VAŠE SUPERGE ŠE NISO REKLE ZADNJE!

Živimo v času, ko je skrb za naravo spet čedalje bolj pomembna, v ospredje pa se spet vračata uporaba odpadnih in recikliranih materialov. Zavedati se namreč moramo, da je Zemlja samo ena, dejstvo pa je tudi, da dobrine in viri niso neomejeni. To mišljenje so že pred časom sprejeli pri znamki Nike, ki je pred časom lansirala projekt Nike Refurbished, ki sklepa popoln krog v odnosu med kupcem in podjetjem. Ko kupec vrne par čevljev, jih preko projekta Nike Refurbished izkušeni mojstri obnovijo, in jih vrnejo v obtok. Nike Refurbished s tem podaljšuje življenjsko dobo trem vrstam obutve: kot nove (superge, ki jih nosite dan ali dva, preden jih vrnete), rahlo obrabljene (nošene malce dlje) in modele s kozmetično napako (na primer med proizvodnjo). Modeli s projekta Nike Refurbished so naprodaj v približno 15 ameriških trgovinah Nike, podjetje pa namerava ponudbo razširiti tudi na druga tržišča, s čimer dokazuje svojo pripadnost iskanju rešitev za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Kako deluje

Ko kupec vrne par čevljev, je primerna obutev dodana v linijo Nike Refurbished. Strokovnjaki vsak par ročno pregledajo in obnovijo, nato pa modelu ponudijo oceno stanja. Ekipa pri tem uporablja številne različne tehnike in orodja, s katerimi vrača čevlje v čim bolj obnovljeno stanje, ko čevlji pristanejo v Nikeovi trgovini, pa cena temelji na vrsti in stanju obutve. Priročna obvestila na škatlah omogočajo enostavno ugotovitev, kakšni čevlji se skrivajo v notranjosti, saj je možno razbrati tako stanje superge kot tudi številne druge informacije. S preprostim skeniranjem QR kode škatle lahko stranke preverijo še več informacij o pobudi znamke z nazivom Move to Zero. Nike Refurbished obutev je prav tako zajeta tudi v Nikeovem 60.dnevnem preizkusnem roku.

Vrnite ali uničite

Vrnjeni izdelek, ki ne prestane zahtev Nike Refurbished, ima še vedno priložnost za drugo življenje. Nike namreč tesno sodeluje s partnerjem v skupnosti, preko katerega podarjajo nežno obrabljeno obutev tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Če je resnično konec realne uporabnosti superge, le-to reciklirajo v lastniškem objektu Nike Grind. Ko pride čas, da se poslovite od Nike Refurbished čevljev, lahko kupci s svojim prispevkom pomagajo, da superge ne pristanejo na odlagališčih, tako da se odločijo za doniranje ali odgovorno recikliranje svojih Nike Refurbished čevljev.