VEDNO POSTAVLJAVEC TRENDOV

Biti postavljavec trendov, vedno korak pred časom, se sliši tako enostavno, a v hitrem potrošništvu zbrati pogum, orati ledino in pripravljati strategijo na številnih ravneh ni tako enostavno, kot se zazdi na prvi pogled. Znamka Pantene v skupini P&G je bila tako pionir pri vnovični uporabi plastike za svoje izdelke skupaj s partnerjem TerraCycle. Pred dnevi smo se tako lahko seznanili z njihovo novo embalažo in projektom Good Refill, v naši bližnji okolici, na otoku Murter, pa so sodelavci podjetja P&G pred dnevi poskrbeli tudi zato, da so sami očistili otok odpadkov. V našem pogovoru nas je Yvette Krubl, vodja korporativnih komunikacij za srednjo Evropo v podjetju P&G, popeljala skozi projekte in razmišljanje podjetja in znamke k bolj odgovornemu, trajnejšemu delovanju in uporabi tako ustvarjenih izdelkov kot tudi njihove vsakodnevne uporabe. Zastavljeni cilj k brezogljičnemu odtisu v prihodnjih nekaj letih je mogoč in se izvaja tudi z dodatnimi aktivnostmi na vseh delih našega življenja, tako družba močno sodeluje tudi z organizacijami in številnimi pobudami, kot sta tudi Conservation International in WWF, ki si prizadevata za ohranitev in zaščito gozdov, mokrišč, travnikov in šotišč. Zato nikakor ne čudi, da je že v preteklih petdesetih letih podjetje s svojo 185-letno tradicijo sodilo med prve, ki so objavili poročilo o svoji okoljski trajnosti.

 

DAVID: Kakor nam je znano, ste bili prva znamka šampona za lase, ki je predstavila reciklirano embalažo. Je bilo težko najti partnerje in proizvajalce, ki bi z vami začeli novo poglavje?

Yvette Krubl: Naša blagovna znamka Pantene je bila tudi naša pionirska znamka v ekološkem sistemu ponovne uporabe Loop v začetku leta 2019, ki jo upravlja naš dolgoročni partner TerraCycle. Loop je program dostave na dom s ponovno uporabo vse embalaže, ki sodeluje v tem programu. Ta program gradi globalni ekosistem za »gibanje ponovne uporabe«, ki ohranja udobje in cenovno dostopnost, ki smo ju uživali v klasičnem življenjskem slogu. Loop si prizadeva odpraviti idejo o odpadkih (Eliminate the Idea of Waste®) na način, ki je dostopen vsem. Torej, naša čudovita zlata svetleča embalaža iz aluminija Pantene je bila zasnovana v ta namen, tri druge blagovne znamke (Herbal Essences, Aussie in Head & Shoulders) pa so to stekleničko kopirale in opremile z lastnimi barvami ter identiteto znamke in se pridružile programu Good Refill, ki je zdaj na voljo tudi v Sloveniji.

DAVID: Ali kot blagovna znamka s svojimi pobudami sami pomagate pri čiščenju plaž in materiale obdelujete sami ali že obdelane materiale prejmete od zunanjih izvajalcev?

Yvette Krubl: Naša znamka Head&Shoulders je bila »heroj« tega gibanja že poleti 2017 in od takrat je vzor za širjenje števila držav, vam najbližja je Hrvaška. Pravzaprav je bil leta 2021 akcije deležen otok Murter, kjer so kolegi P&G očistili plaže. Ker nismo podjetje za recikliranje odpadkov, potrebujemo strokovnjake, ki bodo ponudili največji možni učinek. TerraCycle, ameriško podjetje, ki ga je ustanovilo madžarsko znanje, je svoje delovanje specializiralo za ravnanje z odpadki, ki jih nihče ne želi predelati. Obalna plastika je bila ena izmed njih. Ta plastika potrebuje posebno sortiranje, ravnanje in recikliranje, ki jih je treba organizirati vsakič znova. Najtežji del je, da je za zbiranje in razvrščanje plastike potrebno ročno delo, razvrščeno plastiko pa je treba prevažati tudi v posebno obdelovalno tovarno. Evropsko ravnanje z odpadki je zelo zapleteno in vsaka država nima svojega posebnega obrata za recikliranje vseh vrst plastike, zato je vedno treba razmisliti, kakšen bi bil ogljični odtis, vključno s prevozom. Drugič, kot vsi vemo, plastika z vsakim recikliranjem zmanjšuje svojo kakovost, zato lahko v embalaži Head & Shoulders uporabimo le 25 odstotkov le-te, da ohranimo kakovost vsebine.

