VEČNO ZLATO, VSEPOVSOD

Jean Philippe Clermont je prepotoval veliko sveta in živel od hitrega tempa v Dubaju do počasne ustaljenosti v Franciji in se v svojem življenju ukvarjal z veliko različnimi projekti. Atelier des Ors je zasnoval z željo do popolnosti oblikovati parfum, po svojem okusu in hkrati po okusih, ki jih odkrivate vi in so bližnji vam. Združiti tradicionalno rokodelsko spretnost s sodobnimi željami iz najbolj prestižnih materialov je sinonim njegovega dela. Navdušenost nad poezijo se izraža skozi dodelana imena dišav, ki vas opojno zapeljejo tako skozi dan kot tudi v noč. Uživanje v luksuzu, v detajlih je zanj tisti pravi užitek, ki si ga mora privoščiti sodoben človek, malo postati in prepoznati rokodelsko spretnost, presežek in ga resnično užiti. Okus po tobaku, ali z jantarnimi odtenki poživljeno kadilo. Le kdo si ne bi zaželel izkusiti ali postaviti vsaj eno od njegovih čudovitih stekleničk v svojo parfumsko omarico ali na poličko. Le eno? Hm boste zdržali? Sam se nisem mogel upreti in nekaj jih že dopolnjuje mojo parfumsko zbirko. Preverite in odkrivajte svet dišav Atelier des Ors tudi sami.
  

DAVID: Atelier des Ors so izjemno močne besede. Kako ste jih izbrali? In kaj pomenijo vam?

JPC: Izbrali smo si besedo »atelier«, ker izpostavlja kreativnost in rokodelsko spretnost mojstrov. Atelje je prostor, kjer tovrstni umetniško nadarjeni ljudje ustvarjajo svoje zanimive produkte. »Or« pomeni v francoskem jeziku zlato, in zelo smo povezani s tem prestižnim materialom, saj je naša težnja k perfekciji vse, čemur sledimo zelo poglobljeno, v vsem, kar počnemo. Dodatek črke s ima v francoskem jeziku poseben pomen, ki izraža, da je umetniški presežek, najboljši, kolikor je mogoče, in se običajno uporablja v poeziji.

DAVID: Živimo v svetu hitre produkcije in nizkih produkcijskih stroškov. Morda se mi za trenutek zazdi, da je umetniška izdelava že povsem iz mode in nekaterih spretnosti čez nekaj let skorajda ne bomo več našli. A vi ste izbrali drugačno pot. Učili ste se prav iz tradicije in nadgradili svojo znamko tudi z zlatimi kombinacijami.

JPC: Želeli smo si ohraniti tradicijo in pokazati najlepše mogoče delo ustvarjalcev, kar je mogoče danes. Sodelujemo z zlatarskimi umetniki in oblikovalci izdelkov iz zlata in tako smo prinesli našo vizijo v realnost. V svetu, ki nenehno drvi v instantnost povezljivosti in hitri tempo življenja, smo si želeli izbrati elemente, za katere si je treba vzeti veliko časa pri izdelavi in so sinonim počasnega življenja in uživanja v luksuzu. Imamo izdelke omejene serije, ki so oštevilčeni in prevlečeni z zlatom in vse to je izdelano ročno, kar si predstavljate, ni ravno hiter postopek izdelave. Radi pomislimo, da je vsak naš izdelek kot droben zaklad, ki nas razveseljuje v posebnih trenutkih.

DAVID: Kaj ste počeli, preden ste stopili v svet “prestižne parfumerije” in zakaj ste se odločili za to pot?

JPC: Pred tem sem delal na področju tobačne industrije in na področju industrije pijač, saj sem številna leta preživel v Dubaju. Kultura Bližnjega vzhoda in način življenja tam sta bila zelo zanimiva zame in prav tam sem spoznal zelo veliko o pomembnosti dišav v vsakdanjem življenju. Nekaj, o čemer se sam poprej nisem zavedal, ko sem živel v Franciji. Po malo bolj kakovostnem in daljšem izobraževanju lahko rečem, da gre za številne podobnosti med industrijo cigar in parfumskim svetom. Način, kako se vzgajajo sestavine in seveda različnosti pri klimatskih razmerah in rodovitnosti tal, pri čemer prav tako tobak variira od regije do regije. To se izraža tudi pri surovih sestavinah v parfumski industriji, kjer različni teritoriji rezultirajo povsem drugačne sestavine. Še ena vzporednica je zanimiva, kako navdušeni ljudje iščejo tisto perfektno cigaro in na drugi strani parfumski poznavalci iščejo dišavo, ki bo za njih imela tisti resnično »wau« čudoviti faktor. Od nekdaj me je zanimala estetika umetnosti in čudovitega rokodelstva. Moji stari starši so imeli posel, ki je bil specializiran za izdelovanje prestižnih miz iz stekla in porcelana. Venomer sem poslušal njihove zgodbe, ki so se skrivale za procesom izdelovanja, oblikovanja in zgodovino teh čudovitih umetniških izdelkov. Lahko bi rekli, da sem vnesel veliko hedonizma v svoje delo. Moje preteklo delo s cigarami in pijačami je zagotovo vneslo del estetike, ki je zame izjemno pomembna. Zdaj v svetu dišav se vse odvija okoli umetnosti, kreativnosti in se povezuje z unikatno ustvarjenimi kreacijami. 

