TRIJE EKELTRIČNI MOTORJI, DVE ZVERINI, EN UŽITEK

Audi je ljubitelje športnih jeklenih konjičkov presenetil z novima modeloma e-tron S in e-tron S Sportback, ki prinašata dinamiko v novi dimenziji. S tem v S prestavi zagotavljata zagotovitev popolne moči 370 kW in 973 Nm navora v osmih sekundah. Standardni sprint do 100km/h traja le 4,5 sekunde, pospeševanje pa se konča pri 210 km/h.

Novi modeli S imajo dva električna motorja na zadnji osi in enega na sprednji osi, zaradi česar so prvi avtomobili na svetu, ki imajo tri električne motorje. Njihova postavitev pogona temelji na principu modularne konstrukcije, saj je na sprednji osi zdaj nameščena prilagojena zasnova močnejšega elektromotorja, ki poganja zadnjo os v Audiju e-tron 55. Sprednji elektromotor e-tron 55 deluje skupaj s strukturno enakim kolegom in posameznimi spremembami zadaj. Visokonapetostna baterija ima bruto energetsko zmogljivost 95 kWh, od tega je 91 odstotkov, kar znaša 86 kWh, uporabne. Z enim polnjenjem akumulatorja Audi e-tron S in Audi e-tron S Sportback dosežeta doseg do 364 km oziroma 370 km  v ciklu WLTP. Da bi izboljšali učinkovitost, sta vključena le zadnja električna motorja, če Audi e-tron S in e-tron S Sportback delujeta v običajnem načinu vožnje. Sprednji elektromotor se aktivira le, ko voznik želi večjo zmogljivost ali preden oprijem popusti.

Notranjost Audi e-tron S in Audi e-tron S Sportback je zasnovana v temnih barvah, električno nastavljivi športni sedeži pa so na voljo serijsko. Oblazinjenje sedežev iz usnja ali alkantare in ročica menjalnika imajo vtisnjeno črko S v rombu, med tem ko so okrasne letve izdelane iz brušenega aluminija in so na voljo v dveh različicah, tudi v ogljiku. Audi e-tron S in Audi e-tron S Sportback sta opremljena tudi z digitalnim sistemom na dotik MMI z dvema velikima osrednjima prikazovalnikoma. Na tretjem zaslonu, navideznem kokpitu Audi, lahko voznik izbere poseben zaslon e-tron, ki električni pogon premakne na sredino. Izbirni zaslon na vrhu dopolnjuje te zaslone. Za številnimi funkcijami se skriva modularna zbirka orodij za informacijsko in zabavno tehnologijo tretje generacije (MIB 3), ki vse naloge izpolnjuje z veliko procesorsko močjo. Sodeluje s komunikacijsko omarico, ki avto povezuje z okoljem in pametnimi telefoni potnikov.

Oba modela S z električnim pogonom bosta na evropskih tržiščih predstavljena jeseni 2020. V Nemčiji se osnovna cena za Audi e-tron S začne pri 91.435,29 EUR, za e-tron S Sportback pa pri 93.628,58 EUR.

Več informacij o novih modelih lahko najdete tudi na spletnem mestu audi.si.