TALENT NI DOVOLJ, POTREBNO JE TRDO DELO

Antonio Lujak je hrvaški igralec in producent, ki je svojo kariero začel kot profesionalni teniški igralec, pri sedemnajstih letih pa je bil prvič opažen kot model. Leto pozneje je Lujak prejel prestižno nagrado »Mr. Hrvaška«, ta pa je sprožila zavidanja vredno kariero, ki je Antonia od manekenstva preko sveta igralstva popeljala v producentske vode. V svoji karieri je tako delal s številnimi velikani v svetu mode, moči pa je združil tudi s številnimi znanimi igralci in režiserji, med drugim z Danielom Craigom in Johnom Realom. Izkušnje, ki jih je skozi leta nabral, so ga privedle do ustvarjanja lastnega filma, s katerim ima velike načrte, sam pa pravi, da se bo celotne zadeve lotil po pravilih stare šole. Kaj mislimo s tem, pa lahko preberete v zanimivem pogovoru.

DAVID: Svojo kariero ste začeli kot profesionalni teniški igralec. Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za manekenstvo?

Antonio Lujak: Šport je zame osebno bil motivacija v najstniških letih, tenis pa sem svoj čas oboževal zaradi svojega idola Gorana Ivaniševića. Zaradi bivanja v čudovitem malem mestu Dubrovnik sem nato želel doživeti življenje zunaj cone udobja in početi nekaj, kar bo povezovalo mene in svet! Manekenstvo je bilo nekaj, kar mi je spremenilo življenje in mi ponudilo večje perspektive.

DAVID: Na začetku kariere ste osvojili naziv »Mr. Croatia (Mr. Hrvaška)«. Je to pripomoglo k vaši nadaljnji karieri, tako manekenski kot igralski? 

Antonio Lujak: Naziv Mr.Croatia je bil pravzaprav eden izmed dejanskih začetkov moje kariere, saj sem zelo kmalu izkusil, kako poteka zabavna industrija, ki mi je bila všeč, zaradi česar sem si jo vedno bolj želel in se vanjo vse bolj vključeval, drugo je zgodovina. Zelo kmalu sem se preselil v Ljubljano, za tem v Milano, kasneje pa sem živel v Hamburgu in številnih drugih mestih, preden sem se preselil v Ameriko, v Los Angeles, kjer sem začel z nadgradnjo svoje igralske in producentske kariere.

DAVID: Sodelovali ste z nekaterimi največjimi imeni modne industrije, od Versaceja in Roberta Cavallija do Hugo Bossa … Kakšen vpliv je to imelo na vas? Ste se kaj naučili, mar znanje in poznanstva uporabljajte še danes? 

Antonio Lujak: Seveda so bila vsa moja poznanstva in povezave zgrajene iz manekenske kariere in vse te znamke, s katerimi sem delal, so mi pomagale pri osebni rasti, vendar je konec koncev vse odvisno od vas ter od tega, kako boste šli na svojo pot in kako se boste spopadali in vplivali na vse priložnosti v svoji karieri.

DAVID: Daniela Craiga ste spoznali, ko ste igrali v Heinekenovem The Chase, sodelovali pa ste tudi z DiCapriom. Kako ste uživali v delu s tako neverjetnimi igralci, polnimi izkušenj? Gotovo so polni znanja in trikov … 

Antonio Lujak: Vse znane osebnosti, s katerimi sem delal, imajo drugačno osebnost, vsi so profesionalci, do katerih prideš in večinoma časa opazuješ, kako se obnašajo do dela, ekipe. Več teh stvari bom ohranil zase, ker nikoli ne veš, če bom v bližnji prihodnosti delal z njimi, vendar sem vedno pozitivnega mnenja in občudujem delo z velikimi imeni, kot so Daniel Craig, Leonardo Di Caprio, Eva Longoria, Erik Roberts …!

DAVID: Pomagali ste pri koprodukciji (pa tudi nastopali ste v njej) Netflixove serije Feel the Dead. Kako ste dobili to priložnost, kakšna je bila celotna izkušnja? 

