ZAČARAN KROG PLASTIČNIH ODPADKOV IN NAČIN, KAKO GA PREKINITI

Nemški gigant Adidas je z dolgoletnim partnerjem za ekološke inovacije, podjetjem Parley for the Oceans, napovedal najnovejše sodelovanje na področju specifičnega in dolgotrajnega vpliva plastičnih odpadkov na vodne sisteme našega planeta.

S 350 milijoni ton deviške plastike, proizvedene vsako leto, se je ta zdaj prebila v vsak del zemeljskih ekosistemov. Od neustrezno zavrženih plastičnih odpadkov do mikroplastike, ki se po svetu širi po deževnici, ta trdovratni material onesnažuje tudi nekatere najbolj oddaljene kraje na svetu – od najglobljih oceanov do najvišjih gora. In ko se vsi plastični odpadki sčasoma prebijejo do oceanov, ukrepi, ki jih ljudje izvajajo v gorah, vplivajo na oceane in obratno – tvorijo krog plastike, ki doseže vse konce planeta.

Adidasov ultramaratonski športnik in podnebni aktivist Timothy Olson bo za ozaveščanje o tem vprašanju in navdih ljudi k ukrepanju – bodisi z zmanjšanjem porabe plastike bodisi z aktivnim odstranjevanjem iz narave – poskušal v rekordnem času preteči celotno pot Pacific Crest Trail (PCT). Glede na trenutni rekord, ki je postavljen na 53 dni, 6 ur in 37 minut, si bo prizadeval v 50 dneh preteči več kot 80 kilometrov na dan.

Pot ga bo odpeljala iz Mehike v Kanado preko kalifornijske obale, na tej poti bo Olson podvržen temperaturam od ledišča do nad 30 stopinj Celzija – od gora do morja in vsega, kar je vmes, v vseh letnih časih.

Glede na ukrepe proti širjenju plastičnih odpadkov in ponujanja visokozmogljivih možnosti tistim, ki poskušajo zmanjšati porabo plastike v svojem vsakdanjem življenju, Adidas in Parley predstavljata novo kolekcijo vremensko odpornih zunanjih oblačil.

Ta so delno izdelana iz recikliranih plastičnih odpadkov, ki jih prestrežejo na oddaljenih otokih, plažah in obalnih skupnostih, preden pridejo do oceana, in jih predelajo v Parley Ocean Plastic. Vsak kos v zbirki je opremljen tudi s posebno funkcijo Outdoor Performance, ki pohodnike opremi z najnovejšo tehnologijo, ki skrbi za bolj lahkotno raziskovanje in dodatno zmanjšanje uporabe plastike. Ključni kosi iz kolekcije vključujejo FreeHiker Parley, razvit za pohodništvo na dolge razdalje po poteh s postopnim dvigovanjem, v kombinaciji z nahrbtnikom MyShelter Parley, ki je lahek, zračen in popolnoma nepremočljiv, torej idealen za hitre korake v okoljih, kjer se vreme hitro spreminja.