VESELJE S PRIJATELJI ALI KOT ZASLUŽENA NAGRADA

Ko se s prijatelji in znanci odpraviš na skupno potovanje in odkrivanje neznanega ali delno znanega, je precej podobno tudi odkrivanju in doživetju vrhunskega prosecca, ki smo ga lahko pred dnevi odkrili na povsem edinstvenem doživetju, na obisku pokrajine Trevisa in domovanja znamenite steklenice v zlati barvi, ki je postala sinonim za vrhunsko kakovost in osvežitev, ne glede na del dneva. Bottega! Že na začetku nas je ob ogledu kleti na italijanski strani prijazno pozdravil in presenetil kar lastnik podjetja gospod Sandro Bottega, ki nam je razložil umeščenosti Bottege in njegove družine na svetovni zemljevid. Prodaja na več kot 140 trgov svetovnih dežel govori o tem, kako zelo je prepoznana ta steklenica, njena kakovost in svežina okusne pijače, ki je kot pravi eliksir primerna za prav vse priložnosti. Sam sem bil najbolj navdušen nad številnim portfeljem izdelkov v družini vinske kleti, saj kar ni bilo in ni bilo konca novitet in številni družinski vinogradi s svojimi izrazitimi legami dajejo podjetju in Sandrovi družini ne le evropsko, temveč povsem zasluženo pravo svetovno slavo. Na številnih trgih in brezcarinskih prodajalnah je Bottega Gold namreč tesno za petami znamenitemu šampanjcu Möet & Chandon, ki je še vedno na prvem mestu. Ko smo se skozi tovarno in vse proizvodne procese prebili do končnega okušanja, pa smo doživeli tudi pravo italijansko gostoljubje in znamenito pašto, brez katere nikakor ne gre. Se vam že kaj cedijo sline po okusnem tiramisuju, ki so ga pripravili v njihovi restavraciji z domačim likerjem Bottega? Hm, v celotni bogati paleti njihovih izdelkov je sledilo okušanje za okušanjem, ki se kar ni in ni prenehalo. Saj je prijazni Sandro odpiral steklenico za steklenico v želji po predstavitvi le najboljšega, kar ponujajo. In še danes začutim številne okuse na konicah jezika. Lahko bi se razpisali še na dolgo in široko, a dejstvo je eno samo, težko najdemo podjetje, ki je tako ekološko in tako celostno okoljevarstveno naravnano s tako kakovostnim izborom najboljših sestavin. Zato mi je bilo še toliko bližje, ko smo se sprehodili skozi okoliški vinograd in videli, da se dejansko veliko stvari opravi ročno in skrbi za razvoj in življenje tako čebel, ki so še kako ključne pri opraševanju rastlin in delovanju celotnega ekosistema. V pogovoru sva se s Sandrom dotaknila podjetja samega, njegove izrazite naklonjenosti do sveta umetnosti in poezije, zaupal pa mi je tudi, kako je pripravil knjigo 100 receptov za jedi s proseccom s poudarkom na lokalnih italijanskih specialitetah, jasno s priokusom Bottege. Njegov izjemen talent je potrjen tudi z več kot 150 patenti, s čimer je za večno zapisano ime Bottega na zemljevid vinske kulture.

  

DAVID: Ste družinsko podjetje. Kako težko je dandanes voditi podjetje v tej smeri?

Sandro Bottega: Dejal bi, da je po eni strani zelo težko, saj za seboj nimamo energije večjih finančnih skupin, vendar imamo tekmovalno prednost zaradi večje učinkovitosti v primerjavi z večjimi skupinami. Te morajo pred sprejemanjem odločitev te premlevati mesece, celo leta. Torej, menim, da je težko, vendar v praksi prinaša tekmovalno prednost.

DAVID: Ko govorimo o imenu Bottega, gre za družinsko ime?

