TRI DESETLETJA ODKRIVANJA ŠE HITREJŠEGA, BOLJŠEGA

PEUGEOT je že več kot 210 let korak pred svojim časom, saj spodbuja inovacije, vnaprej predvideva spremembe in utira pot novim rešitvam za mobilnost. Avtomobilski šport je za znamko PEUGEOT ultimativni tehnološki poligon, ki ga lahko izkorišča za preizkušanje svojih inovativnih zmogljivosti. Slednje znova dokazuje PEUGEOT 9X8, najnovejši dirkalnik Hypercar znamke, ki je bil javnosti predstavljen na začetku letošnjega leta in bo v kratkem nastopil na vzdržljivostnih dirkah in na dirki 24 ur Le Mansa. Pred tridesetimi leti, se pravi leta 1991, je bil dirkalnik PEUGEOT 905 tisti, ki je proslavil pionirski duh in vrednote znamke, kot so odličnost, hitrost in emocije, s katerimi je znamka prebrodila vse revolucije v zadnjih dveh stoletjih: industrijsko, tehnološko, politično, družbeno, digitalno in zdaj še okoljsko. Vse to tvori DNK znamke PEUGEOT.

  

Velika PEUGEOTOVA pustolovščina na Le Mansu in vzdržljivostnih dirkah se je začela na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Takrat se je PEUGEOT kot uradna tekmovalna ekipa znova vrnil na dirkališče Sarthe. Znamka je na svetovnem prvenstvu športnih dirkalnikov (WSC ali World Sportscar Championship, ki je bil znan tudi pod imenom vzdržljivostno prvenstvo športnih dirkalnikov, nastopila s PEUGEOTOM 905 in se udeleževala tudi dirk 24 ur Le Mansa.

Vzdržljivostne dirke z dirkalnikom PEUGEOT 905

S PEUGEOTOM 905 znamka jasno naznanja svoj cilj, to je zmaga na legendarni preizkušnji 24 ur Le Mansa. Razvojni program dirkalnika “PEUGEOT Sport Prototype” je bil lansiran decembra 1988. Dirkalnik je bil prvič predstavljen februarja 1990 in je s svojo estetiko sprva požel pravo začudenje: bil je inovativen, vizualno povsem izčiščen in njegov prednji del je bil podoben takratnim modelom znamke. Zgrajen je bil na podvozju iz ogljikovih vlaken, ki je bilo zasnovano v sodelovanju z znamko Dassault. Poganjal ga je 3,5 -litrski motor V10 s 650 konjskimi močmi, kar je skoraj enakovredno standardom Formule 1. Od leta 1990 do 1993 je nizal en uspeh za drugim. Z dirkalnikom 905 se je PEUGEOT začel udeleževati vzdržljivostnih dirk in tekmovati proti uveljavljenim proizvajalcem, kot sta Porsche in Jaguar in proti neomajnim izzivalcem, kot sta Toyota in Mazda. 1992 je bilo za znamko PEUGEOT prelomno leto, saj je dosegla dva cilja: naziv svetovnega prvaka med konstruktorji in zmago na dirki 24 ur Le Mansa. Za dirko 24 ur Le Mansa je Peugeot vnesel v svoj dirkalnik nekaj pomembnih sprememb: prednji spojler so odstranili, zadnji spojler so premestili in lopute na prednjih blatnikih so ukinili. Z izvrstnimi rezultati tekom celotne sezone 1992 (2. mesto v Monzi, 1. in 3. mesto na Le Mansu, 1. in 2. mesto v Doningtonu, 1. in 3. mesto v Suzuki, 1., 2. in 5. mesto v Magny-Coursu) si je posadka PEUGEOT priborila naziv svetovnega prvaka med konstruktorji 1992. Cilj je bil dosežen. Leta 1993 je znamka PEUGEOT z vsemi svojimi tremi udeleženimi dirkalniki PEUGEOT 905 zavzela prve tri stopničke zmagovalnega odra dirke 24 ur Le Mansa. To je največje priznanje, ki ga lahko doseže neko podjetje in njegova ekipa. PEUGEOT je s svojo odlično tehnologijo dosegel vrhunec in znamka se je po tem zgodovinskem rezultatu odločila, da se bo umaknila iz tekmovanj.

2021: Inovacije in tehnični izzivi za PEUGEOTA 9X8

Po dirkalnikih PEUGEOT 905, katerim so v letih 2007-2011 sledili še dirkalniki 908, je PEUGEOT naznanil svoj mogočni povratek na vzdržljivostne dirke s PEUGEOTOM 9X8. Slednji bo šel po stopinjah svojih slavnih in zmagovalnih predhodnikov v vzdržljivostnih dirkah in nadaljeval tradicijo znamke PEUGEOT, ki razvija zmogljive in nemudoma prepoznavne tekmovalne dirkalnike. Z dirkalnikom PEUGEOT 9X8 je znamka PEUGEOT združila športni duh, tehnološko strokovnost, učinkovitost in stilsko odličnost. Enako kot PEUGEOT 905 pred tridesetimi leti, je tudi PEUGEOT 9X8 povzel sodobne estetske zapovedi znamke: to je prekinjeno, uglajeno in elegantno vozilo, ki vzbudi emocije in pooseblja hitrost. Na njem nemudoma opazimo prednje in zadnje luči v obliki treh značilnih sledi levjih krempljev. Boki so izčiščeni in strukturirani. Zunanji ogledali sta integrirani v šasijo, za katero se zdi, da nima nobenega zračnega upora. Na zadnjem delu se nahaja širok usmernik zraka, ki ga obdajajo elegantno izklesani elementi, v katerih se nahajata optična bloka, in napis, ki poudarja najbolj presenetljivo inovativno lastnost dirkalnika 9X8: vozilo nima zadnjega spojlerja! Na njem piše «We did not want a rear wing.» (Nismo hoteli zadnjega spojlerja.) Inženirje oddelka PEUGEOT SPORT in oblikovalce znamke PEUGEOT je navdihnil novi pravilnik Hypercar, se pravi najnovejše kraljevske discipline vzdržljivostnih dirk. Medtem ko so se drugi odločili, da bodo nove predpise upoštevali bolj konzervativno, so se ekipe PEUGEOT raje odločile za tveganje in prelomne rezultate. Za motor so izbrali hibridno tehnologijo in združili bencinski motor V6 Biturbo s 500 kW (680 KM), ki poganja zadnji kolesi in motor/električni generator z močjo 200 kW (270 KM), ki poganja prednji kolesi. Pravilnik določa jasne omejitve delovanja sistema, ki hibridnim avtomobilom omogoča vožnjo s štirikolesnim pogonom: v njem je opredeljena mejna vrednost za prenos energije na prednji kolesi in določa, da skupna povprečna izhodna moč pogonskega sklopa ne sme presegati 550 kW (750 KM). Hibridna tehnologija je torej obetavna, saj odpira možnosti za koriščenje štirikolesnega pogona, hkrati pa predstavlja tudi velik tehnični izziv z vidika kompleksnosti upravljanja pogonskega sklopa. In ravno to področje zanima znamko PEUGEOT, saj se zavzema za pospešeno elektrifikacijo svojega izbora vozila in želi pospešiti tehnični razvoj ter pridobiti izjemne izkušnje v avtomobilskem športu. Program 9X8 bo nenazadnje koristil prihodnjim elektrificiranim modelom znamke PEUGEOT.