ULTIMATIVNA SOFISTICIRANOST VISKIJA

Leta 1975 je Hubert de Givenchy, znan po svoji izjemni eleganci, lansiral prvo dišavo Gentleman Givenchy, pogumen, nenavaden parfum, udarno kompozicijo z nadvse modno avro.

  

Vsekakor je bila to izstopajoča dišava sofisticiranega parfumerja. Leta 2017 je modna hiša Givenchy prenovila ta znameniti parfum in ga prilagodila sodobnim trendom. Popolna kombinacija karizme in subtilne moškosti. Čudovito ravnotežje moči in čutnosti. Novi Gentleman vzpostavlja linijo pogumnih dišav, pri katerih iris s svojim cvetnim, pudrastim podpisom dodaja noto ultimativne sofisticiranosti. V želji po odmikanju od klišejev je Gentleman Givenchy vedno tam, kjer ga ne pričakujemo. Karakteristika, ki jo vsekakor še dodatno poudarja prav najnovejša različica Gentleman Givenchy Réserve Privée. Dišava, rojena iz strokovnega znanja mojstrov parfumerjev Nathalie Lorson in Olivierja Crespa, ki snujeta vonjave v tej liniji že od leta 2017 in ki sem ju pred časom lahko spoznal v nadvse navdušujočem pogovoru v hotelu Ritz v Parizu. Za novi opus sta navdih iskala v svetu prestižnih alkoholnih pijač, bolj specifično, v znamkah znamenitih viskijev.

Kot mojstra v destilarni najprestižnejših viskijev je omenjena parfumerja gnalo iskanje izjemnosti in popolne esence za ustvarjanje nadvse originalne mešanice. Poglejte od blizu in opazili boste, da sta si svetova dišav in viskijev zelo podobna. V obeh primerih najdemo enako razumevanje surovih materialov, enako pozornost za detajle, enako iskanje popolnega akorda. Še več, aroma viskija je prav tako pomembna kot parfumska, definirajo pa jo, v obeh primerih, njene lesne, cvetne, sladke ali sadne note. Srečanje dveh tako podobnih strokovnih področij lahko ustvari le nepričakovan opus. Dišavo, ki se osredotoča na presenetljivo in tako zelo nenavadno sestavino, kot je viski, izdelan na Škotskem, transformiran v absolut, da postane del prečudovite kompozicije. Unikatni dišavni podpis, posvečen modernemu gentlemanu. Kot prava jantarjeva čutnost.

Lesna, cvetna, jantarjeva dišava je Gentleman Givenchy Réserve sestavljena iz sledljivih sestavin najvišje kakovosti. Njena najbolj navdušujoča značilnost je izrazit kontrast med viski absolutom in peruniko, znamenito cvetlico, ki je del vseh dišav Gentleman Givenchy. Sočnost absoluta se spaja s prefinjeno eleganco perunike. Prve dišavne note vonja Gentleman Givenchy Réserve veliko obljubljajo. Semena koriandra in bergamotka ustvarjajo svežo, aromatično noto, ki prikriva toplo čutnost v srcu dišave, pudrast, nekoliko bolj lesni vonj perunike se druži s sladkostjo balzamične smole Siama in kostanja, da še poudari jantarjeve aromatične podobe viski absoluta. Izkušnja se zaključi z intenzivno dišavno sledjo, kjer se esence cedre, pačulija in vetiverja spajajo v prijetno zaokroženo balzamično noto. Tu se izražajo lesne in jantarjeve teksture s pridihom stoletja starih sodov, v katerih se starajo najboljši viskiji na svetu. Pri tem lahko govorimo o reinterpretaciji znane forme. Ko je leta 1975 Hubert de Givenchy ustvaril prvo dišavo Gentleman, je navdih črpal iz starodavnih bučk za alkoholne pijače, kakršne so s seboj nosili britanski gentlemani.

Uglajena silhueta, rahlo ukrivljene linije, slok profil. Za Réserve Privée je znamenita steklenička prevzela formo posodobljene različice v letu 2021. Ta različica omogoča občutno manjšo porabo stekla pri izdelavi (16 % manj za 60 ml velikost in 30 % manj za 100 ml velikost).Obenem steklenička vključuje 15 % recikliranega stekla, okrepljenega s črnim lakastim premazom, skozi katerega se razkrivajo delčki dišave, ki s svojo jantarjevo barvo spominja na strpno staran viski. Na koncu, kot vse embalaže za dišave Givenchy v zadnjem času, tudi najnovejša 2022 edicija uporablja recikliran papir iz trajnostnih virov.