UMETNA INTELIGENCA, MODA IN OBOJE SKUPAJ

Moda je ena največjih industrij na svetu, prihodki na svetovnem trgu oblačil pa naj bi do leta 2025 dosegli 2,25 bilijona dolarjev (1.981.912.500.000,00 EUR) – vendar to ni prva industrija, ki vam verjetno pride na misel, ko pomislite na umetno inteligenco. Vendar pa bodo prav gotovo oblikovalci in blagovne znamke, ki sprejemajo najnovejšo tehnologijo za premikanje meja oblikovanja, proizvodnje in izdelave, na vrhu v hitro spreminjajočem se svetu mode. Tukaj je nekaj največjih tehnoloških trendov, ki bi lahko preoblikovali modno industrijo.

  

Napovedovanje modnih trendov s strojnim učenjem

Modne znamke preoblikujejo svoj pristop k oblikovanju in razvoju izdelkov tako, da napovedujejo, kaj bodo stranke želele obleči v prihodnosti. Napovedovanje trendov je običajno delovno intenzivno, vključuje ročno ali digitalno opazovanje in zbiranje podatkov modnih oblikovalcev in vplivnežev. Z izkoriščanjem podatkov neposredno od uporabnikov imajo lahko blagovne znamke, kot sta Finery in StitchFix, hiter in enostaven dostop do informacij, ki jim pomagajo načrtovati sloge, ki bodo ljudem všeč, hkrati pa vedo, kakšne količine določenega kosa je treba izdelati. Stylumia tako na primer uporablja svojo platformo za umetno inteligenco in strojno učenje, da pomaga modnim znamkam in znamkam življenjskega sloga pri napovedovanju povpraševanja, ugotavljanju trendov, upravljanju zalog in sprejemanju boljših poslovnih odločitev. Kupci imajo lahko tudi neposredno koristi od umetne inteligence med brskanjem po spletu. TrueFit uporablja podatke iz zakulisja, da svojim strankam pomaga najti popoln modrček, B2B rešitev Virtusize pa pomaga blagovnim znamkam vgraditi orodja za virtualno določanje velikosti za povečanje zadovoljstva strank in zmanjšanje donosnosti.

Digitalni modeli nosijo najnovejše modne kose

Navidezni modeli ne pomagajo oblikovalcem le pri prikazovanju svojih najnovejših kreacij po vsem svetu (tudi v času, ko so bile oziroma so še vedno ponekod velike modne revije prepovedane zaradi omejitev širjenja covid-19), vendar pomagajo tudi pri zmanjševanju odpadkov s prikazovanjem oblačil, ki dejansko niso bila izdelana. Shudu Gram je CGI model, ki ga je ustvaril vizualni umetnik in modni fotograf Cameron-James Wilson. Od svojega nastanka je Shudu ustvarila več kot 200 tisoč sledilcev na Instagramu, številni pa so domnevali, da je resnična, ko je Wilson predstavil njeno spletno prisotnost. No, sledilci so bili kaj hitro presenečeni, ko so odkrili, da je Shudu popolnoma digitalna. Zdaj je Wilson izvršni direktor The Diigitals, prve agencije za popolnoma digitalno modeliranje na svetu.

»Ne nakupujte manj, kupujte digitalno modo.«

Moda je pogosto znana kot ena najbolj okolju neprijaznih industrij na svetu in več podjetij s tehnologijo poskuša narediti modo bolj okolju prijazno in trajnostno. The Fabrikant ustvarja interaktivne izkušnje za blagovne znamke z ustvarjanjem fotoresničnega, 3D-modnega oblikovanja in animacije. Oblačila niso nikoli ustvarjena v fizičnem svetu, zaradi česar je to potencialno bolj trajnosten način za podjetja vseh vrst, da javnosti nekaj sporočijo, ne da bi ustvarili velik odtis. Medtem lahko z Dress-X kupite digitalna oblačila za svojo posamezno spletno osebnost na družbenih medijih. Preprosto naložite svojo fotografijo, plačate svoje »oblačilo« in dobili boste sliko, na kateri nosite nov kos. Tega ne boste nikoli videli osebno ali ga obesili v svojo omaro – vendar lahko svojo spletno osebnost preobrazite in hkrati zmanjšate tekstilne odpadke v modni industriji.

Moda prihodnosti

Tehnološki napredek spreminja večino vidikov modne industrije, od začetnih skic, modnih revij do individualne spletne nakupovalne izkušnje. Avtomatizacija in napovedno modeliranje ustvarjata boljše izkušnje s storitvami za potrošnike, medtem ko modna industrija sprejema inovativne korake za odpravo odpadkov z digitalno modo in vse pogostejšo prakso uporabe recikliranih materialov. S pomočjo Ai-ja boste tako kmalu lahko kupili novo obleko za svojo osebnost v Zoomu, tako da se boste lahko nehali pojavljati v pižami in začeli nositi najnovejšo pariško modo tudi na jutranjih oddaljenih konferenčnih klicih!

Ja, prihodnost je zanimiva… Se jo veselite?