YVES SAINT LAURENT, OD ZAČETKOV V HIŠI DIOR DO LASTNEGA IMPERIJA

Yves Saint Laurent je bil francoski modni oblikovalec, ki je svojo kariero začel pri mladih 17 letih, ko je delal za modno hišo Christian Dior. Hitro se je povzpel po lestvici in leta 1957, pri 21 letih, postal glavni oblikovalec hiše Dior. Vendar so ga kmalu – že po eni kolekciji -odpustili, zaradi česar je s pomočjo njegovega partnerja Pierra Bergéja odprl lastno hišo, ki še danes navdušuje svet.

  

Leta 1961 je Yves Saint Laurent torej ustanovil svojo istoimensko modno hišo, prva kolekcija Yves Saint Laurent pa je bila predstavljena januarja istega leta. Kolekcija je bila sprejeta z odobravanjem kritikov, saj je vsebovala drzne kose, ki so premikali meje tradicionalne mode. Dizajne Saint Laurenta so zaznamovali njihova eleganca, ženstvenost in modernost, s čimerso hitro pridobili sloves najbolj inovativnih in vplivnih modnih izdelkov tega časa.V šestdesetih letih 20. stoletja je Yves Saint Laurent nadaljeval z inovacijami in širitvijo svoje modne hiše, leta 1966 je predstavil linijo konfekcijskih oblačil, leta 1971 pa se je razširil na moška oblačila. Predstavil je tudi ikonični ženski smoking “Le Smoking”. leta 1966, ki je postal simbol ženske osvoboditve in spolne enakosti.

V sedemdesetih letih 20. stoletja je Hiša Yves Saint Laurent še naprej rasla in se širila, uvajala je nove linije izdelkov in sodelovala z drugimi modnimi hišami in oblikovalci. Leta 1978 je modna hiša lansirala svojo prvo dišavo “Opium”, ki je hitro postala ena najbolj priljubljenih in ikoničnih dišav tega obdobja.  V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja je nato Yves Saint Laurent še naprej ustvarjal nekaj najvplivnejših in najinovativnejših modnih izdelkov tistega časa, vendar se je oblikovalec boril z osebnimi in poklicnimi izzivi, vključno z zasvojenostjo in pravnimi bitkami s svojim nekdanjim poslovnim partnerjem Pierrom Bergéjem. Kot rezultat je leta 1999 Yves Saint Laurent oznanil svojo upokojitev iz modne industrije, njegova zadnja revija pa je bila na ogled januarja 2002. Kljub temu se je njegova zapuščina nadaljevala skozi hišo Yves Saint Laurent, ki je še naprej proizvajala nekatere najbolj ikonične modne in lepotne izdelke 21. stoletja. V letih po upokojitvi Yvesa Saint Laurenta je Hiša nadaljevala z inovacijami in premikanjem meja mode, hkrati pa ostala zvesta izvirni viziji in estetiki oblikovalca. Modna hiša je predstavila nove linije izdelkov, se razširila na nove trge in sodelovala z nekaterimi najvplivnejšimi oblikovalci in umetniki tistega časa.

Hiša Yves Saint Laurent je danes ena najbolj ikoničnih in vplivnih modnih znamk na svetu, znana po svojih inovativnih dizajnih, ikoničnih dišavah in predanosti dediščini svojega ustanovitelja Yvesa Saint Laurenta. Hiša Yves Saint Laurent bo s svojimi nenehnimi inovacijami in zavezanostjo k odličnosti zagotovo ostala glavna sila v modni industriji še vrsto let. A, kot smo omenili, ne le v svetu mode. Hiša Yves Saint Laurent je namreč znana tudi po svojih ikoničnih dišavah, ki vključujejo več priljubljenih dišav za moške.

Ena najbolj znanih moških dišav Yves Saint Laurenta je “La Nuit de l’Homme”. Ta dišava je bila predstavljena leta 2009 in so jo ustvarili parfumerji Anne Flipo, Pierre Wargnye in Dominique Ropion. “La Nuit de l’Homme” je čuten in prefinjen vonj, ki med drugim vsebuje note kardamoma, bergamotke in cedrovine. Postal je priljubljena izbira za moške, ki iščejo dišavo, ki je hkrati robustno moška in privlačna. Druga priljubljena moška dišava Yves Saint Laurenta je “L’Homme”. Ta vonj je bil predstavljen leta 2006, ustvarili pa so ga parfumerji Anne Flipo, Pierre Wargnye in Dominique Ropion. “L’Homme” je sveža in čista dišava, ki med drugim vsebuje note ingverja, bergamotke in cedrovine. Postala je priljubljena izbira za moške, ki iščejo sodobno in prefinjeno dišavo.

Poleg teh dišav je hiša Yves Saint Laurent izdala tudi več drugih priljubljenih dišav za moške, vključno z “Opium Pour Homme”, “Kouros” in “Rive Gauche Pour Homme”. Te dišave se razlikujejo po dišavnih profilih, a vsem je skupna zavezanost kakovosti in izdelavi, ki sta značilni za hišo Yves Saint Laurent. Na splošno so dišave iz hiše Yves Saint Laurent znane po svojih edinstvenih in prefinjenih dišavnih profilih, pa tudi po izjemni kakovosti in pozornosti do detajlov. Ne glede na to, ali iščete dišavo, ki je sodobna in sveža ali čutna in prefinjena, je zagotovo na voljo dišava Yves Saint Laurent, ki bo ustrezala vašim potrebam.