Sandro Bottega: Da, to je naše družinsko ime s štiristoletno tradicijo, v tem času pa smo svoje vinograde vedno gradili na trenutnem območju (pokrajina Treviso). Gre za ime, ki v osnovi izvira s tega območja, samo podjetje pa je leta 1977, pred 45 leti, ustanovil moj oče. Moj oče je pred odprtjem podjetja s partnerjem že posedoval deset let podjetniških izkušenj, tako da lahko rečemo, da ima naše podjetje 55 let tovrstnih izkušenj. Sami smo mnenja, da moraš za uspeh v svetu podjetništva svojemu delu posvetiti stoodstotno strast, hkrati pa svetu nuditi izjemne produkte. Sami imamo srečo z imenom, saj lahko Bottega predstavlja sinonim za vinarno ali atelje oziroma mesto, kjer produkt izdelaš in prodaš (v italijanskem jeziku). V francoščini lahko besedo poleg ateljeja prevedemo še v butik, v španščini pa v vinarno. Gre za ime, ki samo po sebi predstavlja naše poslanstvo – da sami gradimo vinograde in smo prvi v prodajni liniji.

DAVID: Povejte nam več o svoji ikonični zlati steklenici, za katero imate tudi patent?

Sandro Bottega: Ja, res je. Steklenico sem zasnoval pred več kot dvajsetimi leti, vendar nimamo patenta samo zanjo, temveč tudi za 154 drugih izdelkov. Vsak od teh je poseben. Zelo smo ponosni na naše pihane steklenice za grappo, pa na posebne vinske steklenice, ki smo jih izdelali … Pri izdelavi zlate steklenice je pomembno predvsem dejstvo, da se s steklenico razlikujemo od drugih penečih vin, proseccov. Imamo poseben pogled na kakovost končnega izdelka, ravno ta pogled pa predstavljamo tudi preko fantastične in unikatne embalaže, ki kaže, da smo resnično drugačni.

DAVID: Izvedeli smo, da je steklenica metalizirana. Je to res?

Sandro Bottega: Po petih letih smo razvili lastno tehnologijo – ves čas smo v fazi razvoja – saj smo morali izdelati steklenico, ki se ne spraska in poškoduje, hkrati pa deluje kot ogledalo in je prijazna do narave. Barva, ki jo uporabljamo, se meša le z vodo, tako da ne uporabljamo nobenih kemičnih mešanic.

DAVID: Pravijo, da imate radi umetnost in poezijo, v preteklosti pa ste že izdali zlato knjigo receptov …

Sandro Bottega: Ja, pred tremi dnevi sem napisal celo pesem za Ukrajino, saj verjamem, da v vojni ni zmagovalca. No, če se vrnemo k temi, od nekdaj sem pisal pesmi, rad igram kitaro, pa tudi umetnost, kiparstvo – to lahko vidite v zgornjem nadstropju. Lepo, da ste izpostavili knjigo THE 100 PROSECCO RECEPIES. Z ekipo in dobrimi fotografijami smo se resnično potrudili vanjo ujeti tradicionalne italijanske jedi in recepte nadgraditi s priokusom Bottege.

DAVID: Kaj pa vsi ti različni izdelki iz stekla?

Sandro Bottega: Ja, naša tovarna pihanega stekla je res nekaj posebnega. Mislim, da je umetnost način izražanja in rad izražam svoje notranje občutke, bodisi preko dizajna, glasbe, pisanja, poezije … Enkrat na leto, vendar res enkrat, napišem poezijo (smeh).

DAVID: Kako dobite kaj časa, tišine zase, glede na to, da res ogromno potujete, slišali smo, da celo okrog 300 dni na leto?

Sandro Bottega: Ne, to res ne, potujem pa dejansko okrog 200 dni na leto. Poskušam razumeti ljudi, kulturo …

DAVID: Kako težko je bilo zgraditi to mrežo, celotno zgodbo?

