ŠTEVILNE SKRIVNOSTI URE J12

Jacques Helleu, umetniški vodja znamke Chanel, si je dolga leta želel oblikovati uro zase. Želel si je nekaj brezčasnega, sijajnega, črnega in neuničljivega, kar bi še vedno odražalo razkošnost avre znamke Chanel. Leta 2000 predstavljeno uro je Helleu poimenoval J12, in sicer je ura dobila ime po J12, razredu dirkalnih jaht, ki so sodelovale v pokalu Amerike, znane po svojem elegantnem profilu in hitrosti. Z 200-metrsko vodoodpornostjo, športno zarezanim potopnim ohišjem in elegantno visokotehnološko črno keramično zapestnico in etuijem je J12 takoj zaplavala v središče urarske pozornosti. J12 je bila zmagovita mešanica ženstvenih in moških elementov, takšna, ki je všečna vsem. Kar pa sploh ni nobeno presenečenje, če upoštevate nagnjenost Gabrielle Chanel k mešanju udobnih sproščenih oblačil iz moške garderobe z drobnim ženstvenim dotikom. Ob dvajseti obletnici znamenite ure, ki jo med drugim rad nosim tudi sam, smo tako poklepetali s stvariteljem sodobnega urarstva ustvarjalnim Francozom Arnaudom Chastaingtom, ki nam je zaupal podrobnosti o častitljivi obletnici, posebnih edicijah ter razlikovanju dragocenega urarstva, visoke mode in unikatne izdelave edicij ur, ki jih številni zbirajo iz sezone v sezono, saj postajajo pravi in opazni modni dodatek visoke družbe. Moški in diamanti? Zakaj pa ne, vsekakor! Odkrijte uro Monsieur, želeli si jo boste imeti takoj!
  

J12 letos dopolnjuje 20 let. Lahko rečemo, da vstopa v najboljše leto v svojem življenju?

ARNAUD CHASTAINGT: V letu 2020 urarska linija in ura J12 praznuje 20 let ustvarjanja. S to uro imam zelo poseben odnos. Očarala in navdihnila me je že od prvega dne. Nikoli ni izgubila svoje izrazite smeri in je postala značilna, ena izmed najbolj ikoničnih kreacij znamke Chanel. Ta ura je bila venomer ustreznost popolne svobode in sproščenosti, kar jo je ustvarilo za legendarno. Kot modna diva je zašla v svet ustvarjanja ur. Zdaj je postala moja muza. Poskrbel sem za to, da je praznovala svojo dvajsetletnico v stilu. Zasnoval sem štiri nove različice zanjo z eno preprosto obsedenostjo: »Pretresti ikono!«

J12 Paradoxe je na novo izumljen dvobarvni koncept v urarstvu. Gre za prepletanje črno-belega izvedeno z lahkotnostjo kazalca. Kaj je bil zagon za vstop v to kraljestvo?

