VEČ KOT LE MODNA ZNAMKA

Stefan Siegel, ustanovitelj znamke NJAL, je odraščal na območju, ki je odgovorno za več kot 40 odstotkov vse luksuzne proizvodnje, v okolju, kjer je duh »Made in Italy« utelešen na vsakem koraku. Po svoji srednješolski karieri na prestižni beneški vojaški šoli Francesco Morosini Naval School je začel pisano kariero med študijem ekonomije na Dunaju, ko je delal za prestižne oblikovalske hiše in oglaševalske agencije v modni in medijski industriji. Znamka NJAL, ustanovljena leta 2008 z močno vizijo vnesti novo življenje v modni sistem, je do danes služila kot kritična platforma za več kot 45 tisoč oblikovalcev, s prizadevanjem za opolnomočenje nadobudnih posameznikov in povečanje izpostavljenosti industrije brez stroškov, hkrati pa zagotavljajo nepogrešljivo orodje za industrijo. NJAL, ki zastopa oblikovalce iz več kot 150 držav, odraža sodoben obraz mode s podporo uspeha željnih umetnikov, ki se odločijo ustvarjati kjer koli in povsod – gre za spodbujanje ustvarjalnosti in povezljivosti z zagotavljanjem platforme, kjer se oblikovalci lahko povežejo z globalnim občinstvom in predstavijo svoje delo, kjer koli že so.

  

DAVID: Povejte nam o navdihu za znamko ‘Not Just a Label’ in kaj vas je spodbudilo, da jo ustanovite? Kdo je izbral ime? Kakšnemu namenu služi?

Stefan Siegel: Začeli smo leta 2008 s ciljem brezplačne podpore nastajajočim oblikovalcem tako, da jih povežemo s svetovno modno industrijo in nakupovalci po vsem svetu. Želimo prekiniti trenutni tok industrije in omogočiti nastajajočim oblikovalcem, da se predstavijo poleg večjih modnih hiš. Leta 2020 smo kot odgovor na pandemijo uvedli dvostranski prodajni kanal za dizajne, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje in jih je mogoče personalizirati, prednaročiti in dostaviti z neposrednim povezovanjem kupca z oblikovalcem.

DAVID: Kakšna so vaša merila za izbiro oblikovalcev/umetnikov za NJAL? Katere kakovosti oblikovalcev skušate predstaviti?

Stefan Siegel: Na vseh koncih sveta je veliko nadarjenih oblikovalcev in imamo srečo, da jih najdemo ali se jim predstavimo. Pri izbiri oblikovalcev za NJAL upoštevamo številne dejavnike, vključno z izvirnostjo, edinstvenostjo duha, veliko pozornostjo do detajlov in nečim, česar verjetno ne boste našli drugje. Nimamo določenih meril za to, katere vrste oblikovalcev bomo predstavili, temveč si prizadevamo predstaviti široko paleto nadobudnih oblikovalcev z vsega sveta.

DAVID: Kateri so vaši najbolj ponosni trenutki doslej? Katero je bilo vaše najljubše sodelovanje do zdaj?

Stefan Siegel: Organizirali smo nekaj neverjetnih skupnih dogodkov po vsem svetu; od maloprodajnega prostora v Waldorf Astoria v New Yorku, multisenzorične razstave v Berlinu, do vodenja in spodbujanja pogovorov med nacionalnimi institucijami in večjo modno industrijo v Los Angelesu. Imeli smo tudi to srečo, da smo producirali kratek film, ki je v negotovem času v središče pozornosti postavil ukrajinske oblikovalce in njihovo trdoživost.

DAVID: Prej ste delali v Londonu in New Yorku … Sta vas navdušili ti dve svetovni modni prestolnici in kaj je bila glavna razlika, ki ste jo opazili?

Stefan Siegel: Velika mesta, kot sta London in NYC, gredo skozi faze in imel sem srečo, da sem bil v obeh mestih, ko je ustvarjalna skupnost prevzela ta epicentra. Tudi London sem zapustil takoj po brexitu, saj je bilo jasno, da je mesto po olimpijskih igrah 2012 začelo marginalizirati kreativno ekonomijo in še vedno trpi zaradi eksodusa.

Kot zanimivost, NJAL od septembra 2021 sodeluje z največjim evropskim trgovcem na drobno, Zalandom. NJAL v sodelovanju opravlja vlogo ekskluzivnega “lovca” na oblikovalce in gosti poseben oddelek za nastajajoče in trajnostne blagovne znamke v takrat na novo ustvarjenem luksuznem oddelku Zalando Designer. Vsako sezono bo tako NJAL za segment Zalando Designer izbral blagovne znamke iz različnih okolij, s čimer bo podpiral Zalandovo zavezo, da na svoji platformi zastopa čim bolj raznolike blagovne znamke in njihove ustanovitelje.

