VSI SI ŽELIMO POLETETI

Od včeraj, 26. maja v domače kinematografe prihaja uspešnica, ki osvaja občinstvo po regiji in si jo je doslej ogledalo že več kot 200.000 gledalk in gledalcev – srbska hit komedija Poletje, ko sem se naučila leteti.

  

Dvanajstletna Sofija sanjari o kampiranju z ekipo in o prvem poljubu. Toda poletne počitnice mora preživeti v razpadajoči družinski hiši na Hvaru, pri precej naporni babici Mariji in njeni norčavi sestri Luci. Brez družbe, signala in interneta je Sofijino življenje na Hvaru »kar nekaj«, a vsakdanjo monotonost kmalu prekine zanimiva družba otoških mladostnikov, pa tudi nenavadno vedenje babice Marije. Sofija sumi nekakšno skrivno romanco, toda velika preiskava babičinega ljubezenskega življenja jo nazadnje pripelje do odkritja dolgo varovane družinske skrivnosti …

Ta »mladinski film za odrasle« je ekranizacija izredno priljubljenega istoimenskega romana, ki je samo v Srbiji doživel kar sedem izdaj. Glavno vlogo Sofije igra Klara Hrvanović, ki je po tem filmu postala prava zvezda. Režiser je enkratni Radivoje Andrić, ki smo ga v slovenskih kinih spoznali s celovečercema Munje! in Ko bom velik, bom kenguru. Po štirih televizijskih serijah je posnel svoj peti film, Poletje, ko sem se naučila leteti.

Ob Klari Hrvanović so pomembnejše vloge v filmu odigrali še Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević in Frano Lasić. 

Omeniti velja, da je film prejel nagrado Evropske zveze za otroške filme za najboljši evropski film na Mednarodnem filmskem festivalu za mlade in otroke (BUFF – Malmö, Švedska). O tem, da ni navdušil samo občinstva, temveč tudi kritike, priča dejstvo, da ima na priljubljeni filmski strani IMDB trenutno izjemno visoko oceno 8,6.  

Ob doživljanju tega filma bo občinstvo skozi oči otroka videlo tisto, česar kot odrasli pogosto spregledamo.