DAVID: Ali postopek uporabe reciklirane plastike povzroča višjo ceno izdelave? Kako se spoprijeti s takšno težavo?

Yvette Krubl: Ker je bilo treba postopek zbiranja organizirati kot enkraten program, so potrebne roke, torbe, rokavice, sortiranje, prevoz in bližnji obrat za recikliranje, zato je to drag podvig, ki ga potrošnik ne bo financiral, saj pričakuje izdelek, ki bo na voljo po isti ceni kot običajni šampon. Ker vedno iščemo nove rešitve, je to le ena izmed njih. Ravno zato je zbiranje plastike in ponujanje embalaže, ki jo je možno znova napolniti in uporabljati pet let, le nekaj primerov prakse. Znanstveniki P&G se ukvarjajo tudi z inovativnimi rešitvami, kot je naš projekt RecyClass, ki pomaga, da je vsa barvna plastika prozorna, saj je bilo barvanje velika težava reciklirne plastike. Poleg vseh teh metod je novost tudi pri pridobivanju, ki jo vodi strokovnjak P&G in preko nevidnega holograma na embalaži omogoča, da bo sortiranje 100-odstotno natančno in da v reciklaži ne bo prišlo do kontaminacije, ta program se imenuje HolyGrail. Vedno imamo v načrtu nove projekte.

DAVID: Se je sprememba embalaže odrazila v več reciklirane embalaže H&S? Je bil to tudi cilj?

Yvette Krubl: Število je odvisno od zmogljivosti sodelujočih partnerjev. Naš cilj je ponuditi vrhunske izdelke svojim potrošnikom in jim polepšati vsakdanje življenje ter z uporabo naših izdelkov ponujati tudi trajnostno rešitev. Preko znanstvenih raziskav (LCA – Analiza življenjskega cikla) ​​vsi vemo, da je največji del izdelkov krivih za povečan ogljični odtis v fazi uporabe in ker kot vedno mislimo v smislu krožnega gospodarstva, je treba ta dejavnik obravnavati kot prednostno nalogo, da ponudimo rešitve za naše potrošnike, kjer njihov vpliv sorazmerno prispeva k širši sliki. Do zdaj smo izdelali več kot 1,5 milijona kosov recikliranih šamponov Head & Shoulders.

DAVID: Kako pomembne so barve pri embalaži, zlasti za moške, da jih prej kupijo?

Yvette Krubl: Naše znamke imajo dolgo zgodovino in njihove korenine identitete blagovne znamke segajo v preteklost že desetletja. Barve nekoliko spreminjamo s spremembami, ki se dogajalo okoli nas, vendar le na način, da temeljne vrednote ostanejo in blagovna znamka ohrani svoj prepoznavni značaj.

DAVID: Ali se ukvarjate tudi z drugimi vidiki trajnosti? Na primer ogljičnim odtisom? Katere dolgoročne cilje poskušate doseči?

Yvette Krubl: Lansko poletje smo z vrsto ukrepov, ki varujejo, izboljšujejo in obnavljajo naravo, napovedali novo zavezo, da bodo naše globalne operacije čez desetletje ogljično nevtralne. Pogled v prihodnja desetletja je za svet ključnega pomena pri pospešitvi napredka na področju podnebnih sprememb. P&G bo presegel svoje obstoječe cilje, ki temeljijo na znanosti, in sicer za 50-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, hkrati pa bo razširil paleto naravnih podnebnih rešitev. Ta prizadevanja bodo prinesla ogljične koristi, ki bodo uravnotežile vse preostale emisije v prihodnjih desetih letih, kar bo omogočilo, da bodo dejavnosti P&G v desetletju ogljično nevtralne. Na podlagi sedanjih ocen bo moralo podjetje med letoma 2020 in 2030 uravnotežiti približno 30 milijonov ton ogljika. P&G še vedno priotizira zmanjševanje emisij. P&G lovi obstoječi cilj zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 50 odstotkov in do leta 2030 kupovati 100-odstotno električno energijo iz obnovljivih virov in je na poti, da izpolni svoje zaveze do leta 2030. Poleg tega bo P&G še naprej nadaljeval z novimi vetrnimi, sončnimi in geotermalnimi projekti, da bi še pospešil prehod na obnovljive vire energije. Ta prizadevanja so usklajena s tem, kar je po mnenju podnebne znanosti potrebno, da prispevamo k omejevanju povečanja globalne temperature in se bo nadaljevalo tudi po letu 2030. Kljub temu zaradi današnjih tehnologij obstaja nekaj emisij, ki jih do leta 2030 ni mogoče odpraviti, z vlaganjem pri naravnih podnebnih rešitvah pa bo družba pospešila vpliv, ki ga bomo lahko imeli v prihodnjih desetih letih. P&G bo sodeloval tudi z mednarodnimi organizacijami Conservation International in World Wildlife Fund (WWF), s katerimi bo opredelil in financiral vrsto projektov za zaščito, izboljšanje in obnovo kritičnih ekosistemov, kot so gozdovi, mokrišča, travniki in šotišča. Poleg odvajanja več ogljika je pomemben vidik naravnih podnebnih rešitev tudi potencial za zagotavljanje pomembnih okoljskih in socialno-ekonomskih koristi, ki služijo zaščiti in izboljšanju narave ter izboljšanju življenja lokalnih skupnosti. Z napredkom P&G si bo podjetje prizadevalo prepoznati, izmeriti in komunicirati ustrezne koristi naše naložbe v naravo.