ARNAUD CHASTAINGT: Dvojnost črno-belega je eden od zaščitnih znakov znamke Chanel. »Črna ima vse in prav tako tudi bela. Njuna lepota je absolutna. To je popolna harmonija,« bi dejala Gabrielle Chanel. V letu 2000 je na sceno vstopila ura J12 s črno keramično obleko. Tri leta kasneje se je razkrila oblečena v belo keramiko. Polnih dvajset let je bila ura J12 v bistvu črna ali bela. V letu 2020 zlivam obe barvi skupaj v isti kreaciji. Ta skorajda nadrealistični hibridni pristop je ustvaril novo kolekcijo ur J12 PARADOXE. Z vidika urarja je J12 PARADOXE nov zasuk grafičnega dvobarvnega koncepta v urarstvu. V tem primeru je poroka med zlatom in jeklom nadomeščena s kombinacijo črne in bele keramike. Simetrija postane antisimetrija. Najpomembneje skozi ta dvotonski koncept se izrazi tudi podpis, grafični razpoznavni kod, ki ga venomer negujemo pri Chanelu. Prvič je prišel iz črnega ali belega k črnemu na belem. Arhitektura te ure ima tudi edinstveno navpično asimetrijo. Njena estetika je rezultat visokotehnološkega podviga, ki je bil dosežen z rezanjem in spajanjem dveh keramičnih ohišij različnih dimenzij. Sestavljena skupaj tvorita eno samo urarsko ohišje. Všeč mi je, kako je ta ura videti izpod rokava puloverja. Prvotni pogled na silhueto črne oblike, a paradoks se razkrije takoj, ko roko premaknete in se ustvari presenetljiv in prijeten popačen efekt. Ura J12 PARADOXE nikakor ni običajna kreacija. Ta ura ima nekakšno abstraktno kakovost, ki mi je zelo všeč, morda gre za nadrealizem! To ni ura, ki bi sodila na vsako zapestje in lahko vam takoj povem, da bo potrebovala določeno drznost, da se bo tudi snela z roke. Odločil sem se tudi, da izrazim to dualnost v svetu dragocenega urarstva. Ob tej priložnosti se je bela keramika umaknila zaradi bagetnih diamantov, podobno kot ogrlica, ki se postavi postrani ob asimetričnem kroju črne keramične obleke. Ustvari se izjemen paradoks.

Kar zadeva različico J12 X-RAY, pa gre za igro transparentnosti. Koncept črnega in belega združevanja popelje v nove višave. Ta ura poleg izjemnih tehnoloških podvigov izpostavlja tudi, da ni obarvana. To je tudi prvič na svetu pri izdelavi ur, saj so vsi elementi povezljivosti na zapestnici safirni. Kako ste prišli na to idejo?

ARNAUD CHASTAINGT: Sanjal sem o tem, da bi slekel črno in belo oblekico ure J12 in jo zaradi pomanjkanja boljših pogojev slekel do njenega golega bistva. J12 ima popolno postavo in mislim, da nima ničesar skrivati. Zato sem se odločil radikalno. J12 X-RAY brezhibno prikaže svoje krivulje in trup, mehanizem in zapestnico s popolno preglednostjo. Dragocena ura, ki se nikakor ne sme sneti, brez bagetno diamantne ogrlice okoli njenega okvirja. Slečena poudari linije njenega 3.1 kalibra, novega hišnega mehanizma, ki je bil posebej zasnovan in razvit prav za J12 X-RAY. Posebej prilagojeno naročilo s študijami dragocenega urarstva je narejeno po vseh pravilih dragocenega urarstva. Razvito in sestavljeno v delavnici Chanel z mostovi in ploščicami med zobniki iz safirja, ki omogočajo vstop svetlobi. Ta preglednost razkriva urarsko ozadje in detajle z brezhibno dodelavo. J12 X-RAY ne izpostavi črne in ne prekriva bele. Iz barve črpa svetlobo, ne dvojnosti. Vse to so barve in nebarve hkrati. Je tudi stvaritev, ki opredeljuje edinstvenost dragocenega urarstva pri znamki Chanel. Ohranil sem ravno minimum pri želji po prefinjenosti in neizprosni preprostosti.

Ali J12 X-RAY simbolizira vašo vizijo dragocenega urarstva znamke Chanel?

