Ustvarjanje nove dobe ure Tambour

Za tiste, ki nam je še toliko bolj blizu svet umetnosti, zgodovina in doživetje po enem največjih muzejev na svetu, je bilo navdušenje popolno ob vabilu na predstavitev popolnoma na novo ustvarjene kolekcije ur Tambour v Orsayjski muzej, nekdanjo železniško postajo, kjer kar na več kot 57400m2 razkazujejo eno največjih impresionističnih in postimpresionističnih kolekcij slik na svetu. In prav tam, kjer je pred leti že bila razkrita revolucija tehnologije smo se imeli priložnost družiti tako z družino, ki lastniško obvladuje enega največjih modno luskuznih konglomeratov LVMH Arnaut, kot tudi z igralcem Bradleyjem Cooperjem in vedno prečudovito manekenko Natalio Vodianovo oblečeno v dvotonsko rahlo drapirno obleko hiše Louis Vuitton seveda. Leta 2002 je Louis Vuitton premierno predstavil uro Tambour, takoj prepoznavno ohišje v obliki bobna z drzno in osupljivo vizijo interpretacije časa. Po 21 letih je ura Tambour dozorela, njen naslednji izraz pa je v tanjši obliki, ki jo odlikujejo izjemna obdelava, ležerna eleganca in kiparske, tekoče linije.”Po dvajsetih letih drznega urarskega oblikovanja, ki temelji na znameniti obliki Tambour in z enakim prizadevanjem za sodobnost, eleganco in funkcionalnost, na katerih hiša temelji že več kot 160 let, Louis Vuitton povzdiguje svojo ponudbo ur s prefinjenostjo brez primere na vsakem elementu nove ure,” pravi Jean Arnault, mladi direktor urarskega segmenta pri znamki Louis Vuitton. “Predstavitev nove ure Tambour odlikujeta dve jekleni različici, kar potrjuje namen te kolekcije za vsakodnevno nošenje. Model ton v tonu s srebrno-sivo številčnico ali model s kontrastno temno modro številčnico sta možnosti za uvedbo hišne prerojene simbolične kolekcije Tambour, obogatene z dvema dodatnima “prvima” za Louis Vuitton, integrirano zapestnico in ekskluzivnim novim čudovito izdelanim avtomatskim mehanizmom, ki so ga zasnovali La Fabriquedu Temps Louis Vuitton. “S to predstavitvijo želimo odpreti novo poglavje v zgodovini urarstva hiše in ustvariti uro z močnimi horološkimi referencami in prepoznavnim slogom Louis Vuitton,” so se ob predstavitvi glasile besede Jeana Arnaulta.

  

Oblika in funkcija
Kaj naredi uro Tambour? Okroglo ohišje z ukrivljenimi stranicami, označeno z 12 črkami Louis Vuitton, določen volumen, skoraj arhitekturni pristop k dimenziji in razmerju. Vse to in še več je ohranjeno in okrepljeno s prefinjenimi podrobnostmi najnovejše iteracije ure Tambour. Oblikovanje se pretaka v vsaki liniji novega modela Tambour. To je oblikovanje v svojem prvotnem pomenu, ki presega estetski vidik, namen in namero. Za začetek, sodobna morfologija s popolnoma uniseks premerom 40 mm in 8,3 mm debelim ohišjem, ki sledi liniji roke vsakega uporabnika. Integrirana zapestnica novega Tambourja, ki je prva za Louis Vuitton, je mešanica robustnosti in tekočnosti, njeni tanki, ukrivljeni členi pa zagotavljajo tesno in udobno prileganje zapestju, ki lahko tekmuje z najmehkejšim usnjenim pasom. Vse pri novem Louis Vuitton Tambourju je povezano z oblikovanjem, kar pomeni, da ima vse svoj pomen in namen. Zunanjost ure, vsaka površina, ki se dotika kože, je oblikovana tako, da se prilega telesu. Hrbtna stran ohišja ni ravna, temveč se v loku spušča proti sredini ohišja in se prilagaja naravni krivulji podlakti, ki se približuje zapestju. Zaradi ponovitve topografije človeške roke je ura Tambour videti še tanjša od svojih 8,3 mm. Členi zapestnice, ki so na zgornji površini izbočeni, na spodnji pa konveksni, tvorijo zaobljen profil, ki ohranja neprekinjeno linijo dotika s celotnim zapestjem. Zapestnica se brezhibno zlije z ohišjem, kar pomeni, da je novi Tambour edina resnično okrogla ura z integrirano zapestnico. Nevidno zapiranje dopolnjuje elegantno estetiko zapestnice, doseženo z zložljivo zaponko s tremi zatiči, katere položaj je mogoče prepoznati le po subtilnih znakih. Graviranem imenu Louis Vuitton na končnem členu in odsotnosti poliranega osrednjega člena, ki ločuje vsak obdelan člen od naslednjega. Obrtniška izdelava je morda vidna očem, vendar se resnično razkrije ob dotiku in taktilnost nove ure Tambour izhaja iz tega načela. Prevladujejo brušeni zaključki, razen v nekaj primerih, kot so polirani robovi zapestnice in osrednji členi ali polirana krona – v obliki bobna kot ohišje, vendar žlebljena z izrazitimi, a mehkimi utori, zaradi katerih je navijanje in nastavljanje ure čutno razvajanje. Na peskani obročnici s poliranimi robovi je dvanajstčrkovno ime hiše, zaščitni znak Tambour, vendar so tokrat črke dvignjene in polirane, vsaka drobno izklesana črka je v liniji z urno oznako. Na zapestju se čuti ravnovesje in povezanost. V očeh je novi Louis Vuitton Tambour jasen in natančen.