DAVID: Šamponi in detergenti (na primer) imajo lahko slab vpliv na podtalnico, reke itd. Ali razvijate šampon, ki ne bo vplival na vodne vire?

Yvette Krubl: To je zelo dobro vprašanje, vsekakor je zelo pomembno, da preprečimo kakršno koli onesnaženje, zato naši izdelki vsebujejo naravne sestavine, naravna olja, vitamine, npr. Pantene vitamin V in številne druge sestavine, ki jih najdemo tudi v naravi. Naša ikonična znamka za nego las Herbal Essences uporablja samo naravne sestavine, ki jih je certificiral KEW (Royal Botanic Gardens). Le nekaj informacij o njih: »Kraljevski botanični vrt, Kew ni samo botanični vrt. Pravzaprav je RBG Kew ena izmed vodilnih svetovnih botaničnih ustanov z več kot 260-letnimi izkušnjami v rastlinski znanosti. Strokovnjaki v Kraljevskem botaničnem vrtu Kew neutrudo delajo na izboljšanju našega naravnega sveta. Izvajajo pomembne raziskave v zvezi s podnebnimi spremembami in svoje znanje uporabljajo za izobraževanje družbe. Kew sodeluje s približno 400 ustanovami po vsem svetu v več kot 100 državah. Vse za to, da lahko živimo v svetu, ki je varnejši in bolj iznajdljiv. Zaupamo podjetju RBG Kew, da pomaga našemu planetu in nam pomaga prepoznati vire naših bioobnovljivih botaničnih izdelkov za lase. Že stoletja so strokovnjaki za rastline in glive.«

Kako izbiramo sestavine, je zelo temeljit postopek s številnimi kontrolnimi točkami in pristopom v štirih korakih:

  1. korak – Dvom – znanstvenik raziskuje sestavine – (preden uporabimo katero koli sestavino, si naši znanstveniki najprej zastavijo vprašanja. Če obstaja kakršen koli dvom o njeni varnosti ali koristi za vas, je ne bomo uporabili).
  2. korak – Določitev – določitev varnega obsega uporabe sestavine – (varni obseg sestavine določimo z uporabo enakih znanstvenih standardov kot glavne regulativne agencije po vsem svetu).
  3. korak – Odločitev – znanstvenik ocenjuje sestavine – (vse sestavine izdelka ocenimo, ali so varne, kadar jih uporabljamo – tako za vas kot za okolje. Če tega ne moremo potrditi, se vrnemo na začetek).
  4. korak – Skrbnost – sledenje novim informacijam – (naš zadnji korak se nikoli ne konča. Ko je izdelek na policah, sledimo novim informacijam o vsaki sestavini in sodelujemo pri novih varnostnih metodah izdelkov z regulativnimi agencijami in znanstveniki zunaj P&G, da se prepričamo, da smo na tekočem).

In kar je najpomembneje, poslušamo svoje potrošnike – poskrbimo, da izdelki, ki jih proizvajamo, izpolnjujejo njihova pričakovanja glede varnosti in učinkovitosti.

DAVID: Bi lahko rekli, da novo okolju bolj usmerjeno strategijo bolje sprejemajo ženske ali moški?

