VEČNA TEKMECA V KINEMATOGRAFIH

Prihodnji teden v kinematografe prihaja komedija z naslovom Tekmeca, ki v glavnih vlogah predstavlja oskarjevko Penélope Cruz, nominiranca za oskarja Antonia Banderasa in Oscarja Martíneza, ki kot filmska ustvarjalka in vrhunska igralca združijo moči, da posnamejo enega najboljših filmov v zgodovini. Ostro komedijo sta režirala priznana režiserja Gastón Duprat in Mariano Cohn. Film je svojo svetovno premiero doživel lani septembra na beneškem filmskem festivalu, predvajali pa so ga tudi na filmskem festivalu v Torontu in San Sebastiánu.

  

O ZGODBI

Ko se podjetnik milijarder impulzivno odloči ustvariti ikoničen film, zahteva le najboljše. Za ambiciozen projekt najame priznano filmsko ustvarjalko Lolo Cuevas (Penélope Cruz). Slednja si za vlogi glavnih igralcev izbere igralca z velikim talentom, a še večjim egom: hollywoodskega ljubljenca Félixa Rivera (Antonio Banderas) in radikalnega gledališkega igralca Ivána Torresa (Oscar Martínez). Oba sta legendi, a ne ravno najboljša prijatelja. Skozi vrsto vse bolj ekscentričnih preizkušenj, ki jima jih postavlja Lola, se morata Félix in Iván soočiti ne samo drug z drugim, ampak tudi s svojo zapuščino. A kdo od njiju bo ostal, ko se bodo kamere končno prižgale?

KDO SO GLAVNI TRIJE LIKI

LOLA CUEVAS (zaigra jo Penélope Cruz) je filmska ustvarjalka, nagrajena na najprestižnejših filmskih festivalih, ima impresivno avtorsko in osebno kinematografsko kariero, je radikalna umetnica, ki je sposobna svoje obsedenosti in želje potisniti iti do roba…  FÉLIX RIVERO (zaigra ga Antonio Banderas) je izjemno karizmatičen igralec in priljubljen po vsem svetu, zaigral je v več kot štiridesetih filmih. Ker ima bogate izkušnje pred kamero, pozna mehanizme in bližnjice, da lahko manipulira s čustvi gledalcev po vsem svetu. IVÁN TORRES (zaigra ga Oscar Martínez) je prestižni učitelj igralcev in igralec, pronicljiv intelektualec, ki sovraži pojem umetnosti kot spektakel. Zaprt v svoj nihilizem sprejme ponudbo, da se vrne nazaj v filmski svet po naročilu Lole, ki bo preizkušala njegove ideje in predsodke o umetnosti in filmu.

KDO STA REŽISERJA

Komedijo sta režirala režiserja Gastón Duprat in Mariano Cohn, ki sta skupaj režirala deset filmov, med njimi uspešne The Man Next Door, The Distinguished Citizen, Todo sobre el asado, My Masterpiece in 4×4, ki so tekmovali na najpomembnejših mednarodnih filmskih festivalih, prejeli pa več kot trideset mednarodnih nagrad.

 »Že nekaj časa sva nameravala posneti film skupaj s Penelope Cruz in Antoniom Banderasom. Oba imata rada najine filme in oba sta bila zainteresirana, da nastopita skupaj v filmu. Končno smo se srečali v Londonu, si izmenjali ideje in z njima sva delila osnovno nit, ki bo postala glavna v filmu. Potrebovali smo še tretjega vodilnega moškega, in se spomnili na Oscarja Martineza, ki je že igral v najinem filmu The Distinguished Citizen, njegovo delo pa je Penelope in Antoniu všeč. Začela sva pisati scenarij skupaj z Andrésom Dupratom, naš namen pa je bil prikazati, s pomočjo fikcije, kako igralci gradijo čustva. Gledalci bodo tako priča mehanizmom, tehnikam, taktikam in drugim postopkom,« je povedal režiser Mariano Cohn.

Režiser Gastón Duprat pa še dodaja: »Veliko filmov prikazuje, kako nastaja film, kakšne so težave pri produkciji ter kakšne težave in vprašanja se pojavljajo ob izvajanju projekta. Zelo redko pa lahko opazujemo, kaj vse igralci počnejo, da nas spravijo v jok, nas nasmejejo in izzovejo čustva. Ta film raziskuje prav to zapleteno in izjemno razmerje, na splošno skrito pred očmi širše javnosti. Penélope, Antonia in Oscarja je nedvomno pritegnila možnost, da posnamejo film, v katerem bodo lahko predstavili svoj poklic iz svojega zornega kota. Film Tekmeca prikazuje vaje pred snemanjem filma. Vsaka vaja deluje kot samostojna in zaključena celota, ter predstavlja mojstrski tečaj, na katerem vsi trije igralci gradijo čustva pri gledalcu. V filmu so nas najbolj zanimale teme, kot so proces umetniškega ustvarjanja, strokovna usposobljenost, ego, potreba po prestižu in priznanju, različne igralske šole in napetosti med umetniki iz različnih okolij in z različnimi cilji.«

IGRALSKA ZASEDBA: Penélope Cruz, Antonio Banderas in Oscar Martínez
REŽIJA: Gastón Duprat in Mariano Cohn 
SCENARIJ: Andres Duprat, Gastón Duprat, Mariano Cohn
PRODUCENT: Jaume Roures
IZVRŠNI PRODUCENTI: Javier Méndez, Laura Fernández Espeso, Javier Pons, Antonio Banderas, Penélope Cruz, Oscar Martínez
ŽANR
: komična drama