ZELENE DOGODIVŠČINE NAS ČAKAJO

Ker je domače polnjenje baterije električnega vozila priročno in poceni, večina voznikov električnih vozil več kot 80 odstotkov svojega polnjenja baterij opravi doma. Polnjenje v enodružinskem domu, običajno v garaži, vam omogoča, da izkoristite nizke in stabilne cene električne energije v stanovanjih. Stroški vožnje vašega avtomobila v enem letu so lahko manjši od uporabe klimatske naprave. Polnjenje v večdružinskem stanovanjskem kompleksu, na primer v bloku, je sicer možno, lahko pa je zapleteno in bolj podobno javnemu polnjenju. Domače polnjenje lahko uporablja bodisi razmeroma preprosto opremo za oskrbo z električnimi vozili stopnje 1 (EVSE) bodisi nekoliko bolj zapleteno EVSE stopnje 2. Polnjenje z EVSE stopnje 2 je hitrejše in je lahko bolj priročno, vendar zahteva posebno opremo, ki je dražja za namestitev kot stopnja 1. Za obe vrsti EVSE polnilni kabel shranjujte na varnem mestu, da se ne poškoduje, preverite obrabljenost sistema in ga ohranjajte čistega. Pred nakupom opreme se posvetujte s proizvajalcem EV o zahtevani polnilni opremi in razumevanju specifikacij. Običajno se pred namestitvijo sistema EVSE ali spreminjanjem električnega sistema posvetujete z dobaviteljem električne energije oziroma električarjem, ki mu zaupate. Pred tem vedno pridobite izračun stroškov.
  

I. stopnja EVSE

EVSE stopnje 1 zagotavlja polnjenje s 120-voltnim (V) AC vtičem. Stopnja 1 vozilu doda približno 3 do 8 kilometrov dosega na uro polnjenja, zaradi česar je primerna za priključna hibridna električna vozila in, odvisno od okoliščin, celo nekatera povsem električna vozila. Za polnjenje s stopnjo 1 EVSE poleg vtičnice ni potrebna nobena posebna oprema, vendar pa potrebujete namensko vezje. Preden priključite EV v katero koli vtičnico, se prepričajte, da vezje ne napaja drugih naprav, kot so hladilniki ali luči. Za priključek so skoraj vsi EV opremljeni s prenosnim kompletom kablov EVSE stopnje 1, ki imajo na enem koncu običajni gospodinjski vtič za vtičnico na drugi strani pa standardni priključek J1772 za vozilo.

II. stopnja EVSE

EVSE stopnje 2 omogoča polnjenje z vtičem 240 V AC. Stopnja 2 vozilu prinese približno 16 do 96 kilometrov na uro polnjenja, zaradi česar je primeren za vsa EV. Uporaba EVSE stopnje 2 zahteva, da vozniki na polnilno mesto namestijo posebno opremo in imajo namensko električno vezje 20 do 100 amperov. Na srečo ima večina hiš že vgrajeno 240 V napetost za naprave, kot so sušilniki za oblačila in električni štedilniki. Cena stanovanjskega EVSE stopnje 2 se spreminja, običajno pa znaša 400 do 2000 evrov. Za domove z ustreznimi električnimi karakteristikami je namestitev običajno razmeroma poceni. Vendar je lahko bistveno, če je potrebna nadgradnja električne storitve. Ker morajo biti naprave EVSE v skladu z lokalnimi, državnimi in nacionalnimi predpisi in pravili, se prepričajte, da sodelujete s primernim izvajalcem. Običajno se pred namestitvijo sistema EVSE ali spreminjanjem električnega sistema posvetujte z dobaviteljem električne energije oziroma električarjem, ki mu zaupate. Pred tem vedno pridobite izračun stroškov. Varnostna tveganja pri namestitvi in ​​uporabi domačega EVSE so zelo majhna, podobno kot pri drugih velikih napravah, kot so sušilniki oblačil. Stanovanjski EVSE so običajno nameščeni v garažah, lastniki stanovanj pa lahko kupijo tudi zunanje EVSE, zgrajene tako, da prenesejo vremenske vplive in druge vrste obremenitev. Kabli EVSE so izdelani tako, da prenesejo nekatere vplive, tudi če jih povozi avto, pretok moči skozi kabel pa se prekine, ko se vozilo ne polni. Na voljo so različne vrste EVSE stopnje 2, od preprostih modelov s standardnimi varnostnimi funkcijami in indikatorji stanja do naprednejših naprav s funkcijami z dodatnimi zasloni, časovniki za polnjenje, povezavami s pametnim telefonom ipd.

V Sloveniji že obstaja nekaj ponudnikov domačih polnilnic, mednje pa sodijo:

  • https://www.moon-power.si/za-dom
  • https://www.petrol.si/za-dom/elektricne-polnilnice-za-dom
  • https://www.e-mobilni.eu/domace-elektricne-polnilne-postaje/