DAVID: Ali je prišlo do kakršnih koli sprememb na trgu med pandemijo covid-19? Se vam zdi, da se ljudje potencialno bojijo kupovati luksuzne in nove znamke, saj imajo zdaj raje bolj vsakodnevna domača oblačila?

Stefan Siegel: Kot so številni videli, je pandemija covid-19 močno prizadela svetovno modno industrijo. Mislim, da se ljudje ne bojijo kupovati luksuznih in novih blagovnih znamk. Če že kaj, je pandemija spremenila nakupovalne navade ljudi – kupci so se bolj zavedeli, od kod prihajajo njihovi nakupi, podpirajo neodvisne nastajajoče oblikovalce in vlagajo v trajnostne visokokakovostne izdelke.

DAVID: Ali (nameravate) prirejate lastne modne revije, da bi predstavili talente, ki jih zastopate?

Stefan Siegel: Nikoli ne reci nikoli, ampak zakaj bi sprejeli tako star in drag način predstavljanja mode. Vsak oblikovalec, ki je predstavljen na naši spletni strani ali na naših drugih kanalih in družbenih omrežjih, je deležen več pogledov, kot bi jih sploh lahko spravili na prizorišče modnih revij.

DAVID: Kako se je rodilo vaše sodelovanje z Zalandom? Zdaj je smiselno, a začetek je moral biti težak?

Stefan Siegel: Kot del Zalandovih nenehnih prizadevanj za rast njihovega asortimana oblikovalcev smo leta 2021 začeli sodelovati z Zalandom, da bi jim zagotovili nadobudne oblikovalce iz skupnosti NJAL. To je bila neverjetna priložnost za te oblikovalce, ki so lahko s tem še dodatno razširili svojo izpostavljenost svetovnemu občinstvu. Veseli smo, da bomo še naprej širili partnerstvo z Zalandom in raziskali, katerih drugih projektov se lahko lotimo skupaj.

DAVID: Kakšno je vaše mnenje o “hitri” ali “instant” modi? Kaj mislite, kako se lahko mi kot kupci in vi kot vodilni v panogi borimo proti temu?

Stefan Siegel: Naša prednostna naloga je podpora oblikovalcem, ki ustvarjajo modo, ki je bolj trajnostna in podpira lokalne skupnosti. Kot industrija moramo še naprej izobraževati stranke in zagotavljati preglednost etičnega procesa izdelave, pridobivanja in proizvodnje.

DAVID: Ali menite, da lahko digitalizacija pomaga novim in nadobudnim oblikovalcem, da dosežejo širše občinstvo? Ali morda mislite, da bi lahko kmalu gostili VR-modne piste, revije?

Stefan Siegel: Imamo veliko oblikovalcev, ki imajo sedež v oddaljenih regijah po vsem svetu in nikoli ne bi imeli priložnosti doseči globalnega občinstva brez digitalizacije industrije. Moda že poteka v metaverzumu in še naprej se bo razvijala in rasla!

DAVID: Pred kratkim ste predstavili svojo prvo lastno kolekcijo kot NJAL. Kako se počutite, je bila pot do te točke težka?

Stefan Siegel: Konec aprila smo lansirali svojo prvo kolekcijo – N1. Predstavlja globalno skupnost oblikovalcev, ki so že od začetka steber NJAL-a. Pandemija covid-19 je povzročila zaprtje, zaradi česar so se številni oblikovalci in umetniki soočili z izjemnimi izzivi, vendar so še naprej iskali načine za ustvarjanje in produkcijo v svojih studiih. Navdihnjeni z njihovo strastjo in vztrajnostjo, smo lansirali kolekcijo N1 »ateljejske delovne uniforme« kot način, da vrnemo skupnosti in prispevamo finančna sredstva za njeno delovanje. Ta kolekcija je bila izdelana na najbolj trajnosten način, kot je mogoče danes proizvajati oblačila: tkanina je mešanica recikliranega bombaža in organskega bombaža, postopek barvanja pa je bil popolnoma naraven z uporabo samo botaničnih (razrezano cvetje, drevesno lubje in listi) virov. Da bi odpravili nastajanje odpadkov in morebitne prevelike zaloge, so bila vsa oblačila izdelana na Portugalskem kot zelo omejena zbirka. Ni bilo lahko, a smo se veliko naučili. Morda bomo v prihodnosti ustvarili še kakšno drugo zbirko, vendar še ni nič določeno.

DAVID: Ste že kdaj izdelali svoje modne kose? Ali želite poskusiti nekega dne?

Stefan Siegel: Pravkar smo lansirali svojo prvo kolekcijo pod blagovno znamko NJAL. Zbrali smo ideje in prispevke več kot 1000 oblikovalcev in vse to mi je uspelo združiti.

DAVID: Kdo je lahko v vaših očeh in iz vaših bogatih izkušenj najboljša pomoč mlademu oblikovalcu z velikim potencialom?

Stefan Siegel: Not Just A Label – seveda.