SVET ŠE OBSTAJA, A NE TAKŠEN, KOT GA POMNIMO!

Po več kot tridesetih letih v vlogi enega najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) tam, kjer je njegovo mesto. Na svoji novi poti namreč kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa Mmiles Teller) znanega tudi pod vzdevom Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja Nicka Bradshawa, znanega kot Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje. Kakšno? Prepustite se filmu, zgodbi in besedam Mavericka Jona Hamma…

  

Na videz se zdi, da ima vaš lik eno najtežjih nalog – poskusiti upravljati Peteja ‘Mavericka’ Mitchella. Je to pošten opis?

Jon Hamm: V pripovedovanju zgodb mora biti človek, ki vsakogar postavi ali vsaj poskuša postaviti na svoje mesto, kajne? Toda ko je ta oseba, ki jo poskušate postaviti na njihovo mesto, ena najbolj znanih filmskih zvezd na svetu, v vlogi, zaradi katere je pred več kot 30 leti takoj postal ikona, je to zelo velik hrib, ki ga je treba preplezati! Ampak mislim, da je razlog, da sem bil izbran, ali vsaj razlog, zakaj zadeva dobro deluje, ker nisem nek otrok, ki se poskuša primerjati s Tomom Cruisom. Veste, v svoji karieri sem imel svoj delež dobrih in malce slabših vlog. In v filmu bi ta tip – Maverick – na vse načine moral imeti mojo službo, a vesolje ga je pravkar videlo, da stagnira. Obstaja pravi občutek: ‘Kaj se je zgodilo? Zakaj ste se vsemu temu odrekli? Kakšna je vaša škoda?’ In ta dinamika je v resnici tisto, kar film raziskuje.« In potem so tu seveda vse te res kul akrobacije.

Torej, kakšno službo imate, ki bi jo moral imeti Maverick?

Jon Hamm: Sem admiral, zato sem skoraj na vrhu “prehranjevalne verige” v mornarici. In jaz sem šef krila mornariških letalcev, ki opravlja zelo specifično misijo. Klicni znak mojega lika je Cy-clone. Opravil je program usposabljanja Top Gun – sam je zelo odličen letalec. Njegova pot je bila, da začne voditi celotno zadevo. Ima izkušnje in znanje ter vse potrebne pripomočke za to. Prestal je vse, tudi sam, zatoorej lahko ljudem razloži, kaj se dogaja. Vendar ni nobenega dela Mavericka, ki bi ga lahko dobil. Preprosto nima v glavi vsega ‘sledenja ukazov’.

Imeli ste 15 let, ko je izšel originalni Top Gun. Se spomnite, kdaj ste ga prvič videli in kako ste se počutili?

Jon Hamm: Bil sem v St Louisu v Missouriju, kjer sem odraščal. Spomnim se, da sem ga večkrat videl v kinu. Bilo je zelo super. Tako kul. Samo akcijski element, kako odločni so bili vsi. Mislim, Tony Scott, bil je tako neverjeten komercialni direktor. Znal je doseči, da so vsi videti tako, tako dobri. In potem vse usnjene jakne in čelade pa sončna očala in motorji, letalonosilke, letala … Bilo je prav neverjetno. In tudi v novem vilmu smo zadeli veliko teh aspektov, hkrati pa zagotovili naslednje poglavje v zgodbi te osebe. V Maverickovi zgodbi.”

Ali menite, da bodo oboževalci Top Guna zadovoljni s tem filmom?

Jon Hamm: Oh, zagotovo. Ko uporabite besedno zvezo “okus ljubiteljev”, pridete v, no, nevarno območje – to je nekoliko vroča tema. Ampak mislim, da ima novi film že samo zaradi pripovedovanja pravi občutek za vrednote in vložke. Kar se zgodi ne samo z Maverickom, ampak z nekaterimi drugimi liki, ki jih boste prepoznali iz prejšnjega filma… v pripovedovanju je nekaj res velikih nihanj.

Omenjate Tonyja Scotta, njegovi čevlji pa so zelo veliki. Zakaj je bil Joseph Kosinski popolna izbira za režijo tega filma?

Jon Hamm: No, s Tonyjem na žalost nisem nikoli delal, a vsi lahko vidimo neverjetno kakovost njegovega dela. In mislim, da se je Joe zelo modro odločil, da ostane znotraj tega vizualnega besednjaka in barvne palete, ker menim, da je spoznal, da je bil to velik magnet. Na to ljudje pomislijo, ko pomislijo na Top Gun. Pomislijo na tisti sončni zahod nad letalonosilko. Pomislijo na letala, ki letijo v formaciji. Pomislijo na vse stvari, ki tako spominjajo na prvi del zgodbe. Torej, mislim, da je v roke prijel to “knjigo pravil” in jo svobodno uporabljal, čeprav pripovedujemo zelo drugačno zgodbo. Tom Cruise je zdaj na drugačni točki svojega življenja, prav tako Maverick. Oba sta šla naprej. To je ta zanimiv del.”

Verjetno je bila za vas ena od privlačnosti to, da tudi novi film vodi prvotna ekipa Cruisa in Bruckheimerja. Verjetno bi bila to lahko precej zastrašujoča zasedba?

