ZAUPANJE V VOZILO JE KLJUČNEGA POMENA

Voznika Audi Sport Nathanaël Berthon in Frédéric Vervisch skupaj z inženirji na področju dirkalnikov v redni prodaji Audi Sport razvijata novi Audi RS 3 LMS. V tem kratkem intervjuju za spletno mesto Audi.com poročata o doseženem napredku.
  

Nathanaël Berthon, dobrodošli pri Audi Sport. Naša dirkalna vozila v redni prodaji poznate že leta, zdaj pa ste prvič voznik Audi Sporta. Velik korak za vas?

Nathanaël Berthon: Že dlje časa dirkam na mednarodni ravni, a spet nekaj drugega je voziti za proizvajalca avtomobilov. Čudovito je biti član družine Audi. Audi je že vrsto let zelo uspešen v motošportu in ponosen sem, da sem zdaj del družine Audi. Z novim RS 3 LMS imamo čudovit nov avto. Sem izredno motiviran in se zelo veselim sezone 2021.

Po svetovni premieri Audija RS 3 LMS se je zdaj začel intenziven testni program. Kako ste začeli razvojno fazo?

Frédéric Vervisch: Za vsakega voznika je nekaj posebnega, če spremlja razvoj novega dirkalnika že od prve ure. Tudi ko sem prevozil prve kilometre v Castellolíju, sem se v avtu počutil odlično. Že zaradi naših prvih korakov se počutim samozavestno. Audijevi inženirji so razvili prvovrstni izdelek, ki že v tej zgodnji fazi izstopa z visoko kakovostjo. In učimo se z vsakim dnem, ki ga preživimo na progi.

Frédéric Vervisch

Frédéric Vervisch

Nathanaël Berthon: Avto je že na začetku dober. Je hiter in daje jasne povratne informacije. Menjalnik prestav deluje z zelo kratkim reakcijskim časom, a menjave prestav ostajajo gladke. Kot voznik se v kabini takoj počutite zelo udobno. Avto je še lažje voziti kot predhodnika. Nekoliko bolj osrednji položaj sedenja poskrbi tudi za večje vidno polje. Sem zelo navdušen.

Frédéric Vervisch, za vas poletni program pomeni vrnitev na WTCR – FIA World Touring Car Cup. Kaj pričakujete po letu dni premora?

Frédéric Vervisch: Lepo se je vrniti na FIA WTCR po letih 2018 in 2019 skupaj z Audijem Sport in ekipo Comtoyou Racing Jeana-Michela Baerta. Mislim, da lahko s svojimi izkušnjami pospešim razvoj našega novega dirkalnika. Na programu tekmujem vzporedno s svojimi dirkami GT3 in upam, da bom lahko ob močni konkurenci naredil nekaj z novim RS 3 LMS

Nathanaël Berthon, lani ste z Audi RS 3 LMS dosegli svojo prvo zmago na FIA WTCR. Zdaj tekmujete z novim avtomobilom. Kakšni so vaši načrti?

Nathanaël Berthon: Kar zadeva naš novi avto, sem popolnoma prepričan vanj. Za Vallelungo smo si postavili veliko delovno obremenitev in jo premagali. Pri tem sem v kratkem času napravil veliko kilometrov, kar mi zelo pomaga. Na številnih področjih zdaj počnemo natanko tisto, kar je pomembno v bitki za prvenstvo. Kar zadeva mene, lahko kmalu začnemo. In potem bomo junija takoj dirkali na Nürburgring Nordschleife. Všeč mi je bil že na dirkah v letih 2018 in 2020, vendar ga moram še bolje spoznati. ​​Vem, da bo proga zagotovo ustrezala našemu novemu avtomobilu.

Nathanaël Berthon

Frédéric Vervisch, po eni strani morate razviti novega RS 3 LMS za FIA WTCR po svojih željah, po drugi strani pa mora biti avtomobil enostaven za uporabo tudi za zasebnike po vsem svetu. Česa se lahko stranke veselijo?

Frédéric Vervisch: Avto razvijamo čim bolj temeljito, da kupcem zagotovimo dober končni izdelek. Model mora biti vsestranski tako na progah kot tudi na prvenstvih po vsem svetu, pa tudi glede na individualne želje glede uporabe in obnašanja pri vožnji. Kar lahko rečem že danes: v primerjavi s predhodnikom se je veliko spremenilo. Elektronika je nova, prav tako tudi ergonomija z boljšim položajem sedenja. Hlajenje je učinkovitejše, menjave prestav pri novem menjalniku pa fantastične. In tudi mehaniki se lahko razveselijo: zaradi naših novih kinematičnih možnosti lahko med pripravo delujejo veliko natančneje v krajšem času. Imamo prepričljivo podlago.

Nathanaël Berthon, kako daleč ste s pripravami na sezono po dosedanjih testiranjih?

Nathanaël Berthon: Vsi smo zelo motivirani, zato smo na vseh preizkusih delali dolge ure. Vse bolje razumemo avto in hkrati vemo, kaj je še treba storiti. V Aragoniji smo pred kratkim uredili podvozje in blažilnike. Menim, da imamo dober avto, čeprav je pred nami še veliko dela pred začetkom sezone.