ARNAUD CHASTAINGT: Tradicionalno urarstvo je kar prevzelo oznako »dragoceno urarstvo«, da bi kategoriziralo družine ur s komplikacijami. Za začetek mi ni všeč že izraz ‘komplikacije’. Zakaj bi delali stvari komplicirane, če jih lahko naredimo enostavne? Osebno raje sanjam o »izčiščenosti ure« kot pa o »urarski komplikaciji«. Iskreno povedano, ne razumem dobro ur, ki od vas zahtevajo že skorajda diplomo inženirja, da lahko poveste čas! Gabrielle Chanel bi danes najbrž zavrnila tovrstne kreacije. Verjela ja namreč, da sta preprostost in udobje vodilna filozofija pri ustvarjanju izdelkov. V letu 2013, ko sem se pridružil hiši Chanel, sem se popolnoma zlil s to filozofijo. Chanel ima izjemno idiosinkratsko opredelitev dragocenega urarstva. Ko zdaj zaznam izraz dragoceno urarstvo, takoj pomislim na visoko modo ali na visoko draguljarstvo. Naši urarji so kvalificirani obrtniki in njihovo znanje in spretnosti uporabljam, kot če bi delal z draguljarjem, gliptikom, osebo, ki veze ali emajlira ali z izdelovalcem rokavic. Dragoceno urarstvo znamke Chanel je bogat navdih polj, kjer domujejo besede odličnost, drznost in izjemnost. Kot vidim, nikoli ni čas tisto, kar določa tempo znamki Chanel, temveč njegova izjemna privlačnost. Dragoceno urarstvo je zame najboljši izraz te vizije. Pri znamki Chanel je magičnost povsem enaka ne glede na to, ali gre za dragoceno urarstvo ali za visoko modo.

Pogledano z druge plati J12 svoj rojstni dan praznuje tudi s kolekcijo J12.20. Nam lahko razkrijete katero od njenih skrivnosti?

ARNAUD CHASTAINGT: V čast njenega rojstnega dneva sem za J12 ustvaril prilagojeno obleko in jo poimenoval J12.20. To sem storil tako, da sem skupaj zbral velike simbole, kode hiše Chanel. Skoraj obsesivno sem narisal fresko, ki je bila kot naključen agregat simbolov Chanel. To je bila grafična ilustracija, ki so jo sestavljale kamelije, perle, stekleničke, diamanti, kometi, levi in številni preostali kodi hiše. Zdi se, kot da imajo motivi napačno ravnovesje, a vendarle v zelo strukturirani kompoziciji. J12.20 na prvi pogled prikazuje diagonalno linijo srebrnih motivov, prepletenih z originalno zasnovo številčnice in ohišja. Če si ogledate bližje z očesom, lahko odkrijete mozaik vsaj dvajsetih simbolov, mikrokozmos Chanelovih kodov, ki je obstal. Prizorišče je pikčasto obdano z dvanajstimi diamanti. Tudi ta edicija ima dve variaciji dragocenega urarstva, ki skupaj obeležujeta praznovanje 20. obletnice z 20 naključno postavljenimi diamanti, skupaj s simboli, ki so oblikovani v pravi tradiciji emajla cloisonné.

J12 in Mademoiselle Chanel sta v letošnjem letu združeni že drugič. Prvo naznanilo in srečanje je bilo v letu 2017, ko sta bili predstavljeni dve omejeni ediciji 38 mm v beli ali črni keramiki in številčnico z risbo Mademoiselle Chanel z zgibanimi rokami, ki sta prikazovali ena urni in druga minutni kazalec. Kakšna pa je letošnja edicija, kaj je novega pri uri Mademoiselle J12?

ARNAUD CHASTAINGT: Vsekakor J12 in Mademoiselle sta že stara prijatelja. Po prvem srečanju v letu 2017 se dvojica vrača tudi v letošnjem letu. V letu 2020 je motiv Mademoiselle še bolj izdelan in postavljen v ravnovesje. Mademoiselle je pritrjena v kroni ure J12, oblečena v izvezeno obleko iz diamantov in belega zlata. Za to priložnost ima okvir J12 bagetno vrezane diamante. Ta izjemno občutljiva igra je drugo dejanje v zgodbi ur Mademoiselle J12.

Zdi se, da vas je Mademoiselle navdihnila tudi za preostale kreacije?

