VIKEND IZLET ČEZ MEJO …

Benetke pogosto veljajo eno najlepših točk Italije. Da. Amalfijska obala je morda lepa, Positano fotogeničen in Rim je morda dom kakšnega slavnega starega “tipa”. Toda Benetke so ikonične. Iz tega razloga so Benetke same sebi najhujši sovražnik, saj je njihova privlačnost usodna za miren dopustniški pobeg.

  

Nekateri trdijo, da se celotno mesto zdaj zdi kot veličasten muzej, sploh glede na vse nove vstopnine in dajatve. Poleg tega ima mesto že nekaj časa težave s turizmom na gondolah, ki so vsako poletje strašansko prenatrpane. V luči tega je uporabnica TikTok whatviceats (Italijanka, ki živi v Londonu) objavila video, v katerem predlaga alternativo Benetkam. In moramo reči, da se strinjamo z njo. Pravi namreč, da je Trst veliko bolj hladen, in pojasnjuje: “Vsi poznamo in imamo radi Benetke in vsi vemo, kako vroče in polne ljudi so poleti.”

“Manj kot dve uri stran od Benetk je še eno lepo mesto na obali in to je Trst. Trst leži v Italiji, vendar je tudi blizu Hrvaške, Slovenije in je bil okupiran s strani Avstro-Ogrske. Zaradi tega je arhitektura večinoma neoklasična. Je tudi prestolnica kave v Italiji. Pravijo, da Tržačani popijejo dvakrat več kave kot povprečni Italijan, ki že tako popije veliko kave. Trst je edinstveno mesto in ponuja ogromno zgodovinskih in kulturnih grajskih muzejev, zato bi priporočala obisk.

“Bil sem v obeh mestih in se 100 % strinjam,” je komentiral še en uporabnik družbenega omrežja.

Uporabnica Whatviceats in naše uredništvo pa nismo edini, ki Trst priporočamo kot alternativo ali spremljevalca Benetk. The Spectator je leta 2021 zapisal: “Številni obiskovalci se odpravijo v Italijo samo zaradi Benetk, vendar zgrešijo ogromno, ko se odrečejo čudovitemu bližnjemu pristaniškemu mestu Trst, ki ga obožujejo italijanski dopustniki, tuji turisti pa se ga ne nedotaknejo.”

Spectator je hkrati opisal tržaške hotele kot »veličastne, a razmeroma poceni« in pohvalil Trst kot čudovito, kulturno raznoliko stičišče med vzhodnim in zahodnim evropskim blokom, na križišču Slovenije in Avstrije.

Trst je sicer glavno mesto avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine in ima preko 204.000 prebivalcev (2018). Njegova umetniška in kulturna dediščina je povezana z njegovo edinstveno lego »obmejnega mesta«. Najdete lahko nekaj stare rimske arhitekture (majhno gledališče ob morju, lep obok v staro mesto in zanimiv rimski muzej), arhitekturo avstrijskega imperija po središču mesta (podobno stvarem, ki jih lahko najdete na Dunaju) in prijetno vzdušje metisage sredozemskih stilov, saj je bil Trst v 18. stoletju zelo pomembno pristanišče.

Dežela Furlanija Julijska krajina je uradno štirijezična (italijanščina, slovenščina, furlanščina in nemščina). V Trstu so napisi pogosto samo v italijanščini, saj je mesto na splošno italijansko govoreče in se lokalno narečje (oblika beneškega jezika) imenuje tržaško. Okoliške vasi in mesta so pogosto naseljena z večinoma slovensko govorečimi ljudmi. Prebivalci in tisti, ki delajo v mestu, lahko zlahka najdejo brezplačne tečaje za učenje italijanščine, slovenščine, nemščine, angleščine in številnih drugih jezikov. Ko se sprehajate po Trstu, boste verjetno slišali tudi hrvaščino/srbščino, romunščino in albanščino, predvsem od priseljenskega prebivalstva (večina priseljencev v Trst prihaja z Balkana in iz Romunije) in ljudi, ki mesto obiščejo na kratkih nakupovalnih izletih.

Za razliko od mnogih drugih italijanskih mest je tržaška all-inclusive turistična karta vredna svoje cene. Kartico FVG lahko kupite v turističnem središču na Piazza Unita in omogoča brezplačen dostop do skoraj vseh glavnih znamenitosti v okolici Trsta in številnih drugih bližnjih mest. 18 € za 48 ur, 21 € za 72 ur in 29 € za 7 dni.

Znamenitosti

Città Vecchia (staro mesto).

Trst se ponaša z obsežnim starim mestnim jedrom: veliko je zelo ozkih in vijugatih ulic s tipičnimi srednjeveškimi hišami. Skoraj celotno območje je zaprto za promet.

Avstrijska četrt.

Polovica mesta je bila zgrajena pod avstro-ogrsko oblastjo, zato je veliko palač, ki spominjajo na Dunaj. Ikonično mesto te četrti je veličasten trg Piazza Unità (Trg enotnosti), ki je največji trg ob morju v Evropi. Najbolj prisotni arhitekturni slogi so neoklasicizem, secesija, eklektika in barok.

San Giusto – katedrala in grad.

Sprehod po grajskem obzidju in bastijonih nudi popoln razgled na mesto Trst, njegove griče in morje.