Antonio Lujak: Feel the Death je bil moj prvi večji projekt, v katerem sem sodeloval pri produkciji in ta izkušnja mi je prinesla veliko znanja, ki me je pozneje pripeljalo do lastnega projekta Nexus Dream, zelo razburljive zgodbe, ki je dejansko znanstvenofantastični akcijski triler! Platforme, kot so Netflix, Hulu ali Amazon so odlične, toda s svojim filmom želim najprej opraviti staro šolo ter se odpraviti na festivale, nato pa projekt prodati medijski mreži.

DAVID: Vaš igralski talent je bil hitro prepoznan, podobno kot manekenski. Ste naravni talent ali samo tip osebe, ki se hitro uči? 

Antonio Lujak: Talent je nekaj, s čimer se rodiš, vendar te goli talent ne oblikuje v končni izdelek, saj se vsak dan učimo, v življenju pa se je, kot vemo, treba veliko naučiti. Kljub talentu moraš ves čas imeti željo, da se izboljšaš in delaš na sebi, da postaneš boljši. Vedel sem, da talent ne bo dovolj, zato vsak dan trdo delam, da sem tukaj, kjer sem.

DAVID: Zdi se, da se dobro ujamete in sodelujete z Johnom Realom. Obstajajo kakšni načrti dela z nagrajenim režiserjem za prihodnost?

Antonio Lujak: John Real in jaz sodelujeva pri številnih projektih in moram reči, da obožujem njegovo delo ter cenim njegov talent. Veselim se ponovnega dela v bližnji prihodnosti! Trenutno sem zakopan v produkcijo svojega filma in se osredotočam na to, vendar nestrpno pričakujem tudi novo leto in nove projekte, ki mi bodo prišli na pot.

DAVID: Vojna zvezd je ena izmed, če ne celo največja, filmska franšiza na svetu. Ste čutili pritisk, ker ste poznali njeno zgodovino in pomen? 

Antonio Lujak: Vojna zvezd zahteva eno največjih produkcij na svetu, ki se je začela z Lucasovo produkcijo, sedaj pa obstaja že dolga leta. Zelo sem bil navdušen in vesel, da so enega od filmov snemali v mojem domačem kraju, kar mi je dalo več samozavesti, a vseeno sem bil živčen, ko sem bil na snemanju (smeh). To je bila neverjetna izkušnja, podobno kot Robin Hood, ki so ga prav tako snemali v mojem domačem kraju, sam pa sem bil del tega.

DAVID: Trenutno delate na svojem naslednjem projektu, imenovanem Nexus Dream. Nam lahko zaupate več? 

Antonio Lujak: Nexus Dream. Dva briljantna uma, vsakega od njih preganjajo demoni iz osebne tragedije v preteklosti, se poskušata na novo roditi z odkritjem in formulacijo seruma, ki umirajoče človeške organe spremeni v zdrave. Toda nevarni zapleti enega in temna, zlovešča prisotnost, ki zasenči drugega, grozijo, da bodo uničili ne le njuni življenji, ampak tudi sam namen njunega odkritja za človeštvo.

DAVID: Zdaj živite v ZDA, se pogosto vračate v Dubrovnik? Ali pogrešate dom? Kakšni so vaši načrti za prihodnost, kakšni so vaši cilji?

Antonio Lujak: Vsako leto se vračam v svoj rojstni Dubrovnik in seveda pogrešam svoj dom, ker mislim, da imamo eno najlepših obal na svetu in vedno sem užival v kopanju v čudovitem morju ter v hrani, obožujem namreč tradicionalno hrano ter kulturo in zgodovino. Pogrešam svojo družino in prijatelje iz otroštva, ker tega ne moreš kupiti nikjer na svetu. Imam načrte za prihodnost, ki me peljejo nazaj v domači kraj, na katerih trenutno delam in vem, da bodo zelo uspešni.