ZAPUSTIL NAS JE PIERRE CARDIN

Pierre Cardin, avantgardni francoski oblikovalec, najbolj znan po svoji geometrijski, vesoljsko naravnani modi in žilici za “motnje”, je v 98. letu starosti umrl v bolnišnici v Neuillyju, je njegova družina povedala za tiskovno agencijo AFP.

“Ne maram se ustaviti, rad se nenehno dokazujem,” je Cardin dejal v intervjuju za CBS že leta 2012 – in to zagotovo dokazuje njegova delovna etika od mladosti do smrti. V svoji karieri je bil znan po tem, da je imel v ognju večna železa, njegove sposobnosti pa niso bile omejene le na modo. Pravzaprav je zgradil izjemen imperij, ki je temeljil na izjemnih projektih, katerih pogodbe je začel podpisovati v sedemdesetih letih. Te so se s časom razširili od avtomobilov do restavracij, hotelov, nakita, kozarcev, dišav, pohištva in celo namiznega pribora.

Space Age by Pierre Cardin, 1968.

Space Age by Pierre Cardin, 1968.

Do leta 1985 je na primer zaščitil 840 licenčnih ureditev v kar 125 državah in čeprav je praksa posojanja imena različnim konceptom in proizvodnim linijam zdaj že običajna, zagotovo to ni bila takrat, ko je s tem začel Cardin. Za mnoge tako slednji še vedno služi kot opozorilo o tem, kako lahko sposojanje oznak hitro razvrednoti znamko visoke mode.

Pierre Cardin v Moskvi 1986.

Pierre Cardin v Moskvi 1986.

Cardin je nekoč za The Telegraph povedal: »Oblačila so pomembna, vsi se morajo obleči. Kot rastline, kot drevesa, vsako sezono spremenite izgled […] Če želite vedeti, ali je oblikovalec pustil pečat v modi, morate zapreti oči in pomisliti, kaj predstavljajo. Chanel je pustila svojo majhno obleko, Paco Rabanne kovino. Courrèges je pravtako pustil globok pečat, enako kot Elsa Schiaparelli, Madeleine Vionnet … « In kar zadeva samega Cardina? Malo je dvoma, da je za seboj pustil precej veliko sled. Naj počiva v miru.