TEMELJ ŽENSKEGA FREERIDE KOLESARJENJA

Hannah Bergemann s svojim delom tlakuje pot naslednji generaciji freeriding deklet v svetu gorskega kolesarjenja. Kot pomemben del otvoritvenega dogodka Red Bull Formation leta 2019, se 24-letna Američanka zdaj vrača na že drugo izdajo, družbo pri tem pa ji bodo delale še Casey Brown, Vaea Verbeeck, Vinny Armstrong in številna druga dekleta. Pred dogodkom je Bergemannova spregovorila o svojih ambicijah za letošnje in prihodnje leto.

Zakaj so dogodki, kot je Red Bull Formation, tako pomembni?

Takšni dogodki so zelo pomembni za napredek ženskega gorskega kolesarjenja. Je prvi te vrste, saj v resnici še ni bilo nobenega dogodka, namenjenega ženskam. Z Red Bull Rampage je primerljiv po tem, da poteka na podobnem prizorišču s podobnimi cilji v enakem stilu gorskega kolesarjenja, vendar ni tako konkurenčen kot Rampage, ampak bolj temelji na sodelovanju. Vse temovale se združimo, da delamo na tem, kar gradimo in kako vozimo in se resnično osredotočimo na ta vidik športa. Dogodek je izjemno pomemben za potiskanje ženskega freeride kolesarstva v novo smer, saj nadobudnežem ponuja nekaj, na kar se lahko ozrejo in se navdušijo.

Zakaj je tako pomembno, da se osredotočimo na navdihovanje naslednje generacije kolesarjev?

Zelo lepo je bilo videti vse pozitivne povratne informacije, ki smo jih dobili na dogodku leta 2019. Vsi moji moški prijatelji so že dolgo navdušeni nad freerideom, saj so odraščali ob gledanju Rampagea, vendar takšnega dogodka za ženske do sedaj, kot sem rekla, še ni bilo. Podpora naslednji generaciji je eden od mojih največjih ciljev. Priložnost, da imam sponzorje in to platformo bi rada uporabila za prenos tega, kar sem se naučila, na naslednjo generacijo. Dekleta, s katerimi sodelujem, napredujejo noro hitro in so zelo navdušena ter dokazujejo, da bodo bodoče kolesarke super hitro poganjale pedale. Mislim, da bo v prihodnosti veliko žensk, ki imajo nabor spretnosti, da sodelujejo na teh freeride dogodkih.

Zakaj so naložbe na tej ravni tako pomembne?

Koristijo vsem; več blagovnih znamk bo želelo vlagati v ženski freeride, več žensk bo želelo sodelovati v tem športu in več dobička bodo podjetja pridelala. Toda podjetja morajo pokazati podporo, da se krog začne in začeti graditi platformo, podobno kot je Red Bull začel delati s Formation. Zdi se mi, da je slednje tekmovanje že imelo precej velik vpliv. Opažam, da je veliko več deklet navdušenih nad freerideom, čedalje več medijev pa se ukvarja z ženskim kolesarjenjem. Imam srečo, da sodelujem s podjetjem Transition Bikes v Oregonu. Lani so me k sebi vzeli v tej res kul vlogi, v kateri sem hkkrati zaposlena in športnica, kar je precej edinstveno, ker imam na voljo prilagodljivost in podporo športnikovega urnika, ponujeni pa so mi tudi viri, ki propadajo zaposlenemu pri kolesarskem podjetju. Imam pomemben glas pri odločitvah, ki jih sprejme podjetje in to je super.

Kakšen je vaš načrt za Red Bull Formation 2021?

Letos sodeluje več kolesark, imamo pa tudi celotno medijsko ekipo, ki jo vodijo ženske, kar je zelo kul. V mojih načrtih gre za enake cilje kot v prvem letu – zgraditi progo, ki bo predstavljala izziv in upati, da bodo z menoj pri postavljanju in vožnji z veseljem sodelovala tudi druga dekleta.

Na katere kolesarke bi morali biti pozorni letos?

Prvo leto sem se veselila vožnje s Casey Brown, vendar je bila poškodovana, zato se še posebej veselim letošnje vožnje z njo. Lani sem se zelo zabavala v sodelovanju z vsemi dekleti, ki so prišle, toda letos se vrača tudi Vaea Verbeeck in navdušena sem, da bom lahko sodelovala tudi z njo. Tu je še Tahnée Seagrave, s katero sem rada sodelovala pri drugih projektih, vendar se letos ni mogla vrniti, ker so bile britanske omejitve za potovanja prestroge. Navdušena sem tudi nad sodelovanjem s kopico novih deklet.

Kaj je naslednje?

Veliko treniram in lepo je videti, kako se dekleta navdihujejo z dogodkov, kot je Red Bull Formation. Imam nekaj načrtov, preko katerih upam, da bom priredila več dogodkov v istem slogu. Želim si organizirati tudi ženske dogodke, preko katerih bi še več dekletom ponudila možnost profesionalnega ukvarjanja s kolesarjenjem.