ZAPUŠČINA, KI SE NIKOLI NE KONČA

Letošnja kolekcija jesen–zima 2021 švicarskega giganta je poklon Ballyjevi 170-letni zgodovini, polni odličnosti v oblikovanju in rokovanju z usnjem, ki neprekinjeno traja že od leta 1851.

  

Preko množice navdihov sodobne umetnosti, arhitekture in okolja, nova kolekcija raziskuje dosledne in neprekinjene tehnike, ki Bally definirajo že več generacij, hkrati pa združujejo sodobno uporabnost z nepričakovanim plastenjem. Rezultat je brezčasen, a trenutno izjemno aktualen nabor funkcionalnih sartorialnih stilov, ustvarjenih ravno za današnji svet. Hišne ikone so znova interpretirane, na primer Bally Stripe, poenostavljen in dvignjen s tehniko bombé, medtem ko so simetrični dodatki iz leta 1851 vidni na čevljih in dodatkih. Priložnostni monogram, ki ga je posebej za obletnico ustvaril švicarski grafični studio Offshore, kot zasnovo uporablja ikonični B-Chain, prepleten ad infinitum, ki je namenoma podoben vezalkam kot spomin na Ballyjevo čevljarsko preteklost. Zasnove izdelkov kljub vsemu ostajajo zveste gorski dediščini znamke, izraženi s podporo zgodnjih odprav po vsem svetu, od Himalaje do Andov v Peruju. Dve posebni plezalni odpravi na Cordilleri, ki sta ju leta 1956 oziroma 1957 vodila Francoz Lionel Terray in Švicar Raymond Lambert, sta tako navdihnili vrhunske pohodniške čevlje s poustvarjenim podplatom Grip, ki ga je Bally izdeloval od leta 1940.

Na drugi strani Nouveau Bally rdeča spominja na bogati in pestri pokrajini Rainbow Mountain v Peruju in Laguna Colorada v Boliviji. Elementi domačih švicarskih Alp se medtem abstrahirajo v grafične, celične odtise, saj topla, zemeljska barvna paleta vsebuje barve kosti, ebenovine in mahu. Kolekcija za piko na i združuje mestno življenje z naravo, surove oblike se dopolnjujejo s sodobnim oblikovanjem, rekonstituirano usnje pa se znova zbuja v obliki očarljivih silhuet. Za konec se naravna barvila srečujejo s prejo alpaka, zaradi česar je vsak kos edinstven in neponovljiv. Kot predani podpisnik modnega pakta (Fashion Pact) se Bally kot modna blagovna znamka zavzema za ublažitev vpliva na okolje, kolekcija A/ W 2021 pa sprejema pomembne korake za dejansko uresničitev Ballyjeve pobude za trajnost, od nabave 100-odstotno recikliranih materialov do uvajanja naravnih, ekoloških in prihodnosti prijaznih barvil.