UMETNOST JE SPOSOBNA MARSIČESA

Francija in Španija bosta prihodnje leto sodelovali pri monumentalni seriji razstav v spomin na 50. obletnico smrti Pabla Picassa. “Picasovo praznovanje 1973-2023” bo vključevalo 40 razstav po Evropi in Severni Ameriki za promocijo umetnikove zapuščine kot zagovornika “človekovih pravic in svobode izražanja”.

  

Mednarodno prireditev bodo organizirale številne vodilne osebnosti v umetniškem vesolju, med drugim Cécile Debray, predsednica Musée Picasso Paris, skupaj z Bernardom Ruiz-Picasso, umetnikovim vnukom in zakoncem galeristke muzeja Málaga Almine Rech, ki ga ustanovil Picasso.

Pobuda se je začela pred nekaj tedni na francosko-španskem vrhu v Montaubanu, kjer sta se državi pogovarjali o krepitvi vezi, zlasti v zvezi s priseljevanjem in kulturnim sektorjem, ki še vedno čuti posledice pandemije.

Obe ministrstvi za kulturo omenjata Picassovo temeljno sliko Guernica iz leta 1937 kot »največji mednarodni protivojni simbol v naši sodobni zgodovini«. Slika, narejena za prikaz grozot španske državljanske vojne (1936–39), je dobila nov pomen, ko se nadaljuje ruska invazija na Ukrajino.