VSE NAJBOLJŠE, PEUGEOT 205!

Zgodovina avtomobila je pogosto sprva predvsem zgodba o moških in ženskah, ki so si ga zamislili. Zgodovina modela PEUGEOT 205 je neločljivo povezana z zgodbo Jeana Boillota, člana upravnega odbora PEUGEOT konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Ravno on je bil tisti, ki je v zahtevnem obdobju podjetja zasnoval ambiciozen projekt novega majhnega avtomobila, ki ne bi bil zgolj mestni avtomobil, temveč tudi vsestransko uporabno vozilo za enostavno vožnjo tako po mestu kot izven njega, s katerim bi se lahko prevažala manjša družina in ki bi bil hkrati cenovno ugoden… Skratka avtomobil, ki bi zadostil vsem potrebam.

  

PEUGEOT 205 je zastavil nove smernice na področju oblikovne zasnove, tehnologije in trženja. Medtem ko je večino prejšnjih PEUGEOTOVIH modelov oblikoval Pininfarina, je na internem natečaju zmagal projekt notranjih oblikovalcev pod vodstvom Gérarda Welterja z veliko bolj sodobno in izčiščeno oblikovno zasnovo (Pininfarini so sicer zaupali oblikovno zasnovo kabrioleta PEUGEOT 205 in ga na ta način »potolažili«). Njihova oblikovna zasnova je vpeljala nekatere prepoznavne elemente, ki jih je bilo moč kasneje opaziti na prihodnjih modelih PEUGEOT, predvsem okrasno masko z vodoravnimi prečkami in okrasno letev med zadnjimi lučmi. Poleg tega je notranjost PEUGEOTA 205 ustvaril slavni oblikovalec avtomobilov Paul Bracq, takratni član oblikovalskega studia PEUGEOT.

S tehničnega vidika je PEUGEOT 205 zaznamoval vstop PEUGEOTA v moderno dobo, saj je bil kompakten a prostoren, praktičen, učinkovit in hkrati varčen ter prilagojen vsem vrstam rabe. Bil je predvsem prvi avtomobil znamke, ki je imel v zadnjem delu vzvojne drogove, s katerimi je bilo možno sprostiti več prostora v potniški kabini. Je tudi prvo vozilo, v katerega je bila vgrajena nova družina motorjev XU, zlasti XUD7, štirivaljnik s prostornino 1.769 cm3 in 60 konjskimi močmi, s katerim je PEUGEOT 205 postal prvi mali francoski dizel in predvsem prvi mali dizelski model, ki je ponujal enakovredne zmogljivosti kot njegovi bencinski kolegi, vendar z veliko nižjo porabo (v povprečju 3,9 l/100 km).

PEUGEOT 205 je bil prvi mali PEUGEOT s tako široko in raznoliko paleto motorjev – od 45 do 200 konjskih moči – in samodejni menjalnik, ki je bil v tistem času redka izbira na trgu. Na začetku prodaje leta 1983 je bil na voljo s štirimi bencinskimi in enim dizelskim motorjem. Že naslednje leto se je ponudba razširila z legendarnima modeloma GTI in Turbo 16 ter trivratno karoserijsko različico. Sledile so številne različice, od cenovno najugodnejših, kot je bila Junior iz leta 1986 s sedeži iz »jeansa«, do najbolj elegantnih, kot sta bili Lacoste ali Gentry.

Od leta 1983 dalje je bil PEUGEOT 205 deležen marketinškega pristopa, ki je ustrezal njegovim lastnostim. Takoj ob lansiranju se ga je prijel vzdevek »magična številka«, ki je požel obilo navdušenja. Oglaševalske kreacije, v katerih je nastopil, so bile nadvse učinkovite in seveda v trendu s časom, kot na primer slavni film, v katerem PEUGEOTU 205 v slogu »Jamesa Bonda« na zamrznjenem jezeru sledi vojaško letalo in ga bombardira. Reklamni spot je režiral Gérard Pirès, ki se je nekaj let pozneje podpisal tudi pod slavni celovečerni film Taksi, v katerem je nastopil zvezdniški PEUGEOT 406. Tega dejansko ni možno prekositi.

Avtomobilski šport je predstavljal zelo učinkovito sredstvo za promocijo PEUGEOTA 205 in znamke PEUGEOT. Leta 1984 je PEUGEOT na pobudo Jeana Todta vstopil v kraljevsko disciplino svetovnega reli prvenstva, v znamenito kategorijo  »skupine B«, v kateri je nastopil navdušujoči 205 Turbo 16.

V prvi sezoni je Ari Vatanen naredil močan vtis, saj je zmagal na treh reli dirkah. V letih 1985 in 1986 je PEUGEOT 205 Turbo 16 znamki PEUGEOT privozil naslov svetovnega prvaka med konstruktorji, Timo Salonen (1985) in za njim še Juha Kankkunen (1986) pa sta osvojila naslov prvaka med vozniki. Ob ukinitvi kategorije »skupine B« konec leta je Jean Todt znamki PEUGEOT predlagal, naj se z vozilom 205 T16 udeleži legendarne dirke Pariz-Dakar. Izziva so se lotili in ga tudi izpeljali. Leta 1987 in 1988 je PEUGEOT 205 T16 s posebnimi prilagoditvami zmagal na znamenitem vzdržljivostnem reliju, najprej v rokah Arija Vatanena, nato pa je za njegov volan sedel Juha Kankkunen. Leta 1998 se je PEUGEOT 205 po dolgi in bogati 15-letni karieri ter 5.278.050 izdelanimi primerki poslovil od proizvodnje. V zavesti avtomobilskih navdušencev bo PEUGEOTOVA »magična številka« za vedno ostala tista, ki je postavila temelje izjemni liniji uspešnih mestnih avtomobilov, kot sta bila PEUGEOT 206 in PEUGEOT 207 ter danes PEUGEOT 208.