TRENUTEK, KO SE VSE POSTAVI NA SVOJE MESTO

Ameriški kajakaš Dane Jackson je razkril zgodbo o svojem dih jemajočem 40-metrskim spustu po slapu Salto del Maule v Čilu, potem ko je njegov spust čez rob postal drugi najvišji v zgodovini. Aktualni svetovni prvak v kanuju je v otroštvu z družino potoval po ZDA z avtodomom, pri čemer ga je mati šolala kar sama, z očetom Ericom Jacksonom, olimpijskim veslačem in ustanoviteljem podjetja Jackson Kayaks pa je lovil kajakaška tekmovanja po celotni državi. 26-letnik, ki je do zdaj obdelal šest slapov, ki so visoki najmanj 30 metrov, je zadnje desetletje preživel v iskanju novih krajev, kjer bi lahko vozil kajak prostega sloga, pa tudi prevladoval na tekmovalni sceni, od kar je leta 2011 osvojil Whitewater Grand Prix.

Koliko raizskav je bilo potrebnih, da ste odkrili pravi slap in zakaj je ravno ta tako poseben?

Kadarkoli se vam prikaže slap, ki še ni bil premagan, ali naletite na fotografijo, se v vas vedno sproži nekaj, zaradi česar si morate odgovoriti na vprašanje Ali je možno? Že prej so mi kazali spuste s slapu, a ko sem pred štirimi leti videl Salto del Maule, joj, res me je obsedel, kot še nobeden prej. Nenehno sem gledal fotografije in videoposnetke, ko sem se odločal. Videti je tako popolno in lokacija je dih jemajoča, vendar je bilo na globini veliko vprašanj, kar me je v glavnem ustavilo, da bi si ga ogledal. Ko sem januarja dobil sporočilo z dobrim posnetkom, sem vedel, da je čas, da ga vidim sam in se odločim.

Kako se psihično pripravite na nekaj tako strašljivega, kot je spust s slapu?

Najpomembnejša stvar je poskrbeti, da pokrijem vse aspekte, od same proge, do tega, kaj bi lahko šlo narobe in kje bi bilo treba zagotoviti varnost, nato pa se pogovoriti o tem, ali imam 100-odstotno zaupanje vase in v spust. Če vse to pokrijem in se na progi počutim 100-odstotno in se pripravim na to, kar se lahko zgodi in to sprejmem, je mogoče, da se prepričam, da to počnem iz pravih razlogov. Pri Maule je bila linija videti neverjetno, varnost je bila na mestu, šlo pa je tudi za moj sanjski spust, zato sem vedel, da je to vse, kar si želim početi.

Ali lahko opišete občutek na robu, tik pred padcem?

Težko je opisati, saj se vse skupaj zgodi tako hitro, vendar je bolj kot vse to trenutek, ko se mi vse nekako postavi na svoje mesto. Tu je čas, da vidimo, če previs deluje, kot ste si zamislili in če bomo pravilno odreagirali, drugače. Tu je tudi izjemen občutek, ko priplujete čez slepo obzorje in nato zrete v zver, saj vas večina slapov poškropi z vodo, zaradi česar je vidljivost do roba slapu slabša. Tega trenutka se najbolj spominjaš in Maule je bil najboljši, kar sem jih kdaj doživel.

Ali je šlo vse po načrtu ali je šlo kaj narobe?

Na koncu se je vse od previsa, do mojega spusta in pristanka na dnu izšlo tako, kot sem si lahko le predstavljal. Na žalost se mi je, ko sem pristal, čoln poškodoval, zato se je napolnil z vodo. Čeprav sem ob skoku ostal v njem, sem na koncu izstopil, zaradi česar spust ni bil popoln, saj se nisem mogel preprosto spustiti do mirnejše vode. Kakorkoli, s padcem s takšno silo in s takšne višine je to zame vseeno zmaga. Čeprav bi stvari lahko šle nekoliko bolje, bi se pri slapovih takšne višine stvari lahko razpletle tudi veliko slabše, zato sem navdušen nad tem, kako se je končalo.

Je to kajakaško doživetje z največ adrenalina, kar ste jih kdaj doživeli?

Vsekakor je bila to ena izmed mojih najbolj norih izkušenj. Ne bi nujno rekel, da gre za drugo raven adrenalina, saj sem se moral še vedno osredotočiti na tisto, kar sem počel. Prav tako nisem vedel višine, saj sem želel počakati, da se je spust začel. Želel sem počakati do samega konca, ker sem s pogledom ugotavljal, da je videti podobno visok kot slapovi, ki sem jih že premagal. Vse me je resnično gnalo v pravilno izvedbo spusta, kar mi je omogočilo, da naredim točno tisto, kar moram. Če bi ga prej izmeril in ugotovil, da gre za moj najvišji padec do sedaj, bi bil morda bolj nervozen ali bi se celo obotavljal. Še vedno bi imel odličen spust, a morda ne bi imel enakega zaupanja.

Si kdaj želite poskusiti premagati svetovni rekord Tylerja Bradta na slapu Palouse Falls, ki šteje 60 metrov?

Temu ne bi rekel lovljenje rekorda, čeprav sem prepričan, da ta nekje obstaja. Težko bo najti spust tako popoln, kot je Palouse. Če ga najdem in se pokaže priložnost, bom morda preveril situacijo, vendar nisem na lovu za rekordom, saj imam v življenju veliko drugih stvari, ki jih želim početi.

Katere nove kajaške kraje si želite ogledati do konca tega leta?

Pravkar sem se pripravil na dvomesečno potovanje po Indoneziji, kjer jaz in nekaj prijateljev načrtujemo preizkusiti nekaj spustov in si ogledati nekaj slapov. Razen Indonezije nisem zelo dober v načrtovanju vnaprej. Moj cilj za letošnje leto je poskusiti presekati svojo običajno rutino, preveriti nove kraje in najti prve spuste.

Kako ponosni ste, da ste v svojih športih premagali težave s sluhom?

Ne bi rekel, da je treba premagati veliko, saj ni veliko zvokov, ki jih ne bi mogel ali bi jih moral ujeti. Poleg tega, da ne bi mogli slišati, kakšen je načrt za naslednji dan, ni veliko pomanjkljivosti. Če sploh, je to prednost, saj lahko berem z ustnic, kar pomeni, da lahko razumem, kaj nekdo govori čez reko, ko opisuje, kaj se dogaja ali kakšen je načrt.