SVEŽI DOKAZI, NOVA PRIČANJA

Zgodbe o križarskih vojnah se spominjamo kot zgodbe o verskem fanatizmu in neizrekljivi brutalnosti, o srednjeveških vitezih in džihadskih bojevnikih; gradovih in kraljih; junaštvih, izdajah in žrtvovanjih.

  

V tridelni seriji, ki je premierno prikazana na Viasat History v petek, 1. julija, ob 21.00, britanski zgodovinar in pisatelj, dr. Thomas Asbridge, predstavlja svoja razkritja križarskih vojn.  S svežimi dokazi, pričevanji sodobnikov in poročil iz sedanjosti – tako iz krščanskega kot iz islamskega sveta – Asbridge ponovno preučuje to epsko srednjeveško zgodbo. Na lokacijah na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in Evropi, obišče številne arhive – od jeruzalemske mošeje al Aksa do izoliranega otoškega samostana v Benetkah –, da bi razkril redko videne rokopise in ostaline.

Prva epizoda Križarskih vojn sledi epskemu potovanju prvih križarjev, ko so prehodili 4800 kilometrov od Evrope, da bi od muslimanov ponovno prevzeli mesto Jeruzalem. Prestajali so lakoto, bolezni in krvoločne bitke, da bi dosegli svoj sveti cilj, nato pa so nad svojimi muslimanskimi sovražniki izvedli grozljivo barbarsko nasilje. Daleč od tega, da so bili to nepremagljivi sveti bojevniki iz legende, saj nam dr. Asbridge razkrije, da so križarji na polovici svoje odprave razmišljali o predaji.

Druga epizoda obravnava tretjo križarsko vojno in njene znane osebnosti: Richard Levjesrčni, kralj Anglije, in mogočni muslimanski sultan Saladin, združitelj muslimanov. Dr. Asbridge na podlagi fascinantnih pripovedi sodobnikov in sedanjih zapisov razvije pronicljivo sliko o teh možeh in njunem boju za Sveto deželo ter razkrije, kako je njihov konflikt spravil Saladina in Richarda na kolena, čeprav je na koncu služil za ustvarjanje njunih legend.

Sklepna epizoda razkriva, da izid teh epskih svetih vojn ni bil odločen v Jeruzalemu, ampak v Egiptu. Na podlagi kronik očividcev in najnovejših arheoloških dokazov Asbridge trdi, da je bil strašni suženjski bojevnik iz ruskih step – zdaj pozabljen na Zahodu – tisti, ki je končno zapečatil usodo križarskih vojn.

Nova tridelna serija programa Viasat History, Križarske vojne, ki bo premierno prikazana v petek, 1. julija, ob 21.00, nudi novo interpretacijo, kako sta se dve navječji veri borili v imenu Boga.