DAVID: Pri vaši znamki lahko zasledimo oznako »prestižna parfumerija s poezijo«. Kakšno poezijo prebirate? In kakšna poezija so lahko parfumi?

JPC: Zelo uživam v poeziji in jo rad prebiram. Pred kratkim sem osveževal prebiranje del poetov Baudelaireja, Rimbauda in Apollinaireja. Baudelaire’s ‘Les Fleurs du Mal me resnično nagovori in uživam v slikovitem izražanju sonetov, kot bi lahko rekli, je poln jeze. Naš parfum Crépuscule des Âmes bi bil lahko prečudovita olfaktivna interpretacija tega soneta. Sklicevali smo se na enega tudi posebej v eni od naših dišav. Baudelairejevi soneti so bili tudi uglasbeni v pesmi Sergeja Gainsbourga z naslovom ‘Baudelaire Le Serpent qui danse’. Tudi vas vabim, da preberete Antologijo francoske poezije Georgeja Pompidouja, nekdanjega francoskega predsednika. Prav prisili vas, da bolje razumete svojo kulturo in dediščino. Pomembno je, da razumete, od kod prihajate, kje je vaš izvor.

DAVID: Kdaj ste dobili vaš prvi parfum oziroma katere sestavine so bile tiste, ki so vas najprej prepričale, ko ste bili morda še otrok?  

JPC: Moja prva parfuma sta bila Habit Rouge znamke Guerlain in Kouros znamke Yves Saint Laurent, ki sta bili čudoviti božični darili. Veliko sem ju nosil v mojih zelo mladih letih. Prva sestavina, ki me je povsem omrežila že v mladih letih in še danes, je bila suhocvetnica. Ta rumena cvetlica je znana po svoji večni barvi in ima zame poseben pomen, saj je bila obešena na stene našega poletnega letovišča v obdobju, ko sem bil otrok. Moja družina je tam preživljala vsako poletje in še vedno prinaša srečne spomine na peščene sipine in čudovita druženja z mojimi starimi starši. Tradicionalno smo se vsako poletje odpravili tja in ta čutnost srečne družine je velik odsev osebnosti, kakršno imam danes. In dišeči material iz tega obdobja je shranjen v našem parfumu Musc Immortel (in nekaj jih bo tudi v najnovejši dišavi, na kateri že zelo aktivno delamo).

DAVID: Pri nišnih znamkah je zelo pomembno, da razumemo filozofijo same znamke, njen DNA. Kaj bi kar najbolje opisalo vašo blagovno znamko Atelier des Ors v treh besedah?

JPC: Strast, umetnost in rokodelstvo (izjemna umetniška izdelava).

DAVID: Posebna umetnost parfumskega sveta je vsekakor izbira tistih edinstvenih sestavin, še posebno v svetu visoke, nišne parfumerije. Kako ste se naučili, priučili, kako raziskujete, odkrivate nove sestavine?

JPC: Rad bi izpostavil, da smo zelo srečni, da lahko delamo z Marie Salamagne, ki je izjemno nadarjena parfumerka. Skupaj ustvarjamo svet čudovitih dišav in uporabiti posebne sestavine je realizacija naših sanj, ki tako postanejo žive. Včasih imamo ideje o sestavinah, ki bi jih radi vključili v naše kompozicije, a vedno skrbno proučimo predloge Marie, saj ima neverjeten občutek za odkrivanje sestavin, ki popolnoma dopolnijo moje želje. Rekel bi, da se na tem področju nenehno in vsakič znova učim. Po navadi me privlačijo bolj orientalski stili dišav in sestavine, kot so kadila, jantarni akordi, vendar se učim, da ne grem le v to smer. Parfum, ki ga v zadnjem času veliko nosim, je Nuda Veritas in resnično uživam v sijaju in atmosferi duhovnosti, ki jo ta dišava reflektira.

DAVID: Od kod pridobivate največ sestavin za vaše kreacije? Katera je morda najdražja? Imate tudi kaj svojih polj morda v predelu Grasse ali podobno?

JPC: Sestavine, ki jih uporabljamo, so iz svetovno znanega podjetja Firmenich, kjer Marie tudi dela. Imajo številne objekte in polja v samem mestu Grasse in njegovi okolici. Imajo izčrpen in zavidljiv seznam sestavin, ki so na voljo. Prav tako obiskujemo proizvajalce surovin sami, ko se pojavijo prave priložnosti. Maja lani smo si ogledali čudovito žetev majske vrtnice Centifolia. Vonj je bil preprosto čudovit in del teh vrtnic je ujet v dišavi Rose Omeyyade.

