VAŠA VARNOST, NAŠA ODGOVORNOST

Si predstavljate, kako zelo pomembno vlogo igrajo pri naši vožnji tako na primer gume, kot notranje sestavljeni detajli, pri katerih se lahko počutimo dobro, odlično ali celo izjemno ali pa ne. Že nekaj let so moji jekleni konjički obuti v Continentalovih gumah, najbrž je k temu pripomoglo tesno sodelovanje z nekdanjim holdingom uvoznika vozila, ki ga vozim, a tokrat se bomo opredelili na čudovito pot, ki smo jo predstavniki avtomobilskim vsebinam usmerjenih medijev doživeli v mesecu oktobru, ko smo se zgodnjega jutra iz Ljubljane odpravili proti meji z Madžarsko. In naši jekleni spremljevalci niso bili kar naključni, na pot smo se odpravili z novimi vozili bavarskega kralja vozil znamke Bmw jasno, sta se z nami vred smejala novi X5 in novi X6, ki sta osvajala tako madžarsko prestolnico Budimpešto, kjer sem v restavraciji Szaletly okušal tradicionalni golaš, kot tudi dinamično terensko vožnjo od ene od prestolnic nekdanje skupne dežele proti oddaljeni Timošvaru v Romuniji. No ko smo se trije mladi (beri dva res mlada in jaz, fantje) v novih vozilih pripeljali na mejo z Romunijo si le predstavljam, kaj so si mislili cariniki. Zanimalo jih je vse od kje to vozilo, kaj pravzaprav počnemo s takim vozilom tu na meji in z malo razlage o tako vrhunskih novih vozilih in ob dejstvu, da smo bili namenjeni na ogled kar nekaj tovarn, je tudi carinik spregledal, da smo resnični navdušenci in sam malo pojamral o tem, da ima doma starega golfa, a ga je nato njegov sodelavec hitro popravil, da vozi nemško znamko tudi on. In gotovo se sprašujete katere vse tovarne smo si imeli plan ogledati?

  

Prijazno vabilo predstavnice slovenske družbe Bmw Group je napovedovalo obisk ali vsaj predstavitev njihove prve futuristične tovarne Bmw iFactory na Madžarskem, a naš pravi pravi začetek strokovno izobraževalne poti se je zgodil z odlično večerjo v Sky restavraciji s pogledom nad mesto Timošvar. Ob vedno odlično pripravljeni Maji Ilec nas je tokrat na pot povabil in spremljal tudi predstavnik družbe Continental Blaž Tomažin in ob prijeten večernem klepetu po kar precej dolgi poti nam je kot iz rokava stresal drobne šale o obiskih tovarn in hkrati o izjemni kompleksnosti zgrajenih gum, kar je vsaj mene izjemno navdušilo, saj si niti v sanjah nisem predstavljal, da je za pnevmatiko potrebno toliko sestavnih delov in toliko različnih materialov. Ko smo se naslednje jutro pripeljali pred tovarno sem se vsaj za hip počutil kot njihov uslužbenec, po kratki predstavitvi nam je predstavnik Continentala podal posebna obuvala in pokrivala s katerimi smo se lahko sprehodili skozi del tovarne, kjer ustvarjajo gume, med drugim številne tudi za vozila nemških avtomobilskih znamk, in na koncu smo si le te razvrščene v posebenem delu lahko ogledali tudi v končni različici medtem ko smo pred tem do potankosti preučili številne faze vseh nekaj čez 10 sestavnih elementov, ki vašo pnevmatiko delajo tako močno kot na koncu dejansko je.

