VOLVO OSTAJA ZVEST SVOJI VIZIJI

Volvo v sodelovanju s švedskim proizvajalcem jekla SSAB raziskuje razvoj visokokakovostnega jekla brez uporabe fosilnih materialov.

Ta podvig postavlja velik mejnik celotne pobude družbe Volvo, da do leta 2040 postane podnebno nevtralno podjetje. “Ker nenehno zmanjšujemo skupni ogljični odtis, vemo, da je jeklo glavno področje za nadaljnji napredek,” pravi izvršni direktor Volva Håkan Samuelsson.

Globalna jeklarska industrija trenutno predstavlja približno sedem odstotkov emisij ogljika po vsem svetu. To je predvsem posledica tradicionalnega jeklarstva, ki zahteva koksanje premoga v plavžih. Nedavni preboj je odprl pot SSAB za razvoj postopka za izdelavo jekla z uporabo vodika v svoji trajnostni tovarni HYBRIT v Lulei na Švedskem. Rezultat bi lahko bila prva tehnologija izdelovanja jekla na svetu brez uporabe fosilnih goriv in ogljikovega odtisa. To bi bil pomemben korak za Volvo in avtomobilsko industrijo kot celoto.

Cilj podjetja SSAB je začeti množično proizvodnjo jekla do leta 2026, za leto 2025 pa so že namignili načrte za konceptno vozilo, izdelano iz tega novega materiala.