DAVID: Kakšen je tisti pravi način, kako nositi tovrstni parfum? Lahko rečemo, da so parfumi, ki so namenjeni nošenju čez dan ali za zvečer, ali je povsem vseeno, kdaj in kako se nanese parfum?

JPC: Odlično vprašanje, vredno tehtnega premisleka. Menim, da ni nobenih pravil, glede nošenja nobene dišave. Ko parfum govori vaši duši in se počutite dotaknjeni z njegove strani, si ga boste želeli pogosto nositi. Prav tako vem, da se pojavijo obdobja, ko si močno želite, da imate na sebi točno določeno dišavo, ki vam daje občutek samozavesti ali zagotovi nekaj dodatne nujne energije. Dišave se lahko nosijo ob kateremkoli času dneva, sami lahko ugotovite določene osebne preference, a ni nobenih trdnih pravil, kdaj in kako. Morate se zadovoljiti z njimi, uživati v njih in izkazati svojo ustvarjalnost z njimi.

DAVID: Zlato je zelo značilno za vašo znamko Atelier des Ors, tako od znotraj z zlatimi lističi kot tudi z zunanje strani, na stekleničkah, še zlasti na posebnih omejenih edicijah?

JPC: V središču znamke Atelier des Ors je pojem stremljenja k popolnosti in to se odraža tudi v enem glavnih vidikov blagovne znamke, v uporabi zlata. Zlato se izraža skozi naše ime, skozi naše stekleničke (s čudovito pozlato in lističi iz 24-karatnega zlata) in tudi skozi naše embalaže. Simbolika zlata se nanaša na težnjo k večnosti. Skozi čas so starodavne kulture videle zlato kot bistveno in nesmrtno, bilo je nenehni fokus fascinacije nad življenjem in trajnostjo. Zlato predstavlja brezčasni značaj naše znamke in hkrati njeno izjemno poetično naravo.

DAVID: Če sem razumel pravilno, si lahko osebe pri vas izdelajo tudi po meri ustvarjen parfum s sestavinami, ki so blizu njim ali le s sestavinami, ki jih predlagate vi?

JPC: Da, imate popolnoma prav. Delamo na ustvarjalnem projektu, kjer bomo to storitev lahko ponudili našim strankam. Več informacij bom lahko podal v nekaj dneh, a naše sanje so ustvariti čudovite dišave, ki bodo zelo posebne vsakemu posamezniku in ki bodo lahko vključevale esence, ki so zelo blizu njihovemu srcu in željam.

DAVID: Kdo izbira imena vaših dišav. Zdijo se mi nadvse fascinantna?

JPC: Imena naših dišav izbiram sam in skrbno pogledujem, da imajo besede tudi poetični pomen in resnično poosebljajo dišavo samo. Imena so izjemno pomembna v fazi razvoja dišav. Včasih imamo v mislih zelo posebno ime že na začetku razvoja dišave, včasih pride do njega šele ob koncu razvojnega procesa. Ime lahko navdihne in pomaga osebi, da se lažje poveže z dišavo, celo bolj intenzivno morda. Prav tako lahko poda nekaj indicij o vonju samem, čeprav ni vedno tako.

DAVID: Nuda Veritas in Bois Sikar sta med novimi dišavami tako kot Crepuscule des Ames. Kdaj in kako se odločite, da je čas za predstavitev nove dišave v vašem asortimanu?

JPC: Ko pride pravi navdih, se odločite in začnete s stvarjenjem nove dišave. Najprej seveda na dišavnih kompozicijah, nato pride ob pregledu in skladju sestavin čas za zaključevanje dišave. Kar pa nikakor ni tako zelo enostavna naloga, kot se morda prebere, saj jo je morda treba spremeniti, potem ko ste že skorajda odločeni, da je to to. Včasih se zazdi, kot da nikoli ne bo dokončana … Zdi se, kot da mora biti vse usklajeno tudi z zvezdami in planeti.

DAVID: Kako dolg je proces izdelave in ustvarjanja nove dišave?

JPC: Vse od začetka do konca samega procesa je lahko zelo veliko porabljenega časa. Na primer za kolekcijo White Collection, v triptihu dišav, ki smo jih predstavili v preteklem letu, smo porabili polni dve leti. Takoj smo imeli navdih in idejo za dišavo, vendar je bilo treba to uresničiti na zelo specifičen način in želeli smo izpolniti ambicijo izdelave treh parfumov, ki predstavljajo iskanje sreče, kot je prikazan osupljivi portret Beethoven Frieze slikarja Gustava Klimta. 

DAVID: Če pogledava v prihodnost, kakšna poezija bo pisala vašo znamko Atelier des Ors?

JPC: O novih parfumih nenehno sanjamo in naše prihodnje edicije dišavne poezije bodo odkrite svetu prav kmalu. Zamislili smo si dišave, ki so inspirirane z eleganco in šarmom francoske riviere in glamurjem davnega obdobja. Upamo, da boste uživali v teh novih edicijah in boste v njih našli svoje vsakodnevne in posebne inspiracije.