TOM CRUISE JE NAZAJ!

Težko pričakovano nadaljevanje ene velikih uspešnic pred 36 leti je svoje premierne projekcije po svetu že doživelo – pričelo se je v San Diegu, nadaljevalo v Mehiki, na filmskem festivalu v Cannesu in nazadnje v Londonu – zdaj pa je čas za premiere tudi pri nas.

  

Že jutri, v sredo 25. maja, se bo v večjih kinocentrih – ljubljanskem Koloseju, v Mariboxu, ki praznujejo svojo peto obletnico ter vseh centrih Cineplexx premierno predvajala akcijska drama s Tomom Cruiseom v glavni vlogi. Prav hollywoodska uspešnica Top Gun: Maverick pa bo tudi otvorila novi mulitpleks v Ljubljani, in sicer Cineplexx Ljubljana Rudnik, ki se nahaja v nakupovalnem središču Supernova, film pa si bomo lahko ogledali v tehnologiji Dolby Atmos.

Zaradi pandemije, ki je zadnji dve leti močno posegla tudi v predvajanje filmov v kinematografih, ta teden na velika platna končno prihaja eno najbolj pričakovanih nadaljevanj filmske uspešnice, v kateri je pred 36 leti v glavni vlogi blestel Tom Cruise kot pilot Maverick, z naslovom Top Gun: Maverick. Stotnik Maverick se po 30 letih uspešnega službovanja kot pilot vrača na elitno vojaško letalsko šolo. Na režiserski stolček drugega dela je sedel Joseph Kosinski, scenarij so napisali Ehren Kruger, Eric Warren Singer in Christopher McQuarrie, producenti pa so Jerry Bruckheimer, Tom Cruise, Christopher McQuarrie in David Ellison. Poleg Toma Cruisa v drugem delu zaigrajo še Jennifer Connelly, Ed Harris, Jon Hamm, Miles Teller, Glen Powell, Lewis Pullman in Val Kilmer.

O ZGODBI:

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) tam, kjer je njegovo mesto, kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa (Miles Teller) po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick spopasti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

ZA FILM ZAPELI LADY GAGA IN ONE REPUBLIC

Večkrat prestavljeno in težko pričakovano nadaljevanje velike filmske uspešnice bosta zaznamovali kar dve skladbi. Lady Gaga je za akcijsko dramo napisala in zapela skladbo z naslovom »Hold My Hand«, svojo skladbo z naslovom »I Ain’t Worried« pa je zapela tudi ameriška skupina OneRepublic.

ZANIMIVOSTI:

 • Prvi del filma Top Gun (1986) je režiral Tony Scott, ki je leta 2010 dobil ponudbo tudi za drugi del. »Ta svet me navdušuje, ker je tako drugačen od prvotnega. Vendar ne želim narediti remaka ali odkriti česa novega, želim si narediti nov film,« je povedal. Leta 2012 je Scott naredil samomor. Junija 2017 so potrdili, da bo film režiral Joseph Kosinski.
 • V nadaljevanje akcijske uspešnice se ne bo vrnila igralka Kelly McGillis, ki je zaigrala Cruisovo inštruktorico in simpatijo Charlie. McGillisova je v intervjuju za Entertainment Tonight potrdila, da vabila za igro v nadaljevanju ni prejela, na vprašanje, zakaj je niso povabili, pa je dejala, da je »zelo verjeten razlog ta, da je stara, debela ter videti primerna svojim letom« (op. a., igralka je stara 64 let). Je pa bila vesela za igralsko kolegico Jennifer Connelly, da je vlogo dobila ona.
 • V nadaljevanje se ne bosta vrnila niti Tom Skerritt (Viper) in James Tolkan (Stinger).
 • Sprva bi film moral priti v kina junija 2020, pa se je zaradi pandemije COVID-19 štart prestavil na decembra isto leto, kasneje na julij 2021 in še novembra 2021.
 • IGRALSKA ZASEDBA: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Charles Parnell, Bashir Salahuddin, Monica Barbaro, Jay Ellis, Danny Ramirez, Greg Tarzan Davis, Ed Harris in Val Kilmer
 • REŽIJA: Joseph Kosinski
 • SCENARIJ: Ehren Kruger, Eric Warren Singer in Christopher McQuarrie
 • ZGODBA: Peter Craig in Justin Marks
 • LIKI: Jim Cash in Jack Epps, Jr.
 • PRODUCENTI: Jerry Bruckheimer, Tom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison
 • IZVRŠNI PRODUCENTI: Tommy Harper, Dana Goldberg, Don Granger, Chad Oman, Mike Stenson
 • ŽANR: akcijska drama