ARNAUD CHASTAINGT: Da seveda, Mademoiselle je letos pozdravila kolekcijo ur, se predstavila sama in predstavila ure Chanel in čas na najrazličnejših stvaritvah. Dama v njeni obleki kar dvakrat slavi J12 z velikimi fanfarami in jubilejem. Svojo izpostavitev naredi tudi na obesku za uro, pleše in se ustavi ob pritisku na gumb. Njena osebnost, njen duh me navdihujeta. Cilj teh kreacij je prikazati mojo vizijo časa Chanel, njegovo odprtost in občasno drznost. Obožujem te kreacije, sodobni dizajn združujejo s tradicionalnimi obrtmi in rokodelstvom. To je razpoznavno in odločno pri urarskih stvaritvah Chanel.

Bi nam ob tej opombi lahko kaj več zaupali tudi o obesku za uro in sautoirju, ki ste ga kar šaljivo poimenovali COCO O’CLOCK?

ARNAUD CHASTAINGT: Mademoiselle se pojavi tudi na obesku za uro. Stilizirana različica prevzame številčnico in zdaj je ona tista, ki govori o času. Zlatarji so jo izdelali do zadnjega detajla iz belega zlata, draguljarji pa so ji nadeli obleko in klobuk z diamanti. Z izjemno tradicijo izdelave emajla cloisonné je umetnica Anita Porchet, priznana strokovnjakinja za emajl, narisala njeno brezčasno silhueto v beli in črni izvedbi. Pri hiši Maison l’Epée so zasnovali poseben kaliber za to stvaritev, ki je nameščen znotraj ohišja redke kakovosti, kjer Mademoiselle zapleše z izjemno preciznostjo.

Ogrlica je še bolj drzna …

ARNAUD CHASTAINGT: To sem portretiral tudi na kosu nakita. Izbral sem ogrlico, da poudarim dragoceno urarsko stvaritev. Tudi na tem kosu sem oblikoval in interpretiral Mademoiselle Chanel kot čuvajko časa Chanel. A čas tu nikakor ni v prvem planu. Če si želiš ogledati čas, moraš pridobiti njeno dovoljenje. Mademoiselle ljubi skrivnosti in ta je dobro varovana. Lahko bi rekli, da jo dobro skriva pod klobukom.

To je tudi leto kreiranja kreacije Mademoiselle Privé Bouton, novega poglavja zgodbe unikatnih dragocenih ur znamke Chanel, ki odpira tudi svež in nepričakovani videz na legendarno stvaritev z urarskega vidika. Nam lahko opredelite kolekcijo Mademoiselle Privé?

ARNAUD CHASTAINGT: Z mojega vidika je kolekcija Mademoiselle Privé pravzaprav ena izmed najbolj intimnih plati dragocenega urarstva hiše Chanel. Tako kot tudi najbolj ženstvena je najbrž tudi najbolj zaupna. Ta linija ur je predstavitev redkega strokovnega hišnega znanja in izkušenj, je oda umetnosti in zame neverjetna oblika mogočega izražanja. Ta kolekcija je prežeta s simboli in zgodovino. Gre za razstavo ekskluzivnih kreacij, pogosto edinstvenih, kjer se srečujejo umetniške obrti, urarstva, draguljarstva in visoke mode.

Zakaj ustvariti uro, kot je ura Bouton?

