VIZIJA PRIHODNOSTI AMG

Mercedes-Benzov oddelek za zmogljivost je v sredini maja razkril svoj popolnoma nov koncept Vision AMG, ki je kupcem in ljubiteljem znamke po svetu ponudil vpogled tako v novo oblikovno smer kot arhitekturo po meri, ki bo od leta 2025 podprla novo linijo elektrificiranih vozil.

  

“Vision AMG v spektakularnem slogu kaže, kako bi lahko izgledala elektrifikacija pri Mercedes-AMG, pri tem pa ostaja zvest estetiki znamke,” je v izjavi dejal glavni oblikovalec skupine Mercedes-Benz Group AG Gorden Wagener. “S to študijo zdaj ponujamo prvi vpogled v to, kako prenašamo AMG DNK v popolnoma električno prihodnost, ki se začne leta 2025.”

Med tiskovno konferenco, na kateri je bila predstavljena strategija blagovne znamke proizvajalca avtomobilov s sedežem v Stuttgartu, je bil tako koncept Vision AMG ves čas v središču pozornosti kot študija oblikovanja in inženiringa. Koncept Vision AMG, trenutno v fazi raziskav in razvoja v svoji domači bazi v Affalterbachu v Nemčiji, v ospredje postavlja platformo podjetja AMG.EA, kot so jo poimenovali, rezerviran pa je izključno kot hrbtenica in iztočnica za novo floto popolnoma električnih avtomobilov oddelka za zmogljivost. Novo platformo bo spremljala vrsta visokonapetostnih baterij in pogonskih tehnologij po meri, ki jih trenutno razvija Mercedes-Benzova lastna podružnica YASA. Pri Mercedes-AMG niso sicer v nobenem trenutku točno poudariili, kakšne izhodne moči pričakovati, toda podjetje je opozorilo, da bodo njegovi novi pogonski sistemi “prinesli bistveno več moči kot običajni električni motorji.” Platforma AMG.EA koncepta Vision AMG se poleg vsega naštetega osredotoča tudi na ohranjanje kompaktne velikosti in lahkega dizajna. Estetsko ohranja smer funcionalnega sledenja obliki, pri čemer daje prednost sprednjemu delu z nosom morskega psa, nizko ležeči, nagnjeni strmi strehi ter ramenski liniji, vse v imenu aerodinamike, zaradi česar avto gladko reže skozi zrak, kar prinaša izboljšanje dosega vožnje.

Z estetskega vidika se Vision AMG zgleduje po nekaterih drugih nedavnih modelih proizvajalca avtomobilov, ki sledijo isti temi kot Vision EQXX in produkcijski AMG EQS. Uporablja najnovejšo Mercedes-Benzovo navpično zasnovo rešetke, ki združuje trenutni značilni dizajn rešetke Mercedes-AMG z dizajnom po meri, rezerviranim za Mercedesovo splošno linijo EQ.

To pa še ni vse, neposredna povezava z uspešno ekipo Mercedes-AMG Petronas F1 je razvidna iz vizualnih podrobnosti, med katere spadajo srebrna barva z zvezdnim vzorcem velikega formata na ramenih in zadnjih krilih, funkcionalni elementi iz izpostavljenih ogljikovih vlaken, aerodinamična oblika 22-palčnih platišč z aero oblogami, logotip AMG ter elementi na pragovih in difuzorju v barvah Petronas.