TWITTER Z ORODJEM PROTI LAŽNIM NOVICAM

Pri Twitterju trdijo, da bo poziv “preberite članek, preden ga objavite” kmalu na voljo vsem uporabnikom. Podjetje je začelo preizkušanje poziva junija, slednji pa se prikaže, ko uporabniki znova delijo zgodbo, ki je niso odprli, da bi jo dejansko prebrali.

Twitter pravi, da je motivacija za projektom “pomagati spodbujati objektivno razpravo.” Naslovi pogosto ne povedo celotne zgodbe in so lahko celo zavajajoči. Spodbujanje ljudi, da vsaj preberejo članek, ki ga delijo, se zdi pameten način za spodbujanje medijske pismenosti in zaustavitev nekaterih reakcij, zaradi katerih lahko napačne informacije postanejo nevarne.

Podjetje je delilo nekaj rezultatov prvega preizkusa funkcije, ki je bil omejen na uporabnike Twitterja v Androidu. Raziskava veli, da so po pozivu uporabniki članke odprli 40 odstotkov pogosteje in da se je skupni delež ljudi, ki odpirajo članke pred ponovnim tvitanjem, povečal za 33 odstotkov. Družba je dejala tudi, da “nekateri” (statistično nesmiselna fraza!) po branju članka niso ponovno objavili.