ZAČETNI SISTEMI SO VZPOSTAVLJENI!

 BMW Group Cell Manufacturing Competence Center (CMCC) se pripravlja na zagon, kot je bilo predhodno napovedano, korak za korakom. Le v nekaj mesecih bo v tem objektu, ki obsega približno 15.000 kvadratnih metrov površine, delalo več kot 80 delavcev, zaradi zahtevne napredne tehnologije pa bo Parsdorfova proizvodnja baterijskih celic zagnana postopoma – trenutno poteka namestitev in testiranje sistemov za proizvodnjo elektrod. V intervjuju, opravljenem na kraju samem v Parsdorfu, je Markus Fallböhmer, višji podpredsednik za proizvodnjo baterij pri BMW Group povedal…

  

Kaj točno se dogaja na CMCC v Parsdorfu, gospod Fallböhmer?

Markus Fallböhmer: Tukaj v Parsdorfu bomo zgradili elektromobilnost prihodnosti. Industrijsko sposobnost preživetja prihajajočih generacij visokozmogljivih baterijskih celic oblikuje ravno to, kar počnemo tukaj. Zahvaljujoč CMCC bomo lahko dostopali do celotnega procesa generiranja vrednosti celice. S tem znanjem bodo naši strokovnjaki in dobavitelji lahko dodatno optimizirali proizvodnjo baterijskih celic glede kakovosti, proizvodnje in cene.

Toda v Parsdorfu baterijskih celic ne bodo proizvajali redno, kajne? Kako to?

Markus Fallböhmer: Do te točke je bila naša politika izogibanja notranji veliki standardni proizvodnji baterijskih celic uspešna. Po zaslugi naših kompetenčnih centrov v Münchnu in Parsdorfu imamo bogato strokovno znanje o tehničnih in industrijskih procesih. To nam omogoča, da dobaviteljem omogočimo izdelavo baterijskih celic po naših lastnih standardih, hkrati pa nam omogoča, da najboljšo tehnologijo baterijskih celic za naše stranke v najkrajšem možnem času pripeljemo do končne serije.

Vprašanja varstva okolja so povezana tudi s proizvodnjo baterijskih celic. Kako se počutite glede tega?

Markus Fallböhmer: Ohranjanje okolja je ena naših glavnih prioritet. Tehnološke zmogljivosti, ki se uporabljajo pri proizvodnji baterijskih celic, so bile podvržene postopku odobritve imisijske kontrole in ugotovljeno je, da izpolnjujemo vse standarde in specifikacije. CMCC bo deloval brez uporabe fosilnih goriv in se bo zanašal na električno energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov, kot so fotovoltaični sistemi na strehi stavbe. Prav tako bo objekt prejemal regenerativno toploto, ki jo proizvajajo najsodobnejše toplotne črpalke podzemna voda in zrak.

Kakšni so dolgoročni cilji za baterijske celice na lokaciji Parsdorf?

Markus Fallböhmer: Vedno poskušamo izboljšati tehnologije shranjevanja energije. Pri tem bo CMCC bistvenega pomena. Razvoj tako imenovanih popolnoma polprevodniških baterij aktivno napreduje, saj ta povsem nova baterijska tehnologija zagotavlja še večjo energijsko gostoto. Sprejetje baterijskih celic, ki jih je mogoče popolnoma reciklirati, je dolgoročni cilj skupine BMW.