Ob vsem videnem, se mi je tistih 800 km vožnje prvega dne zdelo povsem hitrih, jasno zaradi smeha polnega pogovora mojih sovoznikov, a hkrati udobne vožnje novega vozila X5, a tudi zaradi znanja o tem, ki smo ga pridobivali skozi sprehod po tovarni in posamezne faze, kjer kljub vsej sodobni tehnologiji še vedno opaziš, koliko ročnega dela je vključenega skorajda v vse faze ustvarjanja pnevmatik Continental. In če se je tudi meni kdaj zdela posamezna pnevmatika draga, je ob videnem vredna vsakega eura in še najbolj naše varnosti in varnosti vseh soudeleženih v prometu seveda. Ena od osmih tovarn, ki je v zadnjih 20 letih na področju Romunije je vsaj name pustila izjemen vtis kaj vse je mogoče ustvariti in kaj vse bi se seveda še dalo na tem mestu in konec koncev zanimivo vprašanje, zakaj na primer naši politiki v vseh letih niso izpostavili prilagojenih pogojev za odprtje ene od tovrstnih tovarn na naših tleh. Skorajda 20.000 zaposlenih v tovarnah nemškega Continentala zgolj v Romuniji, v naši tovarni približno 2700 je podatek, ki nam Slovencem pove veliko vsaj o primerjalnih velikostih, glede na naših 2mio in še nekaj prebivalcev. 60000 izdelanih gum na dan pa je podatek, ki je res izjemen. Si predstavljate da to na leto pomeni skorajda 300 milijonov izdelanih gum? Ko pozorno poslušaš predstavitev opaziš, da se družba dejansko zelo bliža svojemu sloganu v vsem kar počne in prihodnost se tako res pričenja zgodaj s Continentalom. Kot človeku, ki mu tehnične stvari niso ravno najbližje, se mi je zdela sama sestava gume pravo odkritje, če le pomislim, koliko plasti in posmeznih elementov sestavlja pnevmatiko, s katero se največkrat ukvarjamo zgolj in le ob prehodu menjave sezone dvakrat na leto. Jekleno jedro, gumijasta zaščita jedra, notranj plast, tekstilna karkasa, ojačitev jedra, tesnilni del (prirobnica), jekleni pasovi, pokrivna plast, bočnica in kotalna površina, ki jo običajno gledamo ob tem ko kupujemo nove gume. Naravni in sintetični kavčuk, silicijev dioksid, cinkov oksid, žveplo, mineralno olje in repično olje, antioksidanti pa so le nekateri od materialov, ki jih zvesto uporabljajo za zagotovitev naše varnosti že v fazah razvoja. In si predstavljate, da se v eni od faz izdelave zgodi napaka?

Budno oko profesionalcev, to takoj opazi in gumo ne le izloči pač pa pošlje na uničenje. Povsem verjamem, da ste si kot večina ljudi predstavljali, da je veliko dela opravljenega računalniško robotsko, a od videnega smo bili presenečeni koliko detajlev je še izdelanih ročno in kako zelo je še vedno pomemeben človeški faktor in prijem pri izdelavi posamezega dela in celostne pnevmatike. Naša pot se je nadaljevala v sam center mesta Timošvar, kjer nam je dobro strokovno podkovani Alexander Seremetu direktor korporativnih komunikacij Bmw Group Rouminija predstavil ikonično arhitekturo in legendarno oblikovanje Bmw vozil. 70 leta, Karl Schwanzer za hip se mi je zazdelo, kot da smo vstopili v časovni stroj, kjer se je opazilo izjemno delo velikih ustrvarjalcev bavarske družbe in takratnega oblikovanja. Prvo zadnjo prečno linijo so tako daljnega leta snovali Paul Bracq, Willhelm Hoffmeister, in slogovni oddelek namške znamke je s tem zagotovo izpostavil svoje delovanje premijskih vozil in začrtal smer sodobnega avtomobilskega oblikovanja. “V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil trend oblikovanja ali snovanja varnih avtomobilov. Bmw je zato moral spoštovati to novo pot,” je potrdil Paul Bracq v enem od intervjujev na svojem domu v Bordeauxu. “In potem je prišlo do dogodka gradnje olimpijskega parka za olimpijske igre leta 1972. Ta stadion je bil zgrajen na starem letališču, na katerem je Bmw med obema vojnama preizkušal te letalske motorje! Tudi tu je moral Bmw na svoj način proslaviti olimpijski dogodek! Takratni vodja prodaje, slavni Bob Lutz, me je takrat prosil, naj oblikujem športni avtomobil s čim več varnostne tehnologije in seveda s turbo motorjem, saj smo ravno začeli tržiti model 2002 Turbo.” Za hip se mi je zazdelo, kot da smo v umertniškem centru, kjer so vsaj meni številne ideje hitele sem in tja, še zlasti v na videz zapuščeni rastavni galeriji Cazarmi U, kjer je bilo mogoče videti tudi nekaj umetniških izdelkov domačih modnih in sodobnih ustvarjalcev, ki so lepo zaokrožili celostno izpostavitev tudi za nekoga, ki mu morda sodobna umetnost ni najbližja. Naša pot se je nadaljevala proti Debrecenu, kjer nemška znamka predstavlja povsem novo poglavje v svoji pestri zgodovini avtomobilskega premjskega proizvajalca. Hotel Mercure Debrecen nam je ponudil oksune lokalne specialitete, a ob večerji se je vsaj kakšna od mojih misli, že odvozila proti tako imenovani iFactory, katere projekt so nam predstavili v prihodnjem dnevu.