Svetloba in lahkotnost
V nasprotju z napetimi krivuljami ohišja in zapestnice ter na otip gladko zunanjostjo novega Tambourja je vse pod stranskim safirnim kristalom na številčnici (vse, česar se dotikajo le oči, ne pa tudi koža) ostro in jasno razmejeno. Svetloba je medij, ki razkriva igro tekstur na zaslonu Tambourja, in to z občutkom lahkotnosti, skoraj breztežnosti. Kljub temu, da je številčnica novega Tambourja debela nekaj več kot milimeter, kaže presenetljivo globino in tridimenzionalnost. Dvodelni obroč za poglavja, ki ga deli polirana stopnica, je sestavljen iz zunanjega obroča za kazalce in notranjega obroča za ure, oba pa imata mikro peskane glavne površine. Oznake na številčnici so oblikovane tako, da se dopolnjujejo v smislu prostorskega ravnovesja, saj so petminutne oznake odmaknjene, medtem ko so ure označene z aplikacijami. Ta razlika v višini oznak omogoča hitro branje, saj svetloba med njimi različno deluje, kar naše oči podzavestno zaznavajo, tudi če tega ne opazimo. Indeksi so iz zlata in diamantno polirani, da se okrepi njihova interakcija s svetlobo, vendar je novi Tambour zaradi številk in ročic, napolnjenih s Super-LumiNova, popolnoma čitljiv tudi v slabih pogojih. Razvoj zlatih ročic Tambour iz širokih paličic v rezane in brušene odprte ročice prinaša dodaten občutek prostora na zaslonu. Zaradi tanjših ročic je v vsakem trenutku mogoče videti večji del številčnice, kar povzroči splošno vizualno in konceptualno olajšanje ure. Ta lahkotnost se prenaša tudi na sam ton ure. Nova ura Tambour je opremljena z novo izjavo o identiteti na osrednjem delu številčnice, Louis Vuitton Paris, kar je izjava o zvrsteh hiše, ki je bila ustanovljena v Parizu leta 1854. Pod majhnim sekundnim števcem, ki se je prikotalil v obliki polža, je napis Fab. En Suisse nadomešča bolj znano oznako kakovosti Swissmade, kar je majhna sprememba, ki se nanaša na zgodovinske smernice izdelave finih ur iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. V neskrajšani obliki je stavek “Fabriqué en Suisse” – aluzija na La Fabrique duTemps Louis Vuitton in višjo raven izdelave, ki je prisotna v tej uri. Pariški talent in švicarsko strokovno znanje, združena v eni stvaritvi.

Gibanje in premikanje
Novo uro Tambour je omogočilo napredno urarsko znanje podjetja Louis Vuitton, ki ga uteleša La Fabrique du Temps, urarski atelje hiše v Ženevi. Podjetje La Fabrique du Temps, ki sta ga ustanovila in vodila urarska mojstra Enrico Barbasini in Michel Navas, je za Louis Vuitton prineslo nagrajene urarske komplikacije. LFT023 je več kot le mehanizem, ki poganja razviti Tambour, je tudi prvi lastniški samodejni triročni mehanizem, ki ga je Louis Vuitton zasnoval skupaj s strokovnjaki za mehanizme Le Cercle des Horlogers in v celoti uteleša vizualne kode hiše, od pokrova sodčka z odprtinami, ki spominjajo na Monogram Flower, do mikrorotorja, ki ga krasi stiliziran LV v motivu ponavljanja. Ura je odločno sodobna, z mikro peskanimi mostički, poliranimi robovi in fazami, ki povzemajo estetski besednjak preostalih delov ure. Krožno zrnata glavna plošča je priklon tradicionalnemu okrasju mehanizma, brezbarvni prozorni dragulji namesto običajnih magenta rubinov mehanizma pa ohranjajo avantgardni vizualni pristop cal. LFT023. Mikrorotor je izdelan iz 22-karatnega zlata z visoko vztrajnostjo in je povezan s perifernim zobnikom, ki zagotavlja izjemno učinkovito navijanje cilindra s 50-urno rezervo moči na 4 Hz (28 800 vrtljajev na sekundo).

Kronometer certificiran po enakih standardih, ki veljajo za nekatere najprestižnejše proizvajalce ur v industriji, cal. LFT023 ima natančnost merjenja časa med -4 sekund in +6 sekund na dan. Ta certifikat je izdal Ženevski kronometrični observatorij pod okriljem fundacije TIMELAB, kar zagotavlja, da cal. LFT023 izpolnjuje stroge standarde standarda ISO 3159 in njegova zahtevna merila za natančnost merjenja časa. Louis Vuitton je prvo urarsko podjetje, ki je svoje izdelke certificiralo v ženevskem kronometričnem observatoriju, kar dokazuje stalno zavezanost hiše k odličnosti in kakovosti v modernem urarskem svetu. Sodoben, eleganten in skrbno izdelan cal. LFT023 je med prvimi modeli, ki nosijo oznake najnovejšega modela Tambour. Tem dvema uvodnima časomeroma v jeklu se kmalu pridružujejo še trije modeli, s katerimi se zaključujejo uvodni koraki v novo dobo modela Tambour.