UMETNOST PREPROSTEGA

Velikokrat se ujamemo, predvsem v svetu kulinarike in različnih okusov, v pretiranem razmišljanju in splošnem pretiravanju glede uporabe sestavin, različnih tehnik, uporabe takšnih in drugačnih pripomočkov in tako naprej … Menimo, da se je ta trend »pretiravanja« v duhu prehitrega tempa življenja, ki ga živimo, tudi postopoma spremenil v iskanje lahkotnosti in poenostavljanja. Tako je v Slovenijo pred približno štirimi leti prišel vrhunski preprosti, klasični koktejl, ki ga danes poznamo in uživamo prav vsi in sliši na ime Gin & Tonic oz. gin tonik. Množično popularnost si je pridobil prav s svojo preprostostjo, pri kateri gre za sozvočje gina, tonika in smiselne okrasitve. Poleg preprostosti pa nam je razvoj industrije pijač in gostinstva prinesel tudi vse neštete variacije tega »easy mixa«, pri katerem igrata ključno vlogo prav kakovost gina in tonika. Ta, sedaj že stalni spremljevalec menijev po slovenskih lokalih in celo domovih, je tlakoval pot tudi drugim, po načinu priprave podobnim »easy-to-mix« koktejlom. Tri takšne smo za vas izbrali za pričujočo kolumno. Saj veste, manj je včasih pravzaprav več.

Grapefruit XO

Ta preprost koktejl je prava poslastica za vse tiste, ki smo v času »gin norije« morda pogrešali kakšen dober miks na osnovi viskija. Grapefruit XO je kombinacija Tullamore Dew XO irskega viskija in Thomas Henry Pink Grapefruita z malenkost limetinega soka. Tullamore Dew XO je čudovit irski viski, ki ga zaznamujejo tropske note, sicer značilne karakteristike ruma. Omenjeni viski namreč zaključi proces staranja v sodih, v katerih je bil prej shranjen rum. Najraje ga kombiniramo z drugimi eksotičnimi okusi. Grenivkina soda je tako kot nalašč narejena za kombinacijo s tem viskijem.

Sestavine:

 • 40 ml Tullamore Dew XO
 • 100 ml Thomas Henry Pink Grapefruit
 • 10 ml sveže stisnjenega limetinega soka

Dekoracija:

 • Grenivka ali limeta

Priprava:

V »long drink« kozarec s prostornino do 3,5 dl odmerimo limetin sok in Tullamore Dew XO. Dodamo (idealno polne) ledene kocke do vrha kozarca in zalijemo s sodo Thomas Henry Pink Grapefruit. Z dolgo žlico na hitro premešamo in okrasimo s svežimi ali dehidriranimi citrusi (limeta in/ali grenivka).

Toffee & Coffee

Gre za še enega od treh koktejlov, ki jih je otročje lahko pripraviti, hkrati pa zagotovijo stoodstotni užitek. Ker ima Jack Daniel’s Tenneessee Honey liker poleg glavne medene note tudi izrazito noto po masleni karameli (toffee), smo tokrat izpostavili to v imenu. Coffee del imena pa izvira iz našega polnila, Thomas Henry Coffee Tonica. Unikatne mešanice »cold brew« kave in njihovega tonika, ki je bila ustvarjena za vse »ne-gin mikse«. S svežino sveže pomaranče se obe sestavini povežeta v krasen, kavno-karamelni koktejl z rahlim pridihom grenkobe tonika.

Sestavine:

 • 40 ml Jack Daniel’s Tenneessee Honey
 • 100 ml Thomas Henry Coffee Tonic

Dekoracija:

 • Krhelj sveže pomaranče

Priprava:

V dvojni »whisky tumbler« kozarec s prostornino do 3 dl odmerimo Jack Daniel’s Tenneessee Honey. Dodamo (idealno polne) ledene kocke do vrha kozarca in zalijemo s Thomas Henry Coffee Tonicom. Z žlico na hitro premešamo in okrasimo z lepim krhljem sveže pomaranče, za dodatno svežino.

Midsummer Paloma

 Hendrick’s gin je lansiral nov produkt, ki nosi ime po poletnem solsticiju: Hendrick’s Midsummer Solstice. Glavna destilarka, Lesley Gracie je to različico posvetila cveticam, ki imajo prav na najdaljši dan v letu tudi največjo moč. Sam produkt je še vedno Hendrick’s, a z razkošnejšimi cvetlično-sadnimi notami, ki ga naredijo še bolj poletno prijetnega. Spominja nas pravzaparav že skoraj na parfum. Zaradi svojega specifičnega karakterja in ker vam ne želimo predstaviti še eno različico gin tonika, smo se odločili, da ga v naslednji preprosti miks spojimo spet z rdečo grenivko. Prav ta se čudovito poda s cvetličnim karakterjem gina in ni prav nič grenak, kot bi bil v kombinaciji s kininastimi toniki. Sveže cvetličen, prav za prihodnje poletne dni.

Sestavine:

 • 60 ml Hendrick’s Midsummer Solstice
 • 200 ml Thomas Henry Pink Grapefruit
 • 20 ml sveže stisnjen limetin sok

Dekoracija:

 • Rezina sveže grenivke

Priprava:

V vinski kozarec ali večji kozarec »long drink« odmerimo limetin sok in Hendrick’s Midsummer Solstice. Dodamo ledene (idealno polne) kocke leda in zalijemo s Thomas Henry Pink Grapefruit in premešamo z barsko žlico. Okrasimo z rezino sveže grenivke.

Kot vidite, ne potrebujete ničesar posebnega za pripravo poletnih osvežitev. Brez dodatnega dela in priprave boste tako lahko zelo hitro in učinkovito pripravili katero od mešanic ter se prepustili poletnim užitkom. Prosimo vas, da vaše užitke jemljete skrajno resno in jih delite tudi z drugimi. Hkrati pa jih uživajte tudi ob upoštevanju odgovornosti. Čin!