USPEŠNA POT DO POPOLNE TRAJNOSTNOSTI

Leta 2019 je Google objavil načrte za vključitev recikliranih materialov v vse izdelke Made By Google do leta 2022, tehnološki velikan pa je ta cilj dosegel eno leto prej. Po navedbah podjetja izdelki, kot so telefon Pixel in dodatki ali drugi izdelki Nest, zdaj v določeni obliki vključujejo tudi reciklirane materiale. Na primer, zadnji pokrov telefona Pixel 5 je v celoti izdelan iz 100-odstotno recikliranega aluminija, zvočnik Nest Audio pa uporablja 70-odstotno reciklirano plastiko. Seveda dosežek ne pomeni, da so vsi izdelki zdaj popolnoma narejeni iz recikliranih materialov, ampak jih namesto tega vključijo v vsaj del zasnove.

“Googlova osredotočenost na vključitev recikliranih materialov v zasnovo strojne opreme ne podpira samo naših zavez glede trajnosti, temveč tudi partnerjem v dobavni verigi omogoča, da samozavestno vlagajo v te vrste materialov in jih razvijajo, tako da jih lahko uporablja tudi širša elektronska industrija,” je dejal sistemski arhitekt podjetja Google David Bourne.

Dosežek je tako le ena od mnogih obljub, ki jih je tehnološki velikan zastavil na področju trajnosti. Podjetje je septembra objavilo, da upa, da bo proizvodnja do leta 2030 popolnoma brez ogljikovega odtisa, hkrati pa se bo zavezalo, da bo v izdelkih strojne opreme in embalaži uporabljalo več recikliranih ali obnovljivih materialov.

“Od leta 2016 smo že zmanjšali porabo plastike v embalaži, vendar nas čaka še veliko trdega dela, da bomo dosegli ta novi, končni cilj,” je dodal Bourne.