UNIKATNA KOLEKCIJA VARMBLIXT

Podjetje IKEA in oblikovalka Sabine Marcelis, ki deluje v Rotterdamu, predstavljata VARMBLIXT kolekcijo, ki med drugim vključuje izdelke za razsvetljavo, unikatne servirne posode in živahne preproge. Kolekcija je zasnovana tako, da spodbuja interakcijo tako s posredno kot neposredno svetlobo. Vsebuje 19 izdelkov in je na voljo od 1. februarja.

  

VARMBLIXT kolekcija označuje začetek poti podjetja IKEA h krepitvi radovednosti ljudi glede osvetlitve doma. V okviru dolgoročnega cilja podjetje IKEA raziskuje prehod od svetlobe, ki v domu opravlja določeno funkcijo, k svetlobi, ki ima tudi čustven vpliv in prispeva k našemu dobremu počutju. Kolekcija je zasnovana, da vzbudi novo zanimanje za to, kako lahko svetloba spremeni videz, občutek in vzdušje v naših domovih. V VARMBLIXT kolekciji so štiri svetila, ki bodo ostala v dolgoročni ponudbi podjetja IKEA. Luči, ki jih navdihuje oblikovalkina ustvarjalna sposobnost igranja z edinstvenimi oblikami in predmeti, so osrednja točka kolekcije. Med njimi izpostavljamo VARMBLIXT LED visečo svetilko, ki ima ukrivljene cevi iz matiranega belega stekla, in VARMBLIXT LED stensko ogledalo oblikovano s polprosojno stekleno ploščo in svetlobnim trakom. Ko sta ugasnjena, sta oba izdelka osupljivi skulpturi, ko sta prižgana, pa na čaroben način prikazujeta razsežnosti svetlobne tehnike.

»Pri raziskovanju ideje o delovanju osvetlitve doma sem želela uporabiti nepričakovan pristop in navdihniti ljudi, da razmislijo o novih oblikah ter elementih, ki se zlijejo in poudarijo različne vrste notranjih prostorov na nove, drzne in umetniške načine«, razkrije Sabina Marcelis.

Kolekcija raziskuje motiv, ki je prepoznaven v delih Sabine Marcelis. Gre za popolno zaobljen dizajn, geometrijsko obliko torus, ki simbolizira neskončnost. Prva serija izdelkov, ki jih je pri oblikovanju navdihnila krožna geometrijska oblika, bo vključevala servirni posodi v različnih velikostih in značilno svetilko. VARMBLIXT LED svetilka združuje vizijo umetnosti in oblikovanja. Zaokroženi slog svetilke ustvarja različne svetlobne elemente, hkrati pa je izdelek uporaben na različne načine, saj ga lahko pritrdimo na steno ali postavimo na mizo.

»Ko svetloba prehaja skozi oranžno steklo, mehka oblika zaobljenega geometrijskega lika zasije s toplim sijajem«, pravi Sabine Marcelis. »To je čaroben prizor, ki ujame pogled – ne glede na to, ali je postavljena na mizi ali visi na steni«, še doda.

Kolekcija s toplo barvno paleto vsebuje tudi dve preprogi, ki ju je navdihnila večerna zarja. Večja izmed dveh je izdelana iz 100-odstotno ročno taftane volne. Barve preproge se v slogu sončnega zahoda prelivajo iz temno oranžne do jantarjevo rumene.  Preproga je oblikovana tako, da njen prekrivajoči stil ustvari iluzijo globine in barve.

»Naša vizija je bila, da pri ustvarjanju VARMBLIXT kolekcije še naprej gradimo na ideji mešanja oblikovanja s skulpturnimi predmeti. To je sodelovanje, povezano s funkcionalno estetiko našega prostora, hkrati pa navdihuje ljudi, da domu dodajo namenske in vsestranske predmete,« pravi Henrik Most, kreativni vodja pri podjetju IKEA.

VARMBLIXT kolekcija je v trgovinah IKEA na voljo od februarja 2023.