Jon Hamm: Lahko si predstavljam, da bi bilo zastrašujoče, če bi ljudje, ki so ustvarili ta svet, želeli, da bi bil zastrašujoč. Ampak Jerry Bruckheimer ali Tom Cruise ne delujeta na ta način. Oba sta neverjetno prijazna, zaradi njiju se počutiš kot del družine. Omogočata ti, da svoje stvari počnete z lahkoto. Mislim, Tom Cruise je največja filmska zvezda na planetu. Če ni številka ena, je vsaj med prvih pet. Pa vendar ne bi mogel biti bolj ustrežljiv, navdušen ali radodaren. Ta tip preprosto obožuje to, kar počne, in v tem je nekaj opojnega. Ko ga vidiš si misliš: ‘Moj Bog. Če to počne tako dolgo in ima tako rad, potem moram to narediti.’ To sem vzel iz tega, kar je Tom prinesel na mizo iz dneva v dan.

Ali lahko kot igralec razložite, kaj je Tom naredil z likom Mavericka v izvirnem filmu, zaradi česar je postal tako ioničen? Kako mu je to uspelo?

Jon Hamm: Tukaj je stvar: za vsakega Tom Cruise je bilo vedno še 15 drugih fantov, ki naj bi bili naslednji Tom Cruise. In tukaj smo, 34 let za tem in še vedno imamo originalnega Toma Cruisa. Obstaja alkimija, mešanica zvezdniške kakovosti, karizme, lepega videza, odličnega smisla za humor, prepoznavnosti – vse te stvari. In vse skupaj da v nekakšen mešalnik. In če je smoothie, ki pride iz tega mešalnika, prijeten za dovolj ljudi, potem ta oseba postane ena največjih filmskih zvezd na svetu. Ne glede na to, ali gre za Toma Cruisea, Willa Smitha ali Denzela, vsaka generacija ima svojo različico, kajne? Tom je to lahko ohranil v obdobju treh, skoraj štirih desetletij. Mislim, bil je najstnik! All The Right Moves je bil tisti večer na televiziji in gledal sem ga, kako dober je v tem! Obstajajo določeni ljudje, ki to preprosto imajo. Faktor “It”. Nekateri ga imajo, nekateri pa ne. In Tom ga zagotovo ima.

Ali vas ob tem, da se Tom vrača kot Maverick in se ob tem tako zabava, zamika, da bi Dona Draperja zapeljali na še en krog?

Jon Hamm: No, mislim, da je razlika med nečim kot je Maverick in nečim kot je Don Draper v tem, da sem imel – kot vsi v Mad Men – čas med celotno serijo, da sem resnično raziskal te like, medtem ko je imel Tom na voljo le eno uro in pol dolg film za raziskovanje Mavericka. Torej je malo drugače. Gre za to, ali je to: ‘Oh, čakaj, o tej zgodbi je treba še kaj povedati!’ Zame o Donu Draperju ni veliko več zgodbe – to zgodbo smo že povedali. Prepričan sem, da obstajajo drugi ljudje z drugačnimi mnenji o tem, a menim, da je to to. Morda si ljudje želijo videti spin-off Peggy bolj kot spin-off Dona Draperja, vendar je to odvisno od njih. Zelo sem ponosen na dejstvo, da so ljudje tako navdušeni nad serijo, in zaradi tega se počutim dobro, ker se mi zdi, da jim je bilo res všeč, kar smo naredili.

Ali je v scenariju Top Gun: Maverick prizor, ki vas je prepričal?

Jon Hamm: V vlogi mi je bilo še posebej všeč, da je ta ponudila precej razburljivo priložnost delati z nekom, katerega delo občudujem že 35 let. Oseba, katere delovna etika in talent sta nesporna. Kolikokrat se takšna priložnost znajde v vašem nabiralniku? Ampak to ni bil samo Tom. Tu je še Jerry Bruckheimer, čigar delo mi je že leta všeč in je oseba, ki jo poznam že dolgo. Zavzema se za odličnost, ki jo resnično občudujem in jo imam rad, zato sem bil zelo vesel, da so me povabili, da igram v tej ekipi.

Ali je glede na to, kaj se trenutno dogaja v svetu, kaj tolažilnega v tem, da se bo svet Top Gun vrnil v kinematografe? Izvirnik je ena najbolj arhetipskih uspešnic vseh časov. Je njegovo nadaljevanje ravno tisto, kar svet trenutno potrebuje?

Jon Hamm: Vsekakor upam, da je tako. Velik del Top Guna je zame to, da je v njem resničen občutek starega hollywoodskega ‘filma’. Klasično ustvarjanje filmov. In tudi s tem vidikom smo se dosti igrali. Danes je tako malo primerov tovrstnihi filmov, ki ne temeljijo na superjunakih. Tistih pravih ‘hollywoodskih filmov’. In mislim, da je ta zagotovo eden izmed njih. In potem smo poleg tega dodali filmske tehnike, ki jih ljudje dobesedno še nikoli niso videli. Osupljive stvari. Mislim, da se bodo ljudje res dobro odzvali.”

Kaj nam lahko poveste o kaskaderskih podvigih in fotografiranju iz zraka? Kako se bodo ljudje odzvali na to?

Jon Hamm: Iskreno povedano, mislim, da bo ljudem “odpihnilo hlače”. To res mislim. Teh stvari še niste videli. To je kot neka nora stvar posneta z GoPro, ki jo je nekdo objavil na YouTubu, le da to delajo profesionalci, igra pa Tom Cruise. V tem je nekaj res zelo kul.