Preplet sodelovanja mesta Debrecen in tamkajšnje agencije, ki spodbuja tuje investicije v mestu se mi je zdela naravnost nad vsemi pričakovanji. Prilagojeno sodelovanje na praktično vseh področjih, od logističnih povezav, železnic, novih cest, ureditve celotnega okolja, do stanovanjsko letalske politike, sodelovanja z univerzami za dobro kvaliteto življenja vseh tistih, ki bodo delovali skupaj s svojimi družinami v novi tovarni iFactory družbe Bmw.  Neue Classe bo tako dobil povsem novo lastno platformo izdelave vozil s čimer se družba drži zastavljenega cilja do leta 2023 zmanjšati svoje emisije CO2 za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2019, podnebno nevtralnost pa si želijo doseči do leta 2025. Prva »CO2 free« tovarna se je pred leti zdela skorajda nemogoča, a tu pred nami je projekt, ki to izpostavlja. Zato mi je bilo toliko všečno tudi sodelovanje na lokalnem festivalu cvetja, kjer je družba Bmw izdelala posebno vozilo polno cvetja, ki so ga seveda reciklirali in souporabili s čimer so mestu in njihovem prebivalcem na bližje izkazali njihovo filozofijo in aktivnosti, ki se bodo v prihodnjih mesecih še izvajali skupaj s tamkajšnjimi prebivalci. Z geotermalno energijo iz obnovljivih virov in pomočjo fotovoltaičnih celic bodo začrtali smer, ki naj bi sledila tudi v prihodnjih obnovitvenih delih preostalih tovarn družbe Bmw po svetu. Po dolgem času prezentacija na tako visokem nivoju in s fantastičnimi sodelovanji z lokalnimi skupnostmi, da se zamisliš, kaj vse se da, če so le pravi ljudje na pravih mestih. Naša pot se je nadaljevala še do zadnje tovarne družbe Continetal, kjer proizvajajo visokotehnološke izdelke, elektroniko za električna in hibridna vozila. Razvijajo in preizkušajo tudi številne elektronske zavorne sisteme, infotainment ter številne varostne komponente. V enem letu lahko proizvedejo okvirno 12 mio izdelkov na več kot 16000m2. Zdi se kot neka visoko tehnološka oaza, ki jo je nemogoče razumeti še zlasti ob tako drobnih detajlih na posamezni komponenti, ki pa je lahko ključna v sekundi naše prave ali neprave pozornosti na cesti. Za konec jasno še drobni detajl saj smo med drugim lahko končno izvedeli tudi kakšen je bil začetek znamke Continetal, ki se je na svojem pričetku ukvarjala z izdelovanjem podkvic za konje, zato je konj tudi pomemben del njihovega logotipa še dandanes. Medtem ko se se preostali vozniški kompanjoni odpravili nazaj proti Ljubljani, sem se sam z letalom iz Budimpešte odpravil proti Muenchenu, kjer me je že čakala nova dogodivščina, delno povezana tudi s skupino Bmw Group, a o tem več v kakšnem od prihodnjih člankov. Za zaključek pa le, X5 ali X6 hm, čas je da jih preizkusite tudi sami, prepričan sem, da se boste hitro odločili, kateri je vašim potrebam najustreznejši.