TRAJNOSTNOST NA VRHU INOVACIJ

Športniki po vsem svetu menijo, da so podnebne spremembe ovira za razvoj športa. Nike Forward, najpomembnejša oblačilna inovacija podjetja od Dri-Fita, se na to skrb odzove s spremembo razmišljanja o flisu. Nike Forward, ki se odmika od tradicionalnih pletenin in tkalnih procesov, revolucionira ustvarjanje oblačil s spreminjanjem strojev za luknjanje z iglo z namenom izdelave vrhunskih, trajnostno usmerjenih izdelkov.

  

»Nike Forward se zdi drugačen, ker je drugačen. Ne gre za tradicionalno pletenino ali tkanino, temveč za popolnoma nov material, ki drastično zmanjša svoj ogljični odtis,« pravi Carmen Zolman, podpredsednica oddelka za oblikovanje oblačil pri podjetju NIKE, Inc.

Več kot pet let raziskav je bilo vloženih v razvoj Nike Forward. Inovacija, ki prehaja iz pletenin ali tkanin, poenostavlja postopek izdelave materiala z zmanjšanjem korakov. Namesto da bi sledil večstopenjskemu (predenje preje, pletenje, krojenje, šivanje in več) ustvarjalnemu ciklu, Nike Forward z iglanjem pretvori vlakna neposredno v tekstil. Manj korakov pomeni manjšo porabo energije, kar prispeva k povprečno 75-odstotnemu zmanjšanju ogljičnega odtisa za ta material prve generacije v primerjavi s tradicionalnim pletenim flisom. Material Nike Forward ima tudi manjšo gostoto kot tradicionalni pleteni flis, kar je ključnega pomena za doseganje 75-odstotnega zmanjšanja emisij ogljika, končni izdelek pa je sestavljen iz 70-odstotnega deleža recikliranih materialov glede na težo. Nike Forward je sicer debitiral v priljubljeni silhueti, sivem puloverju s kapuco. V skladu s svojim trajnostnim etosom se pulover s kapuco odpoveduje okrasjem in barvam ter daje prednost neobdelanim žepom in ničelni porabi vode.

»Platforme, ki spreminjajo igro, kot je Nike Forward, pospešujejo kulturo inovacij pri Nikeju in pomagajo zaščititi planet ter prihodnost športa,« pravi Janett Nichol, podpredsednica za inovacije v oblačilih, NIKE, Inc.

Nike Forward je najnovejši napredek v več kot 30 letih trajnostno usmerjenih inovacij, ki se pridružuje Nike Air, Flyknit, Flyleather, Space Hippie in Next Nature. Platforma je namensko izdelana in ustvarjena za krožnost nove generacije – prva različica izdelkov Nike Forward je izdelana brez zadrg, zatičev ali dodatnih obrob, kar olajša recikliranje oblačil. Na splošno je Nike Forward ključ za odpiranje Pandorine skrinjice prihodnjih inovacij.

»Kot del naše zaveze, da služimo športnikom s ponudbo bolj trajnostnih možnosti in doseganjem naših drznih, znanstveno utemeljenih ciljev vpliva, uvajamo materialno inovacijo, ki jo je mogoče prilagoditi različnim življenjskim slogom in namenom uspešnosti,« pravi Seana Hannah, podpredsednica za trajnostne inovacije, Nike, Inc.

Nike Forward je mogoče izdelati iz različnih plasti, vključno z industrijskimi in potrošniškimi odpadki, in jih je mogoče natančno prilagoditi potrebam športnika. Je dokaz drzne domišljije in praktičnega eksperimentiranja z najnaprednejšo lastniško športno znanostjo, digitalnimi orodji in proizvodnimi tehnikami. Nike Forward ne rešuje le težav športnikov, temveč nadaljuje Nikejevo zapuščino postavljanja novih estetskih in zmogljivostnih standardov za šport.

»Verjamemo, da ima ta platforma potencial za ponastavitev našega razmišljanja o materialih in oblačilih. To je največja inovacija na področju oblačil Nike od Dri-Fita pred 30 leti in ima ogromen potencial za preoblikovanje industrije na način, kot sta Air in Flyknit naredila za obutev Nike,« pravi Aaron Heiser, podpredsednik Global Apparel Product Merchandising, NIKE, Inc.