Yvette Krubl: Zavedanje trajnosti ni vprašanje spola, saj opažamo trend, da opravljanje vseh gospodinjskih opravil zdaj ni le ženska naloga (kar je veljalo desetletja), enako velja za nakupovanje negovalnih izdelkov. Kot vidimo v naših programih, kamor se lahko vključijo prostovoljci, obstaja lepa uravnoteženost spolov, zato je pomembno za vse, ki skrbijo za okolje, da imajo miselnost, da svojega planeta nismo podedovali od staršev, ampak smo si ga sposodili od naših otrok. Ker je Greta Thunberg dober primer, da so tudi mlajše generacije bolj zavedne in si želijo spremeniti ter ohraniti našo vodo in podnebje ter ravnati z odpadki na najboljši način, zagotovo tudi P&G ve, da so neobstoječi odpadki najboljši odpadki.

DAVID: Bi rekli, da moški ne vložijo toliko zanimanja v produkte, ki jih uporabljajo, ali tudi sami opažate nov trend, ki veli, da je tudi za moške vse to vse bolj pomembno?

Yvette Krubl: V svetu družbenih omrežij, kjer želijo vsi pokazati svoje svetle plati, pridobivanje “forme” postaja vse bolj pomembno. Seveda ne mislim kopirati ekstremnih vplivnežev, ki uporabljajo filtre in Photoshop. Na harvardski univerzi smo v desetih državah izvedli študijo o povezavi med »dobrimi lasnimi dnevi« in samozavestjo. Izkazalo se je, da obstaja velika povezava med njima, zato, če imam dobro frizuro, je moja samozavest veliko močnejša in vse dejavnosti, ki jih v teh dneh opravljam, delam z več motivacije, energije in tako je tudi rezultat boljši. Vidimo, da se trendi nenehno spreminjajo, vendar je vedno v modi biti privlačen, v formi. Včasih to pomeni imeti brado in skrbeti zanjo, včasih pa popolnoma obrit obraz. Nekateri moški imajo kratke lase, nekateri dolge, vendar vsi potrebujejo dneve dobre frizure, zaradi česar so lasje čisti, sijoči in zdravega videza.

DAVID: V tej pandemični situaciji bi lahko našli veliko težav z nekaterimi proizvajalci, ki so bolj ali manj delali z verižnimi dobavitelji iz drugih delov sveta. Kako je z dobavo v vašem podjetju?

Yvette Krubl: Naše delovanje si vedno prizadeva za optimizacijo kljub pandemiji in za znižanje lastnega ogljičnega odtisa prek področja 1 in 2. Pravkar smo prejeli prestižno nagrado za dobavne verige, ki priznava naša prizadevanja v zgodovinskem delu P&G na temo:

– Pospeševanja intermodalnih načinov prevoza (tj. vlak / čoln)

– Nenehne osredotočenosti na meritve in izboljšave polnjenja vozila

– Izboljšave zasnove oskrbovalnega omrežja

– Horizontal Collaboration pilot s Tupperware, Kellogg’s, SmartBox (tj. novi logistični moduli)

– Naše jasne zavezanosti izboljšanju učinkovitosti in trajnosti (-50 %) prek programa Ambition 2030 (ki je sinhroniziran z ambicijo ALICE – 50 % izboljšanjem učinkovitosti do leta 2030 s sprejetjem pristopa fizičnega interneta).

DAVID: H&S je prejel nagrado United Nations Momentum for Change. Kako ste se počutili, ko se je to zgodilo, ali je bila to lepa potrditev vašega dela?

Yvette Krubl: Vsekakor je bilo to priznanje prizadevanj številnih kolegov in sodelujočih partnerjev P&G za to, da je vedno vredno eksperimentirati in preizkusiti nove načine ter narediti resnično spremembo. P&G že desetletja prevzema vlogo pionirja, saj je objavil prvo poročilo o okoljski trajnosti že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, revolucioniral način boja proti prhljaju s Head&Shoulders ali uporabo vitaminov za Pantene, uporabo plenic pri dojenčkih, britje z britvico in merjenje odtisa različnih izdelkov … Naš obstoj že več kot 185 let je dokaz, da smo lahko sprememba ali se gibljemo v koraku s spremembami tudi pri več kot 100 let starih znamkah, kot sta Gillette in Braun. Vedno postavljavec trendov, vedno pripravljeni na nova ozemlja, vedno izzivalci trenutnega stanja.

DAVID: Kako visok je danes odstotek reciklirane plastike v novi embalaži? Kako visoko ga želite spraviti? Kako visoko je sploh mogoče?

Yvette Krubl: Trenutno meri približno 25 % zaradi tehničnih razlogov, saj zaradi stabilnosti embalaže ne more biti višji. Morda bomo jutri imeli novo metodo in lahko ta delež še povečamo.