Sandro Bottega: Zelo težko. Gre za podjetje, ki je zelo posebno in mi je zelo všeč. Pa ne zaradi tega, kar sem zanj napravil, temveč zato, ker gre za podjetje, v katerem se lahko izraža vsak posameznik, v izdelke da del sebe in pomaga pri razvoju. Podjetje torej na poseben način interpretira kakovost, ki je zelo spoštljiv do narave, trud pa je prepoznan povsod po svetu. Mislim, da gre za eno najbolj priljubljenih italijanskih podjetij po vsem svetu. Ljudje to prepoznajo, pa ne samo zaradi kakovostnega dizajna, temveč tudi zaradi strasti do podrobnosti, ki jo kažemo jaz, pa prodajalci, pa vsi, ki delajo v podjetju … Delamo na tem, da postanemo Ferrari ali Rolex v svojem segmentu. Želimo biti popolni, se posvetiti vsaki podrobnosti. Radi pa rečemo tudi ne. Raje smo poznani po kakovosti svojih izdelkov kot po številu prodanih steklenic, to nas ne zanima. Zanima nas to, da so ljudje veseli, ker okušajo naše izdelke ali pa jih podarjajo za darilo.

DAVID: Izvedeli smo tudi, da nekaj vašega grozdja izvira iz Slovenije, s Krasa?

Sandro Bottega: Ja, res je. Tako pinot kot greco in sauvignon. Res sem zaljubljen v kakovost, ki je izjemna. Obžalujem to, da v preteklosti nismo imeli možnosti med ljudi vnesti več različnih kultur, vendar Slovenija je res krasna. Sam sem bil v Ljubljani, pa tudi v drugih mestih, kjer sem spoznaval fantastična smučišča, mesta za ribolov … Gre za resnično izjemno območje. Narava, pa podzemne galerije v jamah … unikatna mesta.

DAVID: Danes je vaš portfelj res bogat. Marsikdo vas morda pozna po legendarni zlati steklenici ali roseju, resnica pa je, da ponujate številne vrste drugih pijač. Je res, da ste svojo pot začeli z grapo?

Sandro Bottega: Moj oče je proizvajal le žgane pijače, v glavnem zaradi zakonskih omejitev. V tistem času, pa tudi danes, v Italiji namreč ni dovoljena proizvodnja vina in žganih pijač v istem obratu, zato smo začeli le z žganjem. Zakon sega že v leto 1920, nimamo kaj. Tako smo pred skoraj tridesetimi leti odprli svojo prvo vinarno, v kateri smo lahko ločeno proizvajali vino. Grapa je unikatno žganje po vsem svetu, zelo mi je všeč, vsak dan jo pijem. Je zelo prefinjena pijača, zelo pristna. Uživamo jo lahko na številne načine, od koktajlov od čiste, celo brez ledu. Je zelo redek destilat, saj morate vedeti, da za liter grape potrebujemo 12 kilogramov grozdnega koncentrata, za katerega potrebujemo okrog 100 kilogramov grozdja. Je zelo koncentrirano žganje, polno arome in okusa, ki bo zadovoljilo vaše brbončice. No, kasneje se je podjetje precej usmerilo v likerje, ki jih resnično obožujem, na primer limoncello ali čokoladni liker iz Alp. Uporabljamo tudi zelo specifične surove materiale, kot so maline iz Alto Adiga, pa ingver iz Vietnama, kava iz Etiopije … Razvili smo izdelke, ki so unikatni in dajejo vedeti, od kod izvirajo. Sestavine so skrbno izbrane in zelo kakovostne, pridelane s strastjo. V naši vinarni imamo 25 enologov, vsak od njih je specializiran za enega od naših izdelkov. Na ta način so vsi enologi nekakšni umetniki na svojem področju. To je sistem, ki ga želim razvijati – ne želim enega enologa, ki se bo spoznal na vse. Nihče ne more vedeti vsega.

DAVID: Dobili smo občutek, da ste zelo predani materi naravi in skrbi zanjo …

Sandro Bottega: Ja, res je. Uporabljamo le elektriko pridobljeno iz vodnih virov, za gretje in hlajenje tovarne uporabljamo geotermalne vire, vsi naši vinogradi so organski, recikliramo več kot 20 milijonov litrov vode ter 16 milijonov ton poliolefina, 10 ton silikonskega papirja, uporabimo 1100 kg papirja s certifikatom FCS. Tudi steklo je 50 % reciklirano, zato lahko trdim, da kar precej delamo v smeri trajnosti. Verjamemo v to in mislimo, da kakovost in lep dizajn nista vse. To, da smo prijazni do okolja, je trenutno ključni aspekt.

DAVID: Opazili smo tudi lastno proizvodnjo plutovine?

Sandro Bottega: Na Sardiniji imamo lasten, 28 hektarjev velik nasad hrasta plutovca. Uporabljamo le pluto proizvedeno na Sardiniji, saj je bila tam rojena moja mati, zato zelo dobro poznamo lokalno kulturo. Zelo spoštujejo drevesa in jih ne sekajo do samega konca, ko pa to počnejo, izberejo le najboljše dele drevesa, najboljšo pluto. Drevo je treba primerno negovati. Če odsekamo preveč plute, bo drevo trpelo.

DAVID: Kako se vaš limoncello razlikuje od drugih? V Sloveniji so »limonce« zelo priljubljene …

Sandro Bottega: Smo specialisti za to vrsto pijače in proizvajamo pet različnih vrst. Od Sorrenta do organske verzije, pa verzije 21 z Gardskega jezera. Imamo pestro ponudbo vrst, da. Smo tudi edino podjetje, ki proizvaja limoncello iz različnih regij. V proizvodnji uporabimo tudi malo grape, kar prinaša bolj zaokrožen okus. Zanimivo je, da smo eno redkih, če ne celo edino podjetje, ki samo pripravlja svoje infuzije. Namesto, da pridobimo infuzijo iz zunanjih virov, raje kupimo limonine olupke in to pripravimo sami. Vse te stvari prinašajo unikatnost. Zelo radi uporabljamo limone s Sicilije, saj je koža tanjša od tistih iz Sorrenta, vendar sta obe sorti zelo dobri. Tanjša koža prinaša manj belega dela, ki ustvarja grenkobo, zaradi česar smo dolžni dodati več sladkorja.

DAVID: Preizkusili smo tudi vaš vermouth, tako rosso kot bianco. Je ta mišljen kot samostojna pijača ali kot del koktajl mešanic?

Sandro Bottega: Vermouth je bil ustvarjen kot samostojna pijača. Po naključju se je zgodilo, da se pogosto uporablja v miksologji in dejansko ustvarja nekatere zelo dobre mešanice, recimo Negroni, pa Americano … Jaz ga raje pijem samega, saj lahko okusimo vino in začimbe. Resnično čudovit občutek je okusiti in vonjati posebne sestavine, na primer bezeg ali citrusne note angelike v vrsti bianco, medtem ko lahko v rdeči verziji najdete radič ali grenko pomarančo, pa ceylonski cimet. Radi poskušamo, z rezino pomaranče ob kozarčku ne potrebujete ničesar drugega. Pozimi, pa tudi poleti, čeprav sam preferiram zimo, rad spijem malce vermoutha. Preden se odpravim domov, spijem kozarček prosecca in majhno šilce te čudovite aromatične pijače.

DAVID: Opazili smo posebne steklenice, okrašene s kristali Swarovski. Nam lahko poveste več o tem?

Sandro Bottega: Ne uporabljamo kristalov Swarovski, temveč naše lastne, ki jih prozivajamo v naši tovarni stekla. Torej kristale proizvedemo sami in jih tudi sami ročno umestimo na posebno steklenico, ki jo sestavlja 3000 kristalov.