VEČNO SPREMINJAJOČA SE RAZSTAVA BVLGARI

Refik Anadol je turški umetnik in režiser, ki z najnovejšo tehnologijo umetne inteligence združuje ogromne algoritme v hipnotizirane skulpture podatkov. Kot meteorna prezenca v svetu umetnosti je tako rimska luksuzna hiša BVLGARI vključila Anadola v svojo najnovejšo instalacijo Serpenti Metamorphosis, ki je pred kratkim debitirala na trgu Piazza del Duomo v Milanu.

Postavitev, ki velja za prvo umetniško delo umetne inteligence za luksuzno blagovno znamko, raziskuje odnos med tehnologijo in umetnostjo s praznovanjem narave z algoritmi strojnega učenja. Na primer, Anadol je natančno nastavil algoritem za učenje podobe rože ali kače, ki se bo nato naučila ustvarjanja ustreznih podob glede na njihovo barvo, obliko in vzorce. S tem bo ustvarila pomnilniško zbirko informacij, ki podobe neprestano obnavlja v realnem času.

Nagrajeni umetnik je bil navdihnjen s procesom metamorfoze in ikoničnim simbolom Serpenti znamke luksuznega nakita. In četudi sta bili umetniški in tehnološki tradiciji do sedaj povsem različni disciplini, je Anadol v preteklem intervjuju dejal: “Umetnosti, oblikovanja, znanosti in tehnologije ni več mogoče ločiti – smo v novi dobi.”

Razstava “Serpenti Metamorphosis” bo v Milanu odprta ves oktober, kmalu za tem pa se bo odpravila na svetovno turnejo. Nazadnje bodo digitalno umetnost spremenili v edinstven NFT, ki bo na voljo za nakup. Izkupiček od prodaje bo namenjen dobrodelni organizaciji, ki sta jo izbrala BVLGARI in umetnik.