.

André Georgi: Identifikacija in dizajn vozila zdaj delujeta kot enota, ki se ujema z Audijevim novim pozicioniranjem znamke.

André Georgi je študiral avtomobilski inženiring in še drugič diplomiral iz oblikovanja transportnih elementov in vozil. Svojo kariero je začel pri AUDI AG pred več kot dvajsetimi leti. Prvih deset let je delal v oddelku za zunanji dizajn, kjer je bil odgovoren za žaromete in zadnje luči. Kasneje je vodil produktno oblikovanje v Design Studio v Münchnu. Georgi se sicer danes, že od leta 2017, ukvarja z notranjim oblikovanjem, kjer vodi ekipo Interface in nadzira preoblikovanje prstanov.

Frederik Kalisch je študiral industrijsko oblikovanje in svojo kariero začel s pripravništvom na področju strategije oblikovanja. Po diplomi iz strategije blagovne znamke je Kalisch delal kot zunanji sodelavec podjetja AUDI AG v oddelku za strategijo oblikovanja. Leta 2011 se je vrnil v Audi in delal kot strateg znamke. Po kratkem delu v ekipi za digitalno poslovno strategijo je Kalisch leta 2019 nadaljeval svojo vlogo stratega blagovne znamke. Trenutno je odgovoren za strategijo poimenovanja in identifikacije za obstoječo in prihodnjo paleto modelov.