audi

VESELIMO SE PRIHODNOSTI AUDI!

Audi je tudi v zahtevnem poslovnem letu 2020 s polno paro nadaljeval transformacijo v ponudnika trajnostne in povezane premiumske mobilnosti. V prvi polovici leta sta bila prodaja in promet zaradi pandemije občutno manjša. Zaradi uspešne druge polovice leta z zelo dobrim četrtim četrtletjem je prihodek od prodaje v poslovnem letu 2020 znašal okoli 50 milijard evrov. Dobiček iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami je znašal 2,7 milijarde evrov, donos iz poslovanja pred posebnimi obreme­nit­vami pa 5,5 odstotka. Poleg sinergij v koncernu Volkswagen je bil pomemben tudi finančni prispevek Audijevega transformacijskega plana (ATP) in dogovora “Audi.Zukunft”.
  

View this post on Instagram

A post shared by Audi (@audiofficial)

Audi še naprej ohranja močan neto denarni tok v višini 4,6 milijarde evrov. Razlog so vztra­janje pri stroškovni in investicijski disciplini ter prenos poslovnega deleža znotraj koncerna v višini okoli 1,5 milijarde. Podjetje sistematično uresničuje svojo časovnico za električno mobilnost: samo v letu 2021 bo Audi število popolnoma električnih modelov v svoji ponudbi podvojil, okrepil pa bo tudi ofenzivo priključnih hibridov. Če bo nadaljnji potek koronapandemije ugoden in preskrba s polprevodniki dobra, Audi v leto 2021 zre z zmernim optimizmom.

View this post on Instagram

A post shared by Audi (@audiofficial)“Audi se je v preteklem letu odločno spoprijel z izzivi in naredil vse, da bi iz krize izšel okrepljen,” je povedal izvršni direktor družbe Markus Duesmann. “Globalni vplivi koronapandemije so odločilno vplivali na naše poslovno leto. Najprej je povpraševanje po avtomobilih po vsem svetu opešalo, v nadaljevanju leta pa so se trgi stabilizirali – najprej na Kitajskem, pozneje tudi v Evropi in ZDA. V četrtem četrtletju smo leto navsezadnje zaključili z rekordnim številom prodanih vozil – to je bilo najuspešnejše četrtletje v zgodovini podjetja. V poslovnem letu 2020 smo skupno dosegli 5,5-odstotni donos iz poslovanja pred posebnimi obremenitvami. Tudi ta poslovni izid je posledica odgovornega kriznega managementa med koronapandemijo, predvsem pa odličnega timskega dela. Navdušen sem nad pripravljenostjo za spremembe in prilagodljivostjo Audijevih zaposlenih.”