WILLIAM AMOR X KENZO, RECIKLIRANA SPRETNOST V OBLIKI VEČNIH CVETOV MAKA

Človek je že od nekdaj uporabljal naravne materiale iz okolice, v kateri je živel, zato je bila tudi naseljenost ob rodovitnih predelih toliko bolj običajna. In kdo bi si pred leti zamislil, da lahko že uporabljene, obrabljene in zavržene plastične vrečke in sorodne materiale predelate in z njimi ustvarite čudovite umetnine, kakršne ustvarja francoski spretnež William Amor. Unikatno izdelani makovi cvetovi so opozorili moje oko na tega izjemnega sodobneža, ki s svojim delom kaže novo pot sodobni umetnosti in kreativnemu ustvarjanju. Trajnost tako pridobiva povsem novo obliko plemenitosti. Povezljivost z makovimi cvetovi in kreativnost je bilo opaziti v omejeni seriji parfumov in njeni prezentaciji znamke Kenzo Flower, pri kateri so pred dnevi predstavili tudi najnovejšo linijo dišav Flower By Kenzo Poppy Bouquet. Leta 2000 je nastala brezčasna, pudrasto cvetna dišava, ki je postala ikona v parfumeriji. Mak, simbol močne in hkrati krhke lepote, emblem FLOWER BY KENZO. Danes, v letu 2020, dvajset let po kreaciji originalnega FLOWER BY KENZO, je parfumer Alberto Morillas svoje znanje in izkušnje združil s strastjo mlade parfumerke Dore Baghriche in predstavil nov šopek z ognjenim srcem. Nova parfumska vodica, ki slavi nalezljivo energijo in moč, s katero naredi svet lepši. Dišava, ki združuje mesto in podeželje, svobodo in slast. V poklon japonskim koreninam modne hiše KENZO nam sveža in sočna hruška nashi ponudi pravo cvetno eksplozijo iz bujne bolgarske vrtnice, žarečega jasmina in čutne gardenije. Baza, kremni les mandlja, razkriva novo intenzivnost. Očarljiva in zasvajajoča sled z izjemno vztrajnostjo. Pokončna steklenička z novo svobodo izražanja. Makovi cvetovi, tokrat v živahnem spektru rdeče in rožnate barve. Popolna kombinacija, ki je poklon modnega ustvarjanja KENZO. Ena izmed prvih modnih hiš, ki si je drznila ti dve barvi združevati in ju uporabiti v svojih kreacijah.

DAVID: Ko ste bili mladi, katera roža ali drevo sta bila tista, ki sta vam bila takrat najbližja?

WILLIAM AMOR: Iris, luk in orhideje so bili moji najljubši cvetovi, v času, ko sem bil še otrok in sem še odraščal.

DAVID: Ste se kot otrok igrali na vašem družinskem vrtu?

WILLIAM AMOR: Vrt mojega otroštva je bilo moje najljubše igrišče. Rad sem ga vzdrževal, urejal krajine in nabiral redke rože.

DAVID: Živimo v svetu, v katerem je onesnaževanje vse bolj prisotno in vse širše. Kdaj je nastala vaša ideja, da postanete tako imenovani »materialni stvaritelj«?

WILLIAM AMOR: Z umetniško občutljivostjo, ki je bila pri meni venomer prisotna, je bila moja ideja, da bi dragoceno delal z razvrednotenimi materiali, kot so plastični odpadki, zbrani v naravi ali predelani, preden so jih njihovi uporabniki zavrgli. Moj pristop se je izoblikoval pred približno desetimi leti. Profesionaliziral pa sem ga z ateljejem decembra leta 2015.

DAVID: Kaj ste počeli pred tem?

WILLIAM AMOR: Delal sem na področju komunikacije z različnimi obrtniki in modnimi oblikovalci.

PARFUM FLOWER BY KENZO WILLIAM AMOR X KENZO

DAVID: V naši državi je vlada omejila delo nevladnih organizacij, ki skrbijo za okolje in naravo. Kako je s tem v Franciji? Prav tako poskušajo blokirati tisto pravo resnično delo za skrb okolja, narave in za soljudi?

WILLIAM AMOR: Povsem razumem, da lahko v tovrstnih okoliščinah dobiš občutek, da jim sploh ni mar za kogarkoli, razen njih same. Osebno se osredotočam na pozitivne okoljske in družbene akcije pri nas in okoli nas. Verjamem, da smo sami lahko najboljši zgled.

DAVID: Francijo poznamo kot deželo nepozabnih cvetličnih šopkov in parfumov. Kako vi ustvarjate vaše kreacije in kje jih lahko kupimo?

WILLIAM AMOR: Veliko ustvarjam za luksuzne znamke, umetniške galerije, muzeje, razstave. Svetujem ob posebnih priložnostih. Moji projekti in ideje se najprej rodijo z risanjem in skiciranjem. Hkrati se moje ideje porodijo tudi iz materialov, ki jih imam že shranjene. In prav to me je navdihnilo za ustvarjanje cvetličnih kreacij. Sčasoma sem iz zbranih odpadnih materialov sestavil pravi arhiv materialov.

DAVID: Se spomnite vašega prvega trenutka, ko ste vstopili v stik ali ko ste prvič opazili blagovno znamko Kenzo?

WILLIAM AMOR: Bilo je izjemno lepo srečanje, ki sem ga lahko dosegel po zaslugi mojega agenta Valérieja Henryja. Spoznal sem odlično ekipo, s katero lahko delim skupne vrednote. Naše srečanje je bilo tako samoumevno. Še več, mak je bil eden izmed prvih cvetov, ki sem ga ustvaril pred nekaj leti.

DAVID: V preteklem letu ste imeli tudi veličastno sodelovanje s francosko modno in lepotno znamko Kenzo. Z njihovo linijo parfumov Flower in omejeno izdajo. Kako se je začelo to posebno sodelovanje?

WILLIAM AMOR: Naše sodelovanje se je začelo z velikim dekorjem za dogodek blagovne znamke Kenzo, kjer sem ustvaril polje iz 250 velikih sporočilnih makov iz zavrženih plastičnih vrečk in zapuščene ribiške mreže. Po tem projektu smo z znamko želeli iti še dlje, da bi vse skupaj pridobilo še več smisla. Zato smo se odločili za solidarnostno prodajo izdelkov v korist skupnosti žensk v Maroku, ki sodelujejo pri nabiranju pomarančnih cvetov.

DAVID: Nam lahko zaupate, ali boste vi in vaše delo (rože) tudi del nove platforme znamke Kenzo? Vemo, da običajno v mestih ali trgovinah postavijo svoje neverjetne kreacije, instalacije makovih polj, bodo del tega tudi vaše kreacije?

WILLIAM AMOR: Trenutno še nismo začrtali drugih projektov …, a imamo skupne vrednote in z veseljem bomo ustvarili nove kreacije in sodelovali z znamko Kenzo. Med zaprtjem zaradi razmer z virusom covid 19 sem sodeloval tudi pri zadnjem njihovem projektu na platformi instagram #kenzoflowerchallenge.

DAVID: S kakšnimi materiali radi ustvarjate in kje jih običajno pridobite?

WILLIAM AMOR: Veliko delam z vrečkami, plastenkami, ribiškimi mrežami, vrvmi, cigaretnimi ogorki, kavnimi kapsulami … Te materiale zbiramo neposredno v naravi, v mestih ali jih zadržimo, preden so popolnoma zavržene.

DAVID: Kako je mogoče spremeniti odpadne materiale v tako ljubek, skorajda popoln pravi cvetlični izdelek?

WILLIAM AMOR: Želel sem delati s temi materiali na povsem enak način, kot se dela z materiali, ki jih imamo za zelo nobel, plemenite že v osnovi, kot sta na primer svila ali zlato. Nato sem v desetih letih delovanja in raziskovanja izumil posebne tehnike oplemenitenja. Zamislil sem si tehnike izravnavanja, barvanja in ustvarjanja tekstur. Pri tem so me navdušile tehnike ročnih obrti in spretnosti.

DAVID: Dandanes nikakor ni lahko biti umetnik. Vidite svoje delo bolj kot umetnost ali bolj kot neke vrste ustvarjalnost, cvetličarstvo?

WILLIAM AMOR: Svoje delo štejem za edinstveno umetnost. Moja dejavnost je zelo podobna kiparstvu. Vsaka moja kreacija zahteva sto do tisoč ur dela. Je nekaj edinstvenega.

DAVID: Kaj je bila najzahtevnejša želja kupca in ali ste jo sploh lahko realizirali?

WILLIAM AMOR: Izdelava izjemnega kompleta nakita v sodelovanju z znamko Baccarat za Maison Guerlain ob prestižni izdaji parfuma Mon Guerlain »Bloom of Rose«, ki bo izšla oziroma bo na voljo oktobra 2020.

DAVID: Koliko ur v povprečju potrebujete za delo na eni kreaciji ali roži?

WILLIAM AMOR: Vse je odvisno od tega, kaj si želim ustvariti. Od nekaj ur do nekaj tisoč ali več dni dela vsekakor.

DAVID: Od kod dobite navdih za te veličastne kreacije oziroma kako pridobite ideje, kako preobraziti osnovne materiale v na koncu tako čudovite lepotice?

WILLIAM AMOR: Sem velik ljubitelj življenja in botanike. Narava je moj največji vir navdiha. Iz nje črpam vse.

DAVID: Lahko ljudje naročijo vaše stvaritve tudi na spletu ali posebej pripravljene unikatne kreacije?

WILLIAM AMOR: Največ svojih kupcev srečam v svojem umetniškem studiu, kjer mi običajno naročijo kreacije. Trenutno ne izvajamo spletne prodaje. Gre za redka in resnično unikatna umetniška dela.

DAVID: Običajno raziskujemo fantastične žive rože v prestižnih hotelih celo v obliki edinstvenih instalacij umetniških del, vas povabijo tudi k tovrstnim sodelovanjem?

WILLIAM AMOR: Da zelo pogosto, saj sem na primer lahko realiziral dekoracijo in okrasitev hotela Mariott v Parizu in veličastno postavitev v nakupovalnem središču LANDMARK v Hong Kongu.

DAVID: Se vam zdi, da bodo reciklirani materiali postali vse bolj in bolj prisotni tudi v novem oblikovanju interierja?

WILLIAM AMOR: Upam da, zame ima to velik smisel. Naše podjetje proizvaja veliko preveč materialov za vsakodnevno sprotno uporabo. Moje stvaritve dokazujejo, da lahko material, ki je sam po sebi že brez vrednosti, s ponovno uporabo postane plemenit in dragocen.