VELIKI KORALNI GREBEN, ČUDEŽ MATERE NARAVE

Veliki koralni greben je največji koralni greben na našem planetu, ki se razteza preko 2.300 kilometrov in ima površino 344.400 kvadratnih kilometrov. Da, lahko ga vidimo tudi iz vesolja. Koralni grebeni zavzemajo le 1 % površine sveta, vendar je 50 % morskih vrst od njih odvisnih ter proizvedejo kar polovico kisika, ki ga vdihavamo.

  

V zadnjih dvajsetih letih je bila uničena polovica grebena, a morda še ni prepozno, da glede tega kaj ukrenemo. Planet Greben, nova tridelna serija, ki bo 8. januarja ob 17.30 predvajana na Viasat Nature, sledi mednarodni misiji, ki skuša z uporabo revolucionarnih rešitev pred uničenjem rešiti Veliki koralni greben in njegovih 9000 edinstvenih vrst. V našem članku razkrivamo nekatere tekoče projekte.

Reševanje zelenih želv pred izumrtjem

Zelene želve so edine od sedmih vrst morskih želv, ki so izključno rastlinojede. Te želve se prehranjujejo predvsem na travnikih, ki so bistveni za razmnoževanje številnih morskih vrst, ki svoja jajca skrivajo v travi. Travnike je treba redno kositi, da se izognemo razmnoževanju parazitskih alg, ki bi jih zadušile. Do želv, ki so v zadnjih desetletjih postale ogrožene, imamo torej veliko odgovornost. Študija iz leta 2018 navaja, da so naraščajoče globalne temperature povzročile, da so se skoraj vse zelene želve spremenile v samice: v zadnjih dveh desetletjih je bilo 99,1 % mladičev zelene želve na grebenu samic, kar pa močno moti razmnoževanje. Ekipa, ki jo vodi znani morski biolog Richard Fitzpatrick, poskuša otok umetno dvigniti tako, da zapolnjuje in razširja obalo otoka. Če bi ga uspeli obnoviti, bi lahko ustvarili izjemno tehniko, ki bi jo lahko uporabljali po vsem svetu.

Roboti ubijalci proti morski zvezdi – uničevalki koral

Trnova morska zvezda je ogromno, mesojedo bitje, ki se prehranjuje s koralami. Pred tem so poskušali omejiti njihovo število s številnimi poskusi, vendar so se ti ukrepi izjalovili: ta morska zvezda lahko regenerira odrezane lovke in se lahko celo podvoji, ko jo prerežejo na pol. Ocenjuje se, da jih je več milijonov in vsak lahko vsak dan zaužijejo slab meter koral. Vendar so končno dočakale sebi enakega: RangerBot – predstavljen tudi v Planet Reefu – je podvodni dron, ki lahko z 99-odstotno natančnostjo prepozna trnovo morsko zvezdo. Ko jo zazna, robotska roka z iglo na koncu v morsko zvezdo vbrizga smrtonosni strup, ki so ga zasnovali posebej zanjo.

V seriji Planet Greben, avstralski z emmyjem nagrajeni kinematograf Richard Fitzpatrick in njegova ekipa uporabljajo in sledijo najsodobnejšim tehnikam in se borijo za rešitev enega najpomembnejših življenjskih območij na svetu – samo na Viasat Nature.