VSE SIJAJNE STVARI PREMIERNO V SLOVENIJI

Sezona 2021/22 v Mali Drami se nadaljuje s prvo slovensko uprizoritvijo monodrame Vse sijajne stvari sodobnega britanskega dramatika Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner, ki prvič režira v SNG Drama Ljubljana. Soavtor igre, v izvirniku naslovljene Every Brilliant Thing (2013), je Jonny Donahoe. Prevajalec drame in igralec v uprizoritvi je Uroš Fürst. Avtorsko ekipo sestavljajo še asistent režiserke Dimitrij Gračner, scenografinja Sara Slivnik, avtor glasbe Martin Vogrin, lektorica Tatjana Stanič, učitelj klavirja Joži Šalej in strokovni sodelavec psihiater Borut Škodlar. 

  

Po premieri v Mali Drami, ki bo v petek, 5. novembra, ob 20.00, so načrtovani še sklopI ponovitev med 6. in 13. novembrom, 13. in 15. decembrom ter 22. in 28. decembrom. Ob tej priložnosti bi vas iz Drame želeli obvestiti tudi, da je premiera drame Jacques in njegov gospodar Milana Kundere v režiji Doriana Šilca Petka, ki so jo na Velikem odru Drame načrtovali v soboto, 6. novembra, zaradi nepredvidenih okoliščin prestavljena na 23. december.

Duncan Macmillan velja za enega najvznemirljivejših glasov sodobne britanske dramatike. Zase pravi, da se preko tem, ki jih obravnava v svojih delih, srečuje z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda  bolj kot kdajkoli. Odtise eksistencialnosti njegove pisave lahko jasno zaznamo tudi v njegovi monodrami Vse sijajne stvari (Every Brilliant Thing, 2013), ki na neinvaziven način in subtilno spregovori o depresiji in samomoru ter si prizadeva vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom. Monodrama Vse sijajne stvari ne obravnava situacije človeka, ki bi bil sam samomorilen, temveč se skozi oči otroka, mladostnika in odraslega dotakne bolj spregledane tematike, to je življenja z nekom, ki je samomorilen.