UMRL JE AVANTGARDNI PACO RABANNE

V 88. letu starostu je v Portsallu v Bretanji umrl legendarni Paco Rabanne, v Španiji rojeni oblikovalec, najbolj poznan po svojih futurističnih kosih in uspešnih linijah dišav.

  

Tiskovni predstavnik španske skupine Puig, tretje generacije družinskega modnega in dišavnega podjetja s sedežem v Barceloni, ki nadzoruje znamko Paco Rabanne (slednjo je pokojni Francisco zapustil pred dvema desetletjema), je potrdil Rabannovo smrt. Njegovo polno ime ob smrti je bilo sicer Francisco Rabaneda y Cuervo.

In medtem ko je njegova istoimenska blagovna znamka dan danes najbolj znana po toaletnih vodicah in parfumih, so bili njegovi dizajni vesoljske dobe v šestdesetih letih tisti, ki so prvi pritegnili pozornost svetovne kritične javnosti.

Žalujejo seveda tudi pri znamki, kateri je dal svoje ime in ji posvetil večino svojega življenja. Izjava za javnost, objavljena na uradnem računu modne hiše na Instagramu, se glasi:

“Hiša Paco Rabanne želi počastiti vizionarskega oblikovalca in ustanovitelja znamka, ki je danes umrl v starosti 88 let. Njegova zapuščina bo v vlogi enega najpomembnejših modnih osebnosti 20. stoletja ostala stalen vir navdiha. Hvaležni smo gospodu Rabannu za uveljavitev naše avantgardne dediščine in definiranje prihodnosti neomejenih razsežnosti.”

Še ena zanimivost, v zgodnjih letih so oblikovalca pogosto poimenovali tudi “enfant terrible”, saj je skupaj s kolegoma francoskima oblikovalcema Pierrom Cardinom in Andreom Courregesom s svojim delom pogosto vznemiril pariško modno sceno. Vse ostalo je zgodovina…

Več o življenju in delu izjemnega oblikovalca pa v prihodnjih dneh. Naj počiva v miru.