ARNAUD CHASTAINGT: Ta predmet je že zelo dolgo fasciniral. Gabrielle Chanel je postavila gumb na piedestal brez primere. V ospredje je postavila povsem običajen gospodinjski predmet in ga dvignila v status nakitnega predmeta. Sama ga je videla kot umetniški medij, a je vseeno moral služiti svoji predvidljivi funkciji. Če bi povedal po njenih besedah: »Ni gumbov, brez gumbnic.« Na ta način je ustvarila funkcionalni kos nakita, ki ga je mogoče preinterpretirati na nešteto načinov. V osnovi je bil to dragocen kos statusa. Neviden, a še vedno je tam. Sam po sebi pripoveduje zgodbo in vas potegne v mistični svet simbolov Gabrielle Chanel. Tako je bilo zame ustvarjanje ure z gumbom ena izmed tistih umetniških obsesij, ki se zdijo tako zelo očitne, da si jih ne moreš spraviti iz glave. Chanel je začel kot modna hiša, a se je pred tridesetimi leti tudi tesno vpel v notranji krog urarskega ustvarjanja. Mene navdihuje ta svet in očaran sem nad njegovim svobodnim duhom. Sanjal sem o gumbu kot o posebni uri. Sanjal sem, da bom odvihal rokav jakne in pustil le rever z gumbnico. Tako se bo zazdelo povsem očitno, od kod sem dobil idejo za arhitekturo zapestnice ure Bouton. Črna manšeta, poudarjena z zlato pletenico, se ovije okoli zapestja in pritrdi z gumbom. Ure na prvi pogled sploh ne opazite, dovolj je, da se pokaže le na skrivaj. Gumb iz zlata, biserov in diamantov, le Chanel pozna vse skrivnosti tega modnega časa. Najprej stil, nato čas, če vam je tako prav ali ne! Takoj sem se odločil, da koncepta ure Bouton ne bom omejil le na posamezno urno kreacijo, ampak bom ustvaril kolekcijo teh ur. Prenaša veliko globino gumba Chanel, tako po svoji umetniški raznolikosti kot po svoji dragoceni naravi. Dodal sem tudi biser, leva, kamelijo, bizantinski križ in jih vtaknil v zvito pletenico na gumbu iz rumenega zlata in diamantov. Prav tako lahko izdelamo Mademoiselle Chanel v tej kolekciji. Kipar je ročno izdelal relief njenega ikoničnega profila. Gliptikinja je njen portret razrezala v dvobarvni akol iz nikola. Na sredini gumba je draguljar postavil ta črno-beli cameo. Dodatna odlika te kolekcije je tudi nekaj kosov dragocenega nakita. Dopolnjen tvid je bil nadomeščen z dvema manšetama iz belega zlata, ena v celoti prekrita z diamanti in druga prekrita v popolni črnini. Ure Mademoiselle Privé Bouton so prežete s spletkami, drznim ustvarjanjem v urarskem svetu, a zato z več kot očitno potezo značilno za znamko Chanel.

Podobno željo, da bi uporabili značilni podpis znamke Chanel, ste zaznali tudi v eni od novejših kreacij linije Coco Code. Je to tudi edinstvena urarska kreacija?

ARNAUD CHASTAINGT: Coco Code na prvi pogled sploh ne deluje kot ura, vsaj v običajnem pomenu te besede. To kreacijo sem oblikoval kot kos nakita, razlika je le v tem, da nakit pove tudi čas. Adut ure Code Coco je dvoumnost in prikrivanje. Njena arhitektura temelji na novi interpretaciji mehanizma, ki ga je leta 1955 ustvarila Gabrielle Chanel, kot zaponko Mademoiselle na legendarni torbici 2,55. Code Coco je tudi zapestnica s prešito geometrijo, kovinski trak, ki se ovije okoli sebe in pritrdi na vrh zapestja. Zaponka služi več funkcijam, ne le zapiranju. Ko je obdana z diamanti, postane pravi dragulj. Ker vsebuje uro, je časomer. Code Coco je dragulj, ki pa mu globoko v sebi še zdaleč ne primanjkuje določene količine tehnologije. Všeč mi je, ko jo kategoriziram kot »mehanski dragulj«. Paradoks je v tem, da združuje dragocen in prožen prešit jekleni trak, z mehaniko funkcionalne ure z zaponko. Code Coco je kodirana privlačnost za dekodiranje!

Nam lahko zaupate tudi kaj o štirih omejenih izdajah, ki ste jih letos ustvarili za linijo Code Coco?

ARNAUD CHASTAINGT: V letošnjem letu 2020 sem ustvaril izredni prevelik videz. Ima preveč obokano linijo in se okoli zapestja ovije kot manšeta. Zapestnica XXL ni izgubila nobene prožnosti. Ima poveljujočo vseprisotnost in izžareva drugačno dragocenost. Očara vas na prvi pogled in objame zapestje z očarljivostjo. Letos sem tudi se odločil, da se povežem z izvorom Code Coco. Navdih iz zaponke z znamenite torbice 2,55 sem okrasil s črnim usnjem. Ima enako silhueto, vendar jekleni trak postane usnjen trak, vtisnjen z motivom, ki spominja na dobro znan prešiti vzorec. Podloga, ki je vir navdiha, je v značilnem burgundskem usnju, detajlu, ki ga poznavalci prepoznajo po značilni podlogi ikonične 2,55. Tudi tam zaponki krasijo usnje, jeklo in diamanti. Code Coco ljubi modo in svobodnega duha. Brez dodatkov je ena iteracija povsem obdana v črno za ekstremni videz, ki ga bodo oboževale najpogumnejše ženske. Koda oblačenja za to edicijo bo Code Coco so Black, povsem rokenrolovska. Sijaj črne jeklene zaponke v kontrastu s stilskim mat videzom črne keramične zapestnice. Ne nazadnje edicija v bež zlati obleki razkrije zapestnico z vrtincem naključno razpršenih belih diamantov. Prepletenost tega kodiranega motiva ustvarja sodobno dragocenost. Prekomerna, nostalgična, rokenrolovska ali dragocena, Code Coco je hudičev ponos do navdušenega ustvarjanja urarskih mojstrovin.

V letu 2020 je ura Monsieru de Chanel ustvarila posebno vznemirjenje. Nam lahko zaupate motivacijo, ki se skriva za tem ustvarjanjem?

ARNAUD CHASTAINGT: Ura Monsieru se je oblekla v devetice in dvignila veliko obrvi, ko je prevzela strogo formalni videz. Ta vadba sloga me je prevzela do konca. Ne da bi pri tem izgubili kanček značilne elegance, so moške ure v naši kolekciji nadele preobleko, izrezano izključno iz materiala izdelanega iz kalibriranih diamantov. In kdo je rekel, da moški ne marajo diamantov? Pri znamki Chanel ta luksuz nikakor ni rezerviran le za dame. Monsieur dokazuje prav to! Chanel piše svoja pravila tudi pri dragocenem urarstvu, namenjenem moškim. Diamant, vsekakor bagetno rezan za dragocen občutek, ki se zdi podcenjen in zelo grafičen. Ima čudovito bleščečnost, geometrija kamna pa poudari arhitekturo ure in hkrati ohranja njegovo identiteto. Da bi izdelali ta kos, so urarji iz proizvodnje v svoj atelje povabili, mojstre, draguljarje in zlatarje. Vrhunsko izpopolnjena ura Monsieur izkazuje nevidne konstrukcije diamantov. Okvir in osrednji del ure sta obložena s kamni. Prav tako vogali. Na številčnici je izbrani prešit vzorec in srebrno jedkan detajl za območje gibanja. Dejansko je v letu 2020 ura Monsieur dobila elegantni diamanti videz, s preoblačenjem kalibra Calibre 1, preskakujoče ure in retrogradnega minutnega kazalca. Unikatno preoblačenje, ki preobleče prav vse dele mehanizma. Leta 2020 »so diamanti najboljši prijatelji Monsieurja«.

Za zaključek, leto 2020 je leto, v katerem J12 dopolni dvajset let s številnimi novimi različicami. Kako bi povzeli vašo vizijo urarskega ustvarjanja znamke Chanel?

ARNAUD CHASTAINGT: Čudovito. svojo trenutno vizijo ustvarjanja urarskih mojstrovin znamke Chanel lahko povzamem s petimi besedami: Čas je za uro Chanel! Všeč mi je odprtost ideje, da je drznost privlačna z urami Chanel.