USPEŠEN SPOPAD Z VELIKIMI IZZIVI

V zadnjih nekaj letih smo vstopili v novo dobo dobrega počutja. Posamezniki si želijo več znanja, da bi lahko dosegli bolj celovito razumevanje svojega zdravja. Zagotavljanje, da ima vsakdo dostop do orodij, ki jih potrebuje za izboljšanje svojega zdravja, je ključnega pomena in daje posameznikom možnost, da ustvarijo najboljšo različico sebe. Domači projekt rehabilitacije srca Samsung HeartWise predstavlja eno rešitev v tem izzivu. V sodelovanju med Samsung Research America, Samsung Electronics America in zdravstveno organizacijo Kaiser Permanente je program HeartWise uvedel domačo alternativo tradicionalni kardiološki rehabilitaciji v zdravstvenih centrih s pomočjo Samsungovih nosljivih naprav. Letos je Journal of the American Medical Association, vodilna strokovno recenzirana medicinska revija, objavila članek, v katerem je razvidno, da je program HeartWise dal rezultate, ki se ne le ujemajo z učinkovitostjo središčnih pristopov, temveč jih dejansko presegajo … Kaj pa o tem pravijo odgovorni?

  

Preden preidemo v podrobnosti rezultatov študije, nam lahko poveste več o tem, kako se ta domači model rehabilitacije srca razlikuje od tradicionalnih modelov? In kako deluje v koraku z uveljavljenimi sistemi?

Ricky Y. Choi: Pri Samsungu verjamemo, da je naša vloga tehnološko omogočiti standard oskrbe, ne da bi bili nujno neposredni ponudnik primarne oskrbe. Zato dodajamo še eno orodje, ki ga bodo uporabljali ponudniki zdravstvenih storitev. To je orodje, ki omogoča pacientom, da sodelujejo pri oskrbi z udobja svojega doma, na zelo angažiran in udoben način, ki ne zaobide sistema zdravstvenega varstva, ampak dodaja prilagodljivost številu oskrbovanih pacientov. V praksi pacienti izvajajo program od doma in se nato zglasijo pri svojem skrbniku. Naš cilj je poiskati tehnološko plast, ki lahko bolnikom omogoči, da nekatere stvari počnejo sami doma, z občasnimi pregledi pri svojem zdravniku.

Študija je pokazala, da so bolniki, ki so okrevali na domu, zaznali 18,2-odstotno znižanje ponovnega sprejema v bolnišnici v 12 mesecih po okrevanju. Program Samsung HeartWise je pokazal, da je lahko okrevanje srca s pravo podporo učinkovitejše z uporabo tega domačega modela kot v rehabilitacijskih centrih, ki ste jih omenili. Ali lahko pomen tega odkritja postavite v kontekst za bralce?

Ricky Y. Choi: Študija potrjuje zamisel, da bolniki s pravo podporo uspešneje nadaljujejo srčno rehabilitacijo v udobju svojega doma. Poleg tega se ta uspeh kaže v tradicionalnih merilih rezultatov zdravstvene oskrbe, kot je s tem povezano zmanjšanje stopnje ponovnega sprejema, ki je eden izmed najpomembnejših zdravstvenih in ekonomskih meril rezultatov ter kazalnikov kakovosti zdravstvenega varstva. Zelo pomembno je, da je tako med različnimi populacijami.

Matthew Wiggins: Druga pomembna stvar pri študiji je, da dokazuje, da lahko deluje. Prej so ljudje rekli: »To se sliši odlično, vendar morajo obstajati dokazi, da se težave ne bodo pojavile v nadaljevanju. To je treba proučiti in dokazati.« Vendar zdaj začenjamo opažati, da se ta metoda dobro obnese v primerjavi s tradicionalnimi modeli. Pravzaprav se je v tem primeru bolje izkazala.

Prejšnja študija v New England Journal of Medicine je prav tako pokazala pozitivne rezultate za domače programe za okrevanje srca. Kakšna so bila vaša pričakovanja v študiji?

Matthew Wiggins: Pacienti Kaiser Permanente v programu so se počutili zelo dobro in so bili zelo zadovoljni. Vse informacije, ki smo jih usmerili na ta program, z združevanjem kliničnih delovnih tokov Kaiser Permanente s Samsungovo nosljivo tehnologijo, so pomagale tistim v domačem programu rehabilitacije srca prav tako kot tistim v programih v centrih. Veseli smo bili, ko smo videli, da je študija dokazala, kar smo ves čas verjeli.

Ricky Y. Choi: Vsi smo bili zadovoljni z rezultati. Standard oskrbe je jasen: bolniki z določenimi boleznimi srca in posegi morajo opraviti program rehabilitacije srca. Vendar jih to stori zelo malo. Del razloga je, da je za številne od teh bolnikov težko priti do programa v centru. Številni programi v centrih imajo fizične in kadrovske omejitve. Zelo privlačen program, ki ga bolniki lahko opravijo doma, rešuje te težave. Tako se lahko bolniki bolj osredotočijo na svoje zdravje.

Ta študija je vključevala uporabo pametnih ur Galaxy, vključno s funkcijami, ki so komercialno na voljo v najnovejši liniji pametnih ur Galaxy. Kakšno vlogo so imele te naprave v raziskavi in katere funkcije se uporabljajo v procesu?

Ricky Y. Choi: Naš domači program temelji na digitalni rešitvi, ki vključuje pametno uro Samsung, aplikacijo za pametno uro in aplikacijo, ki jo bolniki prenesejo na svoj osebni telefon. Pametne ure zbirajo podatke o biosenzorjih, vodijo paciente pri dejavnostih in zbirajo ključne informacije, ki jih vnesejo pacienti, ali rezultate, o katerih poročajo pacienti.

Matthew Wiggins: Pametne ure Samsung, ki se uporabljajo v programu, uporabniku zagotavljajo povratne informacije o številu korakov, srčnem utripu in trajanju vadbe, da olajšajo izbor ustrezne ravni napora in trajanja rehabilitacijskega programa. Prav tako omogočajo pacientom, da poročajo, kako so se počutili med vadbo. Te informacije nato posreduje njihovi ekipi za oskrbo, da ostanejo na pravi poti med rednimi pregledi. Druga prednost kardiološke rehabilitacije na domu je udobje za pacienta, pri čemer imajo pametne ure veliko vlogo pri tem udobju. Pacienti lahko s pametno uro Samsung na zapestju izvajajo svoje vadbe po lastnem urniku na lokaciji, ki jo izberejo, namesto v objektu, ki ga je treba načrtovati in tja potovati, včasih na veliki razdalji. To vodi k večji udeležbi in skladnosti z rehabilitacijo.

Program HeartWise je sledil okrevanju več kot 13.000 bolnikov. Samo v tej študiji je sodelovalo več kot 2500 ljudi. Kakšne so prednosti tako velikega števila udeležencev z raziskovalnega vidika?

Matthew Wiggins: Velika velikost vzorca daje rezultatom dodatno zaupanje, vendar je po mojem mnenju pomembna tudi vključitev srčnih bolnikov z večjim tveganjem kot v prejšnjih študijah. Poleg tega je raznolikost skupine spodbudna, saj predstavlja širši demografski vzorec prebivalstva ZDA in situacije, v katerih bo program moral delovati, da bo uspešen na nacionalni ravni.

Ricky, vi ste zdravnik, ki se ukvarja s poslovno strategijo, Matthew pa je vodja Samsungovega laboratorija za zdravstvene rešitve. Kako je bilo, ko ste v ta projekt vključili svoja področja zanimanja in strokovno znanje?

Ricky Y. Choi: Sem klinični profesor na Stanfordu in zdravnik s skoraj 15-letnimi izkušnjami v praksi. V Samsung sem prestopil, ker sem želel premakniti iglo na področju zdravja z inovativnimi rešitvami v velikem obsegu. HeartWise je odličen primer, kaj bi lahko Samsungova inovacija naredila za zdravje. Privilegij je bilo delati s tako bistrimi in poslansko usmerjenimi kolegi na področju raziskav in razvoja.

Matthew Wiggins: Premostitev vrzeli med tem, kaj zmore nosljiva tehnologija, in tem, kako jo je mogoče integrirati v dejanske klinične poteke dela, je ključni del omogočanja prihodnosti digitalnega zdravja. V čast mi je, da sem del tega inovativnega in sodelovalnega partnerstva, ki se uspešno spopada z vsemi temi izzivi.