VELIČASTEN SPOMIN NA ZAHO HADID

Züriška galerija Gmurzynska se s poglobljeno razstavo del pokojne arhitektke poklanja zapuščini Zahe Hadid. Na razstavi z naslovom “Abstraction of Landscape” so predstavljeni pohištvo in predmeti, ki jih je ustvarila Zaha Hadid med šestletnim sodelovanjem z galerijo, pa tudi številne skice pokojnega arhitekta.

Sodelovanje galerije z Zaho Hadid se je začelo leta 2010 z idejo, da arhitektka združi njeno estetsko afiniteto do ruske avantgarde s svojimi arhitekturnimi in oblikovalskimi deli. Že od začetka kariere so Hadidovo namreč navdihovali Kazimir Malevich in ruski suprematisti, katerih se jih je leta 1976 dotaknila tudi v diplomski nalogi.

Ta razstava sledi “Zahi Hadid in suprematizmu”, razstavi iz leta 2010, ki raziskuje povezavo med Hadidovo delom in Malevichom, medtem ko je drugi projekt galerije analiziral sorodnosti med Hadidovo in nemškim umetnikom Kurtom Schwittersom (kar je privedlo do stalne instalacije, ki je zdaj na ogled v galeriji).

“Ko smo leta 2010 z Zaho Hadid priredili zgodovinsko razstavo Suprematizem, smo s Hatje Cantz izdali tudi knjigo, za katero je oblikovala škatlo in tridimenzionalno pokrajino. To je na ogled na razstavi. Poleg tega prikazujemo video intervju z Zaho v okviru BBC-jevega dokumentarca o retrospektivi Maleviča, v katerem govori o svoji fascinaciji predvsem nad njegovim delom, “ pojasnjuje direktor galerije Mathias Rastorfer in dokazuje multidisciplinarnost tega sodelovanja.

V “Abstrakciji pokrajine” so predstavljeni modeli in risbe Hadidove, kiparski izdelki in še nikoli razstavljeni modeli. Gre za globok potop v dvojno vizualno vesolje: na eni strani so Hadidovi futuristični modeli pohištva, od mize Mesa do zloženega kovinskega stola Kuki. Po drugi strani pa gre za dvodimenzionalna dela, ki govorijo o bolj racionalističnem vplivu, vključno s slikami in na videz abstraktnimi risbami za projekte, kot so berlinska pisarna Building West, apartmaji Highline